Na podium w Budapeszcie stanęli:
• ZŁOTO: Brian Mark Hansen z restauracji Soelleroed Kro (Holte, Dania)
• SREBRO: Bence Dalnoki z restauracji Stand Restaurant (Budapeszt, Węgry)
• BRĄZ: Filip August Bendi z restauracji Thon Hotel Bristol (Oslo, Norwegia)
Polskę reprezentował Jakub Kasprzak z commis chefem Dawidem Cieślińskim. Był to ich drugi występ w europejskiej selekcji konkursu. Nad całością przygotowań i koordynacją wyjazdu do Budapesztu czuwał Adam Chrząstowski, head chef Akademii Bocuse d’Or Polska. Niestety polskiej drużynie nie udało się zakwalifikować do światowego finału w Lyonie; zajęła 14. miejsce na 17 możliwych, zabrakło 86 pkt do wejścia do pierwszej dziesiątki. – Przygotowywaliśmy się tak, jak robią to inne europejskie zespoły – codziennie konsekwentnie do celu. Mimo to dopiero budujemy świadomość tego konkursu i nie jesteśmy w stanie przeskoczyć lat doświadczeń, których w tym konkursie nie posiadamy – komentował wynik Jakub Kasprzak. Nasz kandydat nie poddaje się i już zapowiedział swój start w kolejnych krajowych eliminacjach. Jacek Krawczyk, prezes zarządu i organizator Bocuse d’Or Poland, dodaje zaś: – Już wkrótce ruszam z przygotowaniami do polskiej selekcji 2023. Nie poddajemy się, konsekwentnie będziemy realizować rozwój Bocuse d’Or w Polsce. W drugiej połowie roku chcemy zorganizować szkolenie Bocuse d’Or Campus dla szefów kuchni, którzy chcą wystartować w polskiej selekcji 2023, aby wiedzieli, z czym chcą się zmierzyć.
Artykuł ukazał się w „Food Service" 4/2022 nr 214.