x

Wegetariańskie karty w restauracjach Grupy Jarczyński

Kategoria: Miejsca    18.03.2022

Restauracje z Grupy Jarczyński zazielenią się na wiosnę. Od 21 marca, czyli od pierwszego dnia wiosny, we wszystkich lokalach pojawią się wegetariańskie karty. To odpowiedź na popularny roślinny trend w gastronomii. Motywem przewodnim wszystkich dań są nowalijki i młode warzywa.

Oferta restauracji Podwale 25. Zdjęcie: materiały prasowe
Oferta restauracji Podwale 25. Zdjęcie: materiały prasowe
– Dania wegetariańskie nie od dzisiaj są w naszej ofercie. Zdaję sobie sprawę, że kojarzymy się głównie z wysokiej jakości mięsem, świeżymi rybami oraz owocami morza. Teraz jednak postanowiliśmy zadbać bardziej o naszych gości myślących szczególnie o zdrowiu i swojej linii. Nasi kucharze przygotowali przepyszne dania. Inspirowali się kuchniami świata. Warto więc odbyć smakowitą wycieczkę i po kolei odkrywać nowe smaki w naszych restauracjach. To będzie podróż pełna świeżości, ponieważ na wiosnę używamy sporo nowalijek – mówi Artur Jarczyński, właściciel restauracji Grupy.

Oferta restauracji Der Elefant Zdjęcie: materiały prasowe
Oferta restauracji Der Elefant Zdjęcie: materiały prasowe
Der Elefant

Oferta Der Elefant to kuchnia fusion z nutką orientu i włoskich inspiracji. Jako przystawkę Der Elefant zaserwuje kolorową sałatkę ze świeżych warzyw i szpinaku z pieczonym kozim serem i pestkami dyni. Nowością będzie dwukolorowy krem z cukinii. Na amatorów pożywnych dań czeka marokański tadżin w warzywami i ciecierzycą. Propozycja deseru to sorbet z owoców kiwi z bazylią.

Jeff’s
Będzie kalifornijsko – na przystawkę Jeff’s proponuje tatara z avocado z nowalijkami. Oprócz tego: wege burger z soczystymi, chrupiącymi warzywami, a na deser zielony koktajl, który doda mocy na cały dzień.

Podwale 25
Na Podwalu goście mogą zamówić dwie zupy: pachnący chłodnik z ogórka
z nowalijkami lub krem z gruszki i pietruszki, a poza tym sałatkę z nowalijek w sosie koperkowym. Dla głodniejszych przygotowano stek z kalafiora z batatami oraz puree z zielonego groszku, a na deser – mus kokosowy z malinami i duszonymi daktylami.

U Szwejka
Szwejk zaprosi swoich gości na chłodnik z rzodkiewką i świeżym koprem, placki
z cukinii z sosem miętowym z kolendrą (dla peskatarian – wersja z łososiem wędzonym), a na deser oferuje malinowe mascarpone z granolą.

Otto Pompieri
Otto proponuje włoskie akcenty – zielone minestrone oraz pizzę z mozzarellą, rzodkiewką i szczypiorkiem. Na deser – kokosowe chia z musem wiśniowym.

Oferta restauracji Bazyliszek. Zdjęcie: materiały prasowe
Oferta restauracji Bazyliszek. Zdjęcie: materiały prasowe
Bazyliszek

Bazyliszek przygotował zupę krem z selera, tagliatelle ze świeżymi szparagami
i migdałami oraz gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną, marchewką i grzybami. Deser to naleśniki z owocami i sosem waniliowym.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Pięć nowych konceptów w Elektrowni Powiśle. To m.in. stekownia Prime Cut i naleśnikarnia Petit Breton Crêperie

Oferta gastronomiczna Elektrowni Powiśle wzbogaciła się o koncepty kuchni amerykańskiej, francuskiej i gruzińskiej. Fanów steków ucieszy otwarcie restauracji Prime Cut, a słodyczy - Forestero & Co. W strefie Food Hall pojawiły się także: Smashny Burger, Petit Breton Crêperie oraz Chmeli Suneli.

Nowojorska restauracja Tatiana z nagrodą Resy One To Watch 2023

Tatiana, nowojorska restauracja, której szefem kuchni jest Kwame Onwuachi została nagrodzona tytułem Resy One To Watch 2023 przez The World’s 50 Best Restaurants. Choć działa w Lincoln Center dopiero od listopada zeszłego roku, już uznano ją za wschodzącą gwiazdę globalnej sceny gastronomicznej.

Sphinx wraca do kamienicy na wrocławskim Rynku

Sieć serwująca popularną shoarmę po ponad rocznej przerwie wraca do lokalizacji, w której wcześniej działała przez 20 lat. - Pracujemy nad tym, aby ta restauracja nie była naszym jednym powrotem - zapowiada Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należą restauracje Sphinx.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej