x

Pierogarnie Stary Młyn - 15 lat działalności

Kategoria: Miejsca    17.05.2022

- Pierogarnia Stary Młyn to sieć, którą założyliśmy z miłości do smaków dzieciństwa - mówi Maciej Podlaszewski, właściciel Starego Młyna. Z okazji 15. urodzin, do 22 maja na gości czekają specjalne urodzinowe pierogi, na co dzień niedostępne w menu.

Oferta Pierogarni Stary Młyn. Zdjęcie: materiały prasowe
Oferta Pierogarni Stary Młyn. Zdjęcie: materiały prasowe
Sieć Pierogarni Stary Młyn świętuje 15. urodziny marki. Pierwsza Pierogarnia została otwarta w 2007 r. w Toruniu jako Stary Toruń. Co ciekawe, to najprawdopodobniej jedyna restauracja w Polsce, przez którą płynie rzeka – Struga Toruńska. Od XIII wieku zasilała fosy zamkowe, miejskie młyny oraz browary. Dziś widoczna jest przez szybę w podłodze restauracji.

Z okazji 15 lecia działalności w toruńskich lokalach Starego Młyna na gości czekają specjalne promocje. Dostępne są limitowane wersje pieczonych pierogów sprzed lat, o które najczęściej prosili goście.

Miłe… dobrego początki
– Pierogarnia Stary Młyn to sieć restauracji, którą założyliśmy z miłości do smaków dzieciństwa: pierogów i frykasów, którymi karmiły nas mamy i babcie. Gdy wracam pamięcią do początków Starego Młyna, to zdaję sobie sprawę jak długą drogę przeszliśmy. 15 lat temu, gdy zaczynaliśmy, byliśmy restauracją z niewielkim zespołem, który rozpoczynał przygodę z gastronomią. Przez pewien czas wspierała nas nawet moja babcia, wypiekając ciasta w swoim domowym piekarniku. Dziś jesteśmy prężnie rozwijającą się siecią. To duża zasługa zespołu, który chętnie podejmuje się nowych wyzwań. Poszukujemy nowinek kulinarnych, ale też technologicznych, wszystko to by usprawnić proces obsługi gości i udoskonalić nasze dania – mówi Maciej Podlaszewski, właściciel sieci Pierogarni Stary Młyn.

Radosław Kozłowski, szef kuchni w Pierogarni Stary Młyn.  Zdjęcie: materiały prasowe
Radosław Kozłowski, szef kuchni w Pierogarni Stary Młyn. Zdjęcie: materiały prasowe
Gastronomia się zmienia
Specjalnością Pierogarni jest kuchnia polska.
– Łączymy ją jednak z nowoczesnymi, kreatywnymi pomysłami. Pamiętamy o tradycji, ale idziemy z duchem czasu, to bardzo ważne, by cały czas się rozwijać. Szczególnie w branży gastronomicznej, która w ostatnich latach przechodzi gwałtowne przemiany. Dziś restauratorzy coraz chętniej sięgają po regionalne produkty, bezpośrednio od producentów i łączą je z globalnymi trendami. Obserwujemy także wzrost zainteresowania jakościowymi, rzemieślniczymi przetworami, miodami i alkoholami – opowiada Podlaszewski.

– Lepię pierogi w Starym Młynie od otwarcia pierwszej restauracji. W tym okresie zmieniło się u nas bardzo wiele. Dużą rolę w dzisiejszych restauracjach odgrywa nowoczesna technologia i łączność, to elementy, których nie widać na pierwszy rzut oka. Dziś cały proces obsługi gości, od wejścia do restauracji, przez złożenie zamówienia i przygotowywanie dania został usystematyzowany. To pomaga utrzymywać tą samą jakość we wszystkich restauracjach sieci – zdradza Radosław Kozłowski, szef kuchni w Pierogarni Stary Młyn.

Urodzinowe prezenty dla gości
Goście restauracji, dzięki specjalnej ofercie, także mogą cofnąć się w czasie do początków Starego Młyna. W dniach 16-22 maja czekają na nich piecuchy sprzed lat. W specjalnej zakładce menu dostępnych jest sześć limitowanych farszy. Dodatkowo po wybraniu dowolnej, „urodzinowej” pozycji goście otrzymają od Pierogarni słodki prezent ze Spiżarni Starego Młyna.

– Co pewien czas wymieniamy pozycję w menu, by ciągle zaskakiwać gości „świeżymi” smakami i ciekawymi połączeniami składników. Z okazji urodzin zdecydowaliśmy się jednak na powrót do przeszłości i przygotowaliśmy sześć propozycji sprzed lat, o które goście pytali nas najczęściej. Dodatkowo przy zamówieniu urodzinowych piecuchów goście dostają od nas także słodki upominek – mówi szef kuchni.

Piecuchy z “urodzinowego menu” to:
    • Dziadzine, z wędzoną szynką, czerwoną papryką i serem.
    • Chłopskie, z kaszanką, kiszoną kapustą i majerankiem.
    • Kowala, z farszem z lokalnych ziemniaków okraszanych wędzonym boczkiem.
    • Brokulaki, z wiosennymi brokułami gotowanymi na parze i serem pleśniowym.
    • Zza Wielkiego Muru, ze smażoną piersią z kurczaka i warzywami w chińskim stylu.
    • Anielskie, ze słodkim kajmakiem, płatkami owsianymi i rodzynkami w kruchym cieście.

Sieć się rozrasta
W 2008 r., już 16 miesięcy po otwarciu pierwszego lokalu, sieć powiększyła się o kolejną restaurację. Od 2009 roku Stary Młyn działa w oparciu o system franczyzowy. Kolejne lata to stały rozwój firmy.

Dziś Stary Młyn jest obecny w różnych częściach Polski. Pierogarnie spod szyldu Starego Młyna – poza Toruniem – można spotkać także w Bydgoszczy, Gdańsku, Poznaniu, Łodzi, Wrocławiu oraz Kaliszu.

Od 2021 roku Stary Młyn jest członkiem sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza. Wyróżnienie przyznawane jest restauracjom i producentom, którzy w sposób szczególny dbają o zachowanie, a także rozwój lokalnych tradycji kulinarnych.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Concordia Taste jedną z najlepszych restauracji w Europie według "The Guardian"

Concordia Taste z Poznania trafiła na listę najlepszych europejskich restauracji pisma "The Guardian". To jedyny lokal w Polsce, które znalazł się zestawieniu opiniotwórczego brytyjskiego dziennika. W rankingu uwzględniono tylko 35 restauracji.

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Pięć nowych konceptów w Elektrowni Powiśle. To m.in. stekownia Prime Cut i naleśnikarnia Petit Breton Crêperie

Oferta gastronomiczna Elektrowni Powiśle wzbogaciła się o koncepty kuchni amerykańskiej, francuskiej i gruzińskiej. Fanów steków ucieszy otwarcie restauracji Prime Cut, a słodyczy - Forestero & Co. W strefie Food Hall pojawiły się także: Smashny Burger, Petit Breton Crêperie oraz Chmeli Suneli.

Nowojorska restauracja Tatiana z nagrodą Resy One To Watch 2023

Tatiana, nowojorska restauracja, której szefem kuchni jest Kwame Onwuachi została nagrodzona tytułem Resy One To Watch 2023 przez The World’s 50 Best Restaurants. Choć działa w Lincoln Center dopiero od listopada zeszłego roku, już uznano ją za wschodzącą gwiazdę globalnej sceny gastronomicznej.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej