x

Przygotowania polskich juniorów do Kulinarnego Pucharu Świata

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    21.02.2022

Juniorzy z Kadry Narodowej Polskich Kucharzy przygotowują się do Kulinarnego Pucharu Świata, który odbędzie się w październiku w Luksemburgu. O medale będą rywalizowali m. in. z drużynami z całej Europy, Ameryki Południowej, a nawet Australii.

Kadra zaplanowała już cykliczne treningi, które pomogą w jak najlepszym przygotowaniu się do wyjazdu na Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022 w Luksemburgu. Pierwsze zgrupowanie juniorów odbyło się 30 i 31 stycznia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.  
 
Juniorzy ćwiczyli swoje umiejętności pod czujnym okiem: Bartosza Petera – głównego trenera i eksperta Instytutu Kulinarnego Transgourmet, Sebastiana Krauzowicza – trenera & team managera, Marcina Gruszki – trenera, Michała Świerada – trenera cukiernictwa oraz Lecha Plucińskiego – konsultanta drużyny.
 
Jest o co walczyć – Kulinarny Puchar Świata to jedno z najważniejszych wydarzeń gastronomicznych organizowane od 1986 roku co 4 lata. Mistrzostwa mają na celu popularyzację idei głoszącej, że kuchnia wzbogaca życie i jest jego ważną częścią.
 
Dwie konkurencje
Zmagania finałowe będą odbywały się w dwóch konkurencjach. Pierwsze zadanie to symulacja działania restauracji. Kadra musi przygotować trzydaniowe menu dla 70 osób na sali (potrawy będą serwowane przez profesjonalnych kelnerów).
 
Następne zadanie to zaprezentowanie bardziej skomplikowanego menu, którego walory smakowe i estetyczne oceni jury, składające się z 10 osób. W odróżnieniu od pierwszej konkurencji, tym razem kucharze są odpowiedzialni również za samodzielne przyniesienie potraw do stolika jurorskiego, a także opowiedzenie o nich i udzielenie odpowiedzi  na ewentualne pytania osób oceniających.
 
Polskie akcenty w konkursowych daniach
Nasza reprezentacja stawia na potrawy z nutką polskości. Chce w ten sposób promować regionalne smaki i produkty. Przygotowywane menu uwzględnia również aktualne trendy kulinarne, takie jak kuchnia bezglutenowa, wegetariańska czy wegańska.
 
– Narodowa Reprezentacja Polskich Kucharzy promuje Polskę i rodzimą kuchnię na arenie międzynarodowej. W swoich daniach interpretujemy polskie smaki i przedstawiamy je w nowoczesnym wydaniu, uwzględniając światowe trendy – mówi Bartosz Peter, kapitan Narodowej Reprezentacji Polskich Kucharzy i Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.  
 
Nasza reprezentacja ma już wiele sukcesów na swoim koncie. Warto chociażby wspomnieć 3 srebrne medale zdobyte na Olimpiadzie w Stuttgarcie, a także 3 złote, 2 srebrne i 2 brązowe medale, którymi zawodnicy zostali nagrodzeni podczas Kulinarnego Pucharu Świata w 2018.
 
Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Obywatelski projekt ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii". Rusza zbiórka podpisów

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej podjął obywatelską inicjatywę zbierania 100 tysięcy podpisów pod projektem ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii".

Selgros z nagrodą Prezydenta Miasta Poznania

Zaangażowanie marki Selgros w lokalne i ogólnopolskie akcje społeczne zostało docenione. Przedsiębiorstwo wyróżniono tytułem "Firma o złotym sercu". Nagrodę wręczył prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak podczas gali z okazji ogłoszenia wyników rankingu Złota Setka Wielkopolski.

Laureaci plebiscytu Najlepsza Restauracja 2023 i Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej

Ponad 600 lokali z 15 regionów Polski wzięło udział w organizowanym przez Makro Polska plebiscycie Najlepsza Restauracja 2023. Spośród nich wyłoniono 37 zwycięzców. Znamy także laureatów konkursu "Złota Korona Ambasadora Kuchni Polskiej".

Nagroda Chefs Choice Polska dla wołowiny długo dojrzewającej Sokołów

Wołowina długo dojrzewająca sezonowana na sucho firmy Sokołów otrzymała prestiżową nagrodę Chefs Choice Polska. Została ona przyznana w ramach II edycji konkursu organizowanego przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Fundację Warto Im Pomóc.

Mięso przyszłości. Co będą jeść Polacy w kolejnych dekadach? IV spotkanie Food Working

Przed nami kolejne spotkanie branżowe z cyklu Food Working, organizowane przez twórców projektu Food and Design. W studiu Od kuchni na warszawskiej Pradze eksperci zmierzą się z tematem mięsa przyszłości.

Światowy Dzień Higieny Rąk - tak świętuje marka Tork

Z okazji Światowego Dnia Higieny Rąk, co roku obchodzonego 5 maja, Tork, marka firmy Essity, lider na rynku profesjonalnej higieny, udostępniła personelowi toruńskiej placówki szkolenie VR.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej