Po ogłoszeniu nowych kandydatów rozpoczyna się proces, w którym 200 szefów kuchni (oraz grupa ekspertów) głosuje na swoich kolegów z całego świata i decyduje między sobą, kto wejdzie w skład tegorocznego Top100 oraz kto zostanie najlepszym szefem kuchni świata 2022. Głosowanie szefów kuchni na innych szefów to jedna z rzeczy, która odróżnia The Best Chef Awards od innych międzynarodowych rankingów.
Nowe rozdanie
Od 11 marca TBCA będzie ogłaszać każdego dnia dwóch nowych kandydatów za pośrednictwem swoich kanałów w mediach społecznościowych. Proces potrawa 50 dni, a 100 nowych szefów kuchni ogłaszanych będzie w nieokreślonej kolejności.
– Każdego roku staramy się uzyskać zróżnicowaną grupę kandydatów. W tym roku zwiększyliśmy grono niezależnych ekspertów ze 100 do 120 osób. W TBCA jest miejsce zarówno dla szefów już znanych, jak i dla nowych twarzy ze świeżymi i ciekawymi projektami. Wierzymy, że w tym roku udało nam się zebrać wyjątkową grupę kandydatów z 37 krajów – mówi Cristian Gadau, jeden z założycieli TBCA.
Ubiegłoroczni laureaci
Przypomnijmy, że The Best Chef Top100 Award 2021 zwyciężył szef kuchni Dabiz Muñoz z Restauracji DiverXO w Madrycie. Na ubiegłorocznej liście znalazło się dwóch Polaków – 88. pozycję zajął Przemysław Klima z krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881, a miejsce 99. – Jan Sobecki (pracuje w Holandii).
Po udanym przeprowadzeniu edycji w Warszawie w 2017 r., Mediolanie w 2018 r., Barcelonie w 2019 r., wirtualnej edycji w 2020 r. i wielkim powrocie do Amsterdamu w 2021 r., wielkim pytaniem jest, gdzie odbędzie się tegoroczna edycja. Jak zapowiada Joanna Ślusarczyk, założycielka TBCA, już wkrótce zostanie to ogłoszone.