W ostatnich latach duże winnice inwestują w swoje wnętrza, zatrudniając najlepszych architektów na świecie i rozwijając tym samym to, co zwykło się nazywać „turystyką wina”. Temu trendowi poświęcony jest program „Architektura i wino” stworzony w 2016 roku przez hiszpańskiego architekta Diego Llorente oraz Instytut Cervantesa.
W ramach cyklu omawiane są najciekawsze projekty architektoniczne hiszpańskich winnic, w tym te autorstwa architektów o światowej renomie: Normana Fostera, Richarda Rogersa, Santiago Calatravy czy Franka O. Gehry’ego. Celem spotkań jest także refleksja na temat wpływu architektury na wizerunek produktu i samego przedsiębiorstwa oraz przybliżenie publiczności miejsc, z którego pochodzą dane trunki oraz aspektów techniczno-estetycznych ich produkcji. Uczestnicy mają możliwość degustacji win z prezentowanych winnic oraz przystawek przygotowywanych przez Klimaty Południa.
Campo Viejo – winnica która będzie prezentowana na pierwszym spotkaniu cyklu – jest przykładem winnicy XXI wieku. Jej twórca, architekt, Ignacio Quemada z hiszpańskiego regionu La Rioja, oparł swój projekt na najbardziej innowacyjnych technologiach. Umożliwiają one produkcję win wysokiej jakości przy zachowaniu jej kluczowych, tradycyjnych elementów. Winnica o powierzchni 45000 mkw. stała się punktem odniesienia dla architektów z całego świata ze względu na swój nowatorski charakter.
Winnica Ysios, zaprojektowana przez znanego na całym świecie hiszpańskiego architekta Santiago Calatravę, to już punkt rozpoznawczy w krajobrazie regionu La Rioja. Jej forma nawiązuje do kształtu lokalnego pasma górskiego, Sierra de Cantabria. Podobnie jak projekt winiarni Campo Viejo, także i ten wchodzi w relację z najbliższym otoczeniem, choć obaj architekci realizują to zupełnie inny sposób.
Wina z obu miejsc znane są na całym świecie i produkowane w najbardziej znaczącej odmianie w La Rioja czyli tempranillo, ale również w odmianach graciano, cabernet sauvignon i mazuelo. Degustację win przeprowadzi sommelier Wojciech Cyran, przedstawiciel Pernod-Ricard w Polsce. O projektach architektonicznych obu winiarni opowie hiszpański architekt Diego Llorente Domínguez, pomysłodawca cyklu „Architektura i wino”.
19 maja, godz. 18
Koszt udziału (wykład + degustacje): 50 zł.
Spotkanie tłumaczone będzie na polski/ hiszpański.
Więcej informacji i rezerwacja miejsc:
Instytut Cervantesa w Krakowie, ul. Kanonicza 12
Tel. +12 421 34 24, +12 421 32 55
cracovia@cervantes.es