Kreując menu, stosuje różne techniki kulinarne, stawia na najlepszą jakość i sezonowość produktów oraz klasykę, która zawsze się obroni. Inspirują go kolory, a stylem gotowania, w którym odnajduje się najbardziej jest kuchnia europejska. Jaki jest styl jego pracy?
- Szef kuchni nie może iść na żywioł, ale mieć precyzyjną wizję rezultatu i smaku do którego dąży. Długo obmyślam koncepcję każdego dania: szkicuję w głowie obraz jego prezentacji na talerzu i wyobrażam sobie smak. Potem eksperymentuję jakimi środkami go osiągnąć - mówi Paweł Kałuski.
Kałuski doświadczenie zawodowe jako szef kuchni zdobywał w hotelach Hyatt i Radisson SAS. Współpracował m.in. z Henry Chebaane – designerem specjalizującym się w opracowywaniu konceptów restauracji na całym świecie. Razem z Magdą Gessler uczestniczył w przygotowaniach otwarcia restauracji Ale Gloria!, Beluga i Czaj.
Następnie objął stanowisko szefa kuchni w hotelu Holiday Inn w Józefowie, a potem w kompleksie hotelowym Warszawianka w Jachrance, a w październiku 2017 roku dołączył do zespołu hotelu Marriott Warsaw. Miał okazję gotować dla prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej, prezydenta USA, polityków i gwiazd show businessu. Swoje umiejętności rozwijał, uczestnicząc w licznych warsztatach zawodowych i szkoleniach we Francji i Belgii, m.in. u legendarnego szefa Yves’a Mattagne w Brukseli.
Był wielokrotnie gościem programów telewizyjnych i jurorem w konkursach kulinarnych m.in.: Bocuse d’Or Poland 2018. W 1998 został zwycięzcą dwóch prestiżowych konkursów: L’art de cuisine Martell i Toques Vertes Bonduelle. Duży wpływ na jego gotowanie miały szlify u kucharzy z legendarnej hollywoodzkiej restauracji Spago, którzy szkolili personel restauracji Malibu, gdzie pracował.