Po raz dwudziesty w historii Madryt stanie się gastronomiczną stolicą świata za sprawą Madrid Fusión Alimentos de España. Jeden z największych kongresów branży HoReCa odbędzie się 28, 29 i 30 marca 2022 r.
Hasło tegorocznego kongresu „Beyond the product” (ang. poza produkt) podsumowuje zainteresowanie organizatorów najważniejszymi aspektami najlepszej kuchni tradycyjnej i współczesnej. Edycja 2022 koncentrować się będzie na tzw. gastronomii o obiegu zamkniętym, poszanowaniu środowiska, wykorzystaniu zasobów i relacji między kuchnią a wsią i miastem.
Wielkie nazwiska gastronomii
W ciągu trzech dni, w obecności czołowych szefów kuchni z całego świata, Madrid Fusión Alimentos de España zaprezentuje przegląd dawnych, tradycyjnych i przyszłych technik gotowania. Podziwiać będzie można zarówno pieczenie na ogniu, jak i gotowanie z użyciem mikrofal oraz urządzeń ultradźwiękowych. W tym projekcie uczestniczyć będą między innymi Félix Jiménez, Luis Alberto Lera, a także Rafy Zafry czy José Manuela Viejo.
To jednak zaledwie przedsmak wydarzeń, atrakcji i spotkań jakie czekają na gości jubileuszowego kongresu. René Redzepi (z restauracji Noma) i Andoni Aduriz dyskutować będą o naturze i filozofii gotowania, duńską kuchnię reprezentować też będą Eric Vildgaard (Jordnaer) oraz Rasmus Munk (Alchemist).
Kolumbijska szefowa kuchni Denise Monroy (Elektra) przedstawi jeden z najbardziej obiecujących projektów kuchni roślinnej, nazywany przez nią „wegańskim street foodem”, a szefowa kuchni Inés Páez, liderka projektu New Dominican Cuisine, opowie o zrewolucjonizowanej odsłonie kuchni karaibskiej opartej na tradycyjnych, plemiennych daniach. Swoją obecność na kongresie potwierdzili także m.in. Henrique Sa Pessoa, Gaston Acurio, Alexa Atala, Dabiz Muñoz i Massimo Bottura.
Trzy dni konferencji przeplatane będą jak zawsze konkursami, zostaną również wręczone nagrody dla Szefa Kuchni Roku w Europie oraz Alimentos de España Defense of Food Products Award.
Wino i słodkości
Równolegle do tegorocznego kongresu Madrid Fusion odbędzie się także druga edycja Międzynarodowego Kongresu Wina – spotkanie szefów kuchni, sommelierów, winiarzy i dystrybutorów wina. Wśród potwierdzonych prelegentów znaleźli się m.in. Ferran Centelles (były sommelier El Bulli), James Spreadbury z restauracji Noma czy Peter Sisseck z kultowej hiszpańskiej winnicy Dominio de Pingus.
Centrum kongresowe IFEMA po raz pierwszy w tym roku będzie także przestrzenią wydarzenia poświęconego pastry chefom i cukiernikom – Pastry Fusión, w ramach którego do Madrytu zawitają najlepsi cukiernicy z całego świata, którzy spotkają się podczas prezentacji, wykładów i prelekcji najbardziej znanych osób w branży. Wśród zaproszonych gości znalazła się między innymi Jessica Préalpato z Restaurante Alain Ducasse w Paryżu, czy najwybitniejszy na świecie włoski pizzaiolo, Franco Pepe.
Madrid Fusion, jeden z największych na świecie kongresów branży gastronomicznej, odbywa się od 2003 roku w Madrycie, początkowo w Palacio Municipal de Congresos, Campo de las Naciones, a od 2020 roku - w halach Institución Ferial de Madrid (IFEMA). Edycja 2021 została zorganizowana w modelu hybrydowym z uwagi na obostrzenia spowodowane pandemią, a goście, którzy nie mogli uczestniczyć w kongresie stacjonarnie, mogli oglądać wybrane wydarzenia za pośrednictwem internetu. Mimo ograniczeń, organizatorzy wydali ponad 15 000 akredytacji i zgromadzili 183 wystawców na powierzchni 21 000 metrów kwadratowych.
Rejestracja na wydarzenie możliwa jest na www.madridfusion.net ze specjalnymi zniżkami dla uczestników kongresu z okazji 20-lecia. Ceny biletów zostały obniżone o prawie 40%.