Co w karcie?
Zgodnie z tradycją lokalu znalazły się w niej potrawy z różnych zakątków globu, od ceviche z organicznego łososia, przez gnocchi bazyliowe i tuńczyka wędzonego w liściach jaśminu po golonkę wieprzową czy tatar wołowy w niecodziennym wydaniu, z majonezem wasabi, czerwoną ikrą oraz chilli.
– Ideą Tygli jest łączenie tradycji kulinarnych. Ponadto, kuchnia Gdańska zawsze cechowała się różnymi wpływami, więc przedstawiamy w naszym menu smaki z całego świata. Pojawiają się w nim także polskie akcenty, jak golonka podana w formie galantyny na ciepło lub żurek na maślance z pulpetami z białej kiełbasy – mówi Michał Stężalski.
– Naszym hitem jest także zupa rybna w stylu bouillabaisse podawana w tygielku na desce. Latem planujemy także wprowadzić weekendy z owocami morza i sezonowymi rybami – zdradza szef kuchni Tygli i dodaje, że w letnim menu pojawi się również sezonowy chłodnik.
Od Poznania, przez Kraków, po wybrzeże
Michał Stężalski jest laureatem AIG PRIX 2020: Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości, zdobywcą 3. miejsca polskiej selekcji Bocuse d’Or Poland 2019 oraz finalistą Wine & Food Noble Night 2017.
Rozpoczynał swoją karierę w Hotelu Poznań (obecnie Novotel Poznań Centrum), pracował także jako szef kuchni w restauracjach Le Palais du Jardin w Poznaniu oraz Szara Gęś w Krakowie. Był właścicielem i szefem kuchni bistro Nonna Fela i Tej Pyza w Poznaniu.
– Praca w Krakowie była fantastyczną przygodą, ale mam nadzieje, że na Pomorzu zagrzeję miejsce na dłużej – wyznaje nowy szef kuchni Tygli.