x

Cykl "Architektura i wino". Część I: Winnice Campo Viejo i Ysios

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    30.03.2022

Instytut Cervantesa oraz Winiarnia Restauracja Klimaty Południa zapraszają na serię spotkań "Architektura i wino", którą zainauguruje prezentacja dwóch hiszpańskich winnic z regionu La Rioja: Campo Viejo oraz Ysios, a także degustacja pochodzących z nich win.

W ostatnich latach duże winnice inwestują w swoje wnętrza, zatrudniając najlepszych architektów na świecie i rozwijając tym samym to, co zwykło się nazywać „turystyką wina”. Temu trendowi poświęcony jest program „Architektura i wino” stworzony w 2016 roku przez hiszpańskiego architekta Diego Llorente oraz Instytut Cervantesa.

W ramach cyklu omawiane są najciekawsze projekty architektoniczne hiszpańskich winnic, w tym te autorstwa architektów o światowej renomie: Normana Fostera, Richarda Rogersa, Santiago Calatravy czy Franka O. Gehry’ego. Celem spotkań jest także refleksja na temat wpływu architektury na wizerunek produktu i samego przedsiębiorstwa oraz przybliżenie publiczności miejsc, z którego pochodzą dane trunki oraz aspektów techniczno-estetycznych ich produkcji. Uczestnicy mają możliwość degustacji win z prezentowanych winnic oraz przystawek przygotowywanych przez Klimaty Południa.

Campo Viejo – winnica która będzie prezentowana na pierwszym spotkaniu cyklu – jest przykładem winnicy XXI wieku. Jej twórca, architekt, Ignacio Quemada z hiszpańskiego regionu La Rioja, oparł swój projekt na najbardziej innowacyjnych technologiach. Umożliwiają one produkcję win wysokiej jakości przy zachowaniu jej kluczowych, tradycyjnych elementów. Winnica o powierzchni 45000 mkw. stała się punktem odniesienia dla architektów z całego świata ze względu na swój nowatorski charakter.

Winnica Ysios, zaprojektowana przez znanego na całym świecie hiszpańskiego architekta Santiago Calatravę, to już punkt rozpoznawczy w krajobrazie regionu La Rioja. Jej forma nawiązuje do kształtu lokalnego pasma górskiego, Sierra de Cantabria. Podobnie jak projekt winiarni Campo Viejo, także i ten wchodzi w relację z najbliższym otoczeniem, choć obaj architekci realizują to zupełnie inny sposób.

Wina z obu miejsc znane są na całym świecie i produkowane w najbardziej znaczącej odmianie w La Rioja czyli tempranillo, ale również w odmianach graciano, cabernet sauvignon i mazuelo. Degustację win przeprowadzi sommelier Wojciech Cyran, przedstawiciel Pernod-Ricard w Polsce. O projektach architektonicznych obu winiarni opowie hiszpański architekt Diego Llorente Domínguez, pomysłodawca cyklu „Architektura i wino”.

19 maja, godz. 18
Koszt udziału (wykład + degustacje): 50 zł.
Spotkanie tłumaczone będzie na polski/ hiszpański.
Więcej informacji i rezerwacja miejsc:
Instytut Cervantesa w Krakowie, ul. Kanonicza 12
Tel. +12 421 34 24, +12 421 32 55
cracovia@cervantes.es

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Borsa Vini Italiani 2023

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Mięso przyszłości. Co będą jeść Polacy w kolejnych dekadach? IV spotkanie Food Working

Przed nami kolejne spotkanie branżowe z cyklu Food Working, organizowane przez twórców projektu Food and Design. W studiu Od kuchni na warszawskiej Pradze eksperci zmierzą się z tematem mięsa przyszłości.

The World's 50 Best 2023 w Walencji

Już 20 czerwca poznamy listę najlepszych restauracji na świecie! Ceremonia ogłoszenia i wręczenia nagród tegorocznej edycji The World’s 50 Best Restaurants odbędzie się w Walencji. Jak zwykle w ramach tego wydarzenia odbędą jak liczne wydarzenia towarzyszące.

12. spotkanie TrendTalk: Spojrzenie przez krawędź talerza

12. spotkanie online w cyklu TrendTalk odbędzie się 10 maja. Jego organizatorem jest firma Rational.

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023

Trzydniowe Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów rozpoczną się 26 maja w Warszawie. To pierwsza edycja mistrzostw, w której oprócz polskich zawodników wezmą udział przedstawiciele stowarzyszeń sommelierskich z innych krajów. Konkurs jest organizowany po raz pierwszy w Airport Hotel Okęcie.

Preselekcja do finału Bocuse d’Or Poland 2023

Preselekcja do tegorocznej edycji Bocuse d’Or Poland odbędzie się w czerwcu. Najlepszych sześciu szefów kuchni weźmie udział w krajowym finale, a jego zwycięzcy będą reprezentować Polskę podczas selekcji europejskiej konkursu w Trondheim

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej