x

Weronika Pochylska: Co mówi nam tegoroczne Veganuary?

Kategoria: Lifestyle - styl odżywiania    07.03.2022

Zdaje się, że styczeń, także w Polsce, już na stałe będzie kojarzył się z roślinnym jedzeniem. Coraz więcej firm i inicjatyw podejmuje znane na całym świecie wyzwanie Veganuary lub intensyfikuje okołoroślinne działania właśnie na początku roku.

Weronika Pochylska. Foto: materiały prasowe
Weronika Pochylska. Foto: materiały prasowe
Powodów tego zjawiska jest wiele i wymienialiśmy je w ostatnim, w pełni roślinnym numerze „Food Service”, a teraz przyjrzyjmy się bliżej, co się działo w trakcie tegorocznego Veganuary i jakie z tego wypływają wnioski. 

Rodzima branża spożywcza i gastronomiczna zdecydowanie nie przespała swojego momentu: w styczniową akcję z kuchnią roślinną ponownie włączyło się Pyszne.pl, na ambasadorów akcji wybierając m.in. rapera Peję i siatkarza Andrzeja Wronę. Już sam dobór twarzy tegorocznej akcji powoduje u mnie wielki optymizm i wiarę w to, że coraz częściej potrafimy przełamywać stereotypy wokół diety roślinnej.

Styczniowe nowości na polskim rynku to m.in. burger z Beyond Meat dostępny na stacjach Circle K czy wegańskie nowinki w Lidlu – zapiekanki bolońskie i pączki. Dobra Kaloria wprowadziła natomiast burgera o smaku kurczaka, a Bezmięsny nową linię roślinnych wędlin (m.in. Salami Picante i Chorizo), PlantOn kusił nowym wegańskim deserem Double Pleasure, zadebiutowały także napoje roślinne od Piątnicy w swoich klasycznych, charakterystycznych dla mleka opakowaniach.

Restauracje mocniej podkreślały obecność roślinnego menu w swojej stałej ofercie (np. Tygle, Biały Królik) lub proponowały spore zniżki na spróbowanie wegańskich dań właśnie w tym miesiącu z okazji Veganuary (Bresno). Warto też przyjrzeć się ciekawej infografice opublikowanej przez restaurację Masna Micha z Gdańska, na której znajdziemy dokładne dane dotyczące sprzedaży w ostatnich sześciu miesiącach 2021 r. – aż 49% dań było wegańskich lub wegetariańskich! Lokalne media publikowały zestawienia roślinnych restauracji w rodzaju „wegański styczeń 2022 w Trójmieście/Poznaniu”, a w social mediach nie brakowało tematycznych konkursów od mniejszych i większych marek.

Jednocześnie styczniowy Plebiscyt na Roślinny Produkt Roku miał w tym roku rekordową konkurencję i potężną, bo niemal 6 tys., liczbę głosów. Jego wyniki szkicują optymistyczną wizję dla rodzimych firm, i to nie tylko roślinnych! Jak się okazuje, Polki i Polacy niezmiennie szukają i doceniają jakościowe alternatywy dla mięsa w różnej wersji, ale ze szczególnym naciskiem na to, co jest im znane – kiełbaski, wędliny, kabanosy. 

Jak Veganuary wyglądało na świecie? Na to można by poświęcić jeszcze kilka stron, ale warto wyróżnić KFC, które wprowadziło roślinne nuggetsy we współpracy z Beyond Meat we wszystkich swoich lokalizacjach w Stanach Zjednoczonych. McPlant, czyli roślinna kanapka z McDonald’s, również zadebiutowała w całej Wielkiej Brytanii, a sieć restauracji Wagamama z tego samego kraju wprowadziła rozpustną roślinną wersję fish & chips we wszystkich swoich lokalizacjach. Danie nazwano Tempura F-ish + Bang Bang Yaki-imo. Kąski w tempurze są zrobione z soi, ryżu i białka grochu, tym samym naśladując smak i teksturę płatów ryby.

Co u znanych i lubianych? Brytyjski reżyser, scenarzysta i aktor komediowy Ricky Gervais (m.in. twórca serialu „The Office”) oficjalnie ogłosił w hitowym programie Jimmiego Fallona „The Tonight Show”, że jest na diecie wegańskiej, a w tym samym czasie Gordon Ramsay promował Veganuary w cyklu filmowych przepisów na własnym kanale YouTube. Co mówią nam te wszystkie ruchy? Temat kuchni roślinnej dopiero, choć błyskawicznie, nabiera rozpędu – to oczywiste. Ale przede wszystkim cieszy fakt, że wegańskie, pyszne dania stają się elementem naszej codziennej rzeczywistości i niejako czymś zupełnie naturalnym. Niezależnie od tego, czy wybieramy popularny fast food, gotowanie w domu, czy wykwintną restaurację.

Autorka: Weronika Pochylska

Felieton ukazał się w „Food Service" 2/2022 nr 212.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

It’s Bean: fasola jaś w roli głównej [WYWIAD]

Paulina Barros i Katarzyna Siczek założycielki It's Bean produkują alternatywy nabiału na bazie polskiej fasoli. Jak mówią, chciały ją trochę odczarować, gdyż wielu osobom fasola nadal kojarzy się głównie z ciężkostrawną ... po bretońsku.

Jajka nie tylko do zjedzenia. Wielkanocne obrządki w Polsce i na świecie

W rozmaitych wierzeniach, filozofiach i tradycjach jajko pojawiało się już od czasów starożytnych. To uniwersalny symbol odradzającego się życia i nadchodzącej wiosny. Jak wykorzystywane jest w tradycjach wielkanocnych różnych krajów?

Violife najlepszą wegańską alternatywą sera na świecie

Violife Grecki Biały został uznany za najlepszą wegańską alternatywę sera na świecie w rankingu platformy Abillion. Na piątym miejscu tego samego zestawienia znalazł się Violife Kremowy.

Piotr Grabowski (foodtech.ac): Rewolucja plant-based jest jeszcze przed nami

O roślinnych trendach na rok 2023 rozmawiamy z Piotrem Grabowskim, współzałożycielem foodtech.ac, pierwszego w Polsce akceleratora start-upów z branży spożywczej.

Czy Polacy przestrzegają Wielkiego Postu? Pytamy Pyszne.pl, Glovo i Uber Eats

Trwa katolicki Wielki Post, a związane z nim żywieniowe nawyki rodaków przekładają się na rodzaj posiłków zamawianych online za pośrednictwem platform delivery. Notują one więcej "postnych" zamówień, mimo spadku liczby osób, które deklarują się jako praktykujący katolicy.

Młodzi wybierają żywność przyszłości i zachęcają do zmian starsze pokolenia

Młodzi Polacy masowo zmieniają nawyki - wybierają żywność, która łączy korzyści dla zdrowia i planety. Do takich samych zmian zachęcają bliskich ze starszych generacji. W tej żywieniowej rewolucji, napędzanej przez pokolenie Z, kluczową rolę pełnią produkty roślinne.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej