- Restauracja Hub.Praga na warszawskiej Pradze. Zdjęcie: materiały prasowe
Były head chef restauracji w hotelu Raffles Europejski i Aruana Restaurant w hotelu Narvil Conference zamarzył o własnym lokalu. Marzenie się spełniło – jego koncept Hub.Praga powstał w niewielkim, świeżo wyremontowanym wnętrzu zabytkowej kamienicy przy ulicy Jagiellońskiej 22 na warszawskiej Pradze.
- Witek Iwański, właściciel i szef kuchni restauracji Hub.Praga. Zdjęcie: materiały prasowe
Karta dań zbudowana jest wokół niewielkich porcji potraw przygotowanych z dostępnych w danym sezonie składników. – Lokal jest dość mały i kameralny. Mamy 20 miejsc siedzących i wpływa to także na to, co możemy w nim serwować. Proponuję więc gościom koncept niedużego menu – mówi Witek Iwański.
- W menu Hub.Praga znajdzie się dorsz skrei. Zdjęcie: materiały prasowe
Taka filozofia karty ma zachęcać do tego, by podczas jednej wizyty w Hub.Praga zamówić kilka różnorodnych potraw. Klienci będą mieli także możliwość wybrania menu degustacyjnego złożonego z wszystkich dań.
A czego konkretnie można będzie spróbować w praskiej restauracji?
– Na pewno w menu znajdzie się dorsz skrei. Mamy końcówkę sezonu na tę rybę i cieszę się, że zdążę ją wykorzystać. W karcie pojawi się także sporo warzyw, na przykład panierowany seler. Niektóre dania mogą wydawać się z pozoru luksusowe i drogie, ale chcę serwować je nieco inaczej, by były bardziej dostępne, jak np. surf and turf przygotowany z ostryg z kurczaka. Wśród deserów będzie na pewno rabarbar, na którego sezon dopiero się zaczyna – opowiada Witek Iwański.
- Desery w Hub.Praga Witka Iwańskiego. Zdjęcie: materiały prasowe
Iwański jest zdobywcą tytułu Chef de L’Avenir przyznawanego przez Akademię Gastronomiczną w Polsce młodym obiecującym szefom kuchni. Na swoim koncie posiada także takie laury jak: Młody Talent (2015) i Szef Roku (2018) przyznane przez przewodnik Gault Millau Polska. Przed otwarciem własnej restauracji pracował m.in. jako head chef w restauracji hotelu Europejskiego Raffles oraz restauracji Aruana w hotelu Narvil Conference.