Konkurs ma dwa etapy. W ramach kwalifikacji zespoły wysyłają zgłoszenia z nazwą i opisem deseru popartym prezentacją, filmem lub zdjęciem oraz propozycją odpowiedniego wina. Jury wybierze 15 najlepszych propozycji, które będą walczyć o zwycięstwo 11 czerwca w hotelu Tobaco w Łodzi.
Drużyny sommelierów i cukierników będą przygotowywać i prezentować przed publicznością swoje desery i uzasadniać dobór wina do dania. Ośmioosobowe jury oceni prace konkursowe, biorąc pod uwagę m.in. estetykę deseru, połączenie wyglądu, zapachu i smaku wina i deseru oraz jakość prezentacji. Nagrodzone będą trzy drużyny, zwycięski zespół będzie miał szansę wystąpić w międzynarodowym finale konkursu w Tokaju.
Chęć udziału w Mistrzostwach należy zgłaszać do 28 marca pod linkiem zgłoszenia. Formularze z opisem deseru i propozycją wina będą przyjmowane do 11 kwietnia. Szczegóły konkursu znajdują się pod linkiem regulamin, a wszelkie pytania można przesyłać na adres: deseriwino@gmail.com.