Kadra zaplanowała już cykliczne treningi, które pomogą w jak najlepszym przygotowaniu się do wyjazdu na Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022 w Luksemburgu. Pierwsze zgrupowanie juniorów odbyło się 30 i 31 stycznia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
Juniorzy ćwiczyli swoje umiejętności pod czujnym okiem: Bartosza Petera – głównego trenera i eksperta Instytutu Kulinarnego Transgourmet, Sebastiana Krauzowicza – trenera & team managera, Marcina Gruszki – trenera, Michała Świerada – trenera cukiernictwa oraz Lecha Plucińskiego – konsultanta drużyny.
Jest o co walczyć – Kulinarny Puchar Świata to jedno z najważniejszych wydarzeń gastronomicznych organizowane od 1986 roku co 4 lata. Mistrzostwa mają na celu popularyzację idei głoszącej, że kuchnia wzbogaca życie i jest jego ważną częścią.
Dwie konkurencje
Zmagania finałowe będą odbywały się w dwóch konkurencjach. Pierwsze zadanie to symulacja działania restauracji. Kadra musi przygotować trzydaniowe menu dla 70 osób na sali (potrawy będą serwowane przez profesjonalnych kelnerów).
Następne zadanie to zaprezentowanie bardziej skomplikowanego menu, którego walory smakowe i estetyczne oceni jury, składające się z 10 osób. W odróżnieniu od pierwszej konkurencji, tym razem kucharze są odpowiedzialni również za samodzielne przyniesienie potraw do stolika jurorskiego, a także opowiedzenie o nich i udzielenie odpowiedzi na ewentualne pytania osób oceniających.
Polskie akcenty w konkursowych daniach
Nasza reprezentacja stawia na potrawy z nutką polskości. Chce w ten sposób promować regionalne smaki i produkty. Przygotowywane menu uwzględnia również aktualne trendy kulinarne, takie jak kuchnia bezglutenowa, wegetariańska czy wegańska.
– Narodowa Reprezentacja Polskich Kucharzy promuje Polskę i rodzimą kuchnię na arenie międzynarodowej. W swoich daniach interpretujemy polskie smaki i przedstawiamy je w nowoczesnym wydaniu, uwzględniając światowe trendy – mówi Bartosz Peter, kapitan Narodowej Reprezentacji Polskich Kucharzy i Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
Nasza reprezentacja ma już wiele sukcesów na swoim koncie. Warto chociażby wspomnieć 3 srebrne medale zdobyte na Olimpiadzie w Stuttgarcie, a także 3 złote, 2 srebrne i 2 brązowe medale, którymi zawodnicy zostali nagrodzeni podczas Kulinarnego Pucharu Świata w 2018.