x

Redzepi, Atala, Bottura - wielcy gastronomii na jubileuszowym Madrid Fusión 2022

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    11.02.2022

Dwudziesta, jubileuszowa edycja kongresu Madrid Fusión zaplanowana jest między 28 a 30 marca 2022 roku w centrum targowym IFEMA w Madrycie. Wydarzeniu po raz drugi towarzyszyć będzie Międzynarodowy Kongres Wina MF Wine Edition oraz kongres cukierników Pastry Fusion.

Uczestnicy Madrid Fusion 2022: René Redzepi, Antonia Klugmann, Rasmus Munk, Atsushi Tanaka, Eric Vildgaard, Matteo Baronetto, Denise Monroy and Santiago Lastra. Zdjęcie: materiały prasowe
Uczestnicy Madrid Fusion 2022: René Redzepi, Antonia Klugmann, Rasmus Munk, Atsushi Tanaka, Eric Vildgaard, Matteo Baronetto, Denise Monroy and Santiago Lastra. Zdjęcie: materiały prasowe
Po raz dwudziesty w historii Madryt stanie się gastronomiczną stolicą świata za sprawą Madrid Fusión Alimentos de España. Jeden z największych kongresów branży HoReCa odbędzie się 28, 29 i 30 marca 2022 r.

Hasło tegorocznego kongresu „Beyond the product” (ang. poza produkt) podsumowuje zainteresowanie organizatorów najważniejszymi aspektami najlepszej kuchni tradycyjnej i współczesnej.  Edycja 2022 koncentrować się będzie na tzw. gastronomii o obiegu zamkniętym, poszanowaniu środowiska, wykorzystaniu zasobów i relacji między kuchnią a wsią i miastem.

Wielkie nazwiska gastronomii
W ciągu trzech dni, w obecności czołowych szefów kuchni z całego świata, Madrid Fusión Alimentos de España zaprezentuje przegląd dawnych, tradycyjnych i przyszłych technik gotowania. Podziwiać będzie można zarówno pieczenie na ogniu, jak i gotowanie z użyciem mikrofal oraz urządzeń ultradźwiękowych. W tym projekcie uczestniczyć będą między innymi Félix Jiménez, Luis Alberto Lera, a także Rafy Zafry czy José Manuela Viejo.

To jednak zaledwie przedsmak wydarzeń, atrakcji i spotkań jakie czekają na gości jubileuszowego kongresu. René Redzepi (z restauracji Noma) i Andoni Aduriz dyskutować będą o naturze i filozofii gotowania, duńską kuchnię reprezentować też będą Eric Vildgaard (Jordnaer) oraz Rasmus Munk (Alchemist).

Kolumbijska szefowa kuchni Denise Monroy (Elektra) przedstawi jeden z najbardziej obiecujących projektów kuchni roślinnej, nazywany przez nią „wegańskim street foodem”, a szefowa kuchni Inés Páez, liderka projektu New Dominican Cuisine, opowie o zrewolucjonizowanej odsłonie kuchni karaibskiej opartej na tradycyjnych, plemiennych daniach. Swoją obecność na kongresie potwierdzili także m.in.  Henrique Sa Pessoa, Gaston Acurio, Alexa Atala, Dabiz Muñoz i Massimo Bottura.

Trzy dni konferencji przeplatane będą jak zawsze konkursami, zostaną również wręczone nagrody dla Szefa Kuchni Roku w Europie oraz Alimentos de España Defense of Food Products Award.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Wino i słodkości
Równolegle do tegorocznego kongresu Madrid Fusion odbędzie się także druga edycja Międzynarodowego Kongresu Wina – spotkanie szefów kuchni, sommelierów, winiarzy i dystrybutorów wina. Wśród potwierdzonych prelegentów znaleźli się m.in. Ferran Centelles (były sommelier El Bulli), James Spreadbury z restauracji Noma czy Peter Sisseck z kultowej hiszpańskiej winnicy Dominio de Pingus.

Centrum kongresowe IFEMA po raz pierwszy w tym roku będzie także przestrzenią wydarzenia poświęconego  pastry chefom i cukiernikom –  Pastry Fusión, w ramach którego do Madrytu zawitają najlepsi cukiernicy z całego świata, którzy spotkają się podczas prezentacji, wykładów i prelekcji najbardziej znanych osób w branży. Wśród zaproszonych gości znalazła się między innymi Jessica Préalpato z Restaurante Alain Ducasse w Paryżu, czy najwybitniejszy na świecie włoski pizzaiolo, Franco Pepe.

Madrid Fusion, jeden z największych na świecie kongresów branży gastronomicznej, odbywa się od 2003 roku w Madrycie, początkowo w Palacio Municipal de Congresos, Campo de las Naciones, a od 2020 roku - w halach Institución Ferial de Madrid (IFEMA). Edycja 2021 została zorganizowana w modelu hybrydowym z uwagi na obostrzenia spowodowane pandemią, a goście, którzy nie mogli uczestniczyć w kongresie stacjonarnie, mogli oglądać wybrane wydarzenia za pośrednictwem internetu. Mimo ograniczeń, organizatorzy wydali ponad 15 000 akredytacji i zgromadzili 183 wystawców na powierzchni 21 000 metrów kwadratowych.

Rejestracja na wydarzenie możliwa jest na www.madridfusion.net ze specjalnymi zniżkami dla uczestników kongresu z okazji 20-lecia. Ceny biletów zostały obniżone o prawie 40%.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Wielka Loteria Selgros "26 lat na +". Atrakcyjne nagrody czekają na klientów

Po raz kolejny Selgros zaprasza swoich klientów do udziału w jubileuszowej loterii. Do wygrania jest 26 tysięcy bonów towarowych oraz nagrody główne - 10 x 10 tysięcy złotych w bonach do zrealizowania w halach marketu.

Czy mięso komórkowe trafi do Polski? Debata Food and Design

Czy Polacy są gotowi na mięso komórkowe i kiedy możemy się go spodziewać na półkach sklepowych? Między innymi te pytania twórcy projektu Food and Design zadali ekspertom podczas minionej debaty.

Deseo z czterema nagrodami na International Chocolate Awards

Już drugi rok z rzędu marka Deseo Patisserie & Chocolaterie została nagrodzona za swoje rzemieślnicze czekolady w konkursie International Chocolate Awards. Warszawska cukiernia wywalczyła w tym roku aż cztery medale: jeden złoty, jeden srebrny i dwa brązowe.

Obywatelski projekt ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii". Rusza zbiórka podpisów

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej podjął obywatelską inicjatywę zbierania 100 tysięcy podpisów pod projektem ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii".

Selgros z nagrodą Prezydenta Miasta Poznania

Zaangażowanie marki Selgros w lokalne i ogólnopolskie akcje społeczne zostało docenione. Przedsiębiorstwo wyróżniono tytułem "Firma o złotym sercu". Nagrodę wręczył prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak podczas gali z okazji ogłoszenia wyników rankingu Złota Setka Wielkopolski.

Laureaci plebiscytu Najlepsza Restauracja 2023 i Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej

Ponad 600 lokali z 15 regionów Polski wzięło udział w organizowanym przez Makro Polska plebiscycie Najlepsza Restauracja 2023. Spośród nich wyłoniono 37 zwycięzców. Znamy także laureatów konkursu "Złota Korona Ambasadora Kuchni Polskiej".

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej