x

Michał Stężalski szefem kuchni w gdańskiej restauracji Tygle

Kategoria: Ludzie    18.05.2022

Tygle w Gdańsku mają nowego szefa kuchni - to Michał Stężalski, znany między innymi z pracy w krakowskiej Szarej Gęsi. Zgodnie z tradycją lokalu, w jego menu znalazły się potrawy z różnych zakątków globu.

Michał Stężalski, szef kuchni restauracji Tygle w Gdańsku. Zdjęcie: materiały prasowe
Michał Stężalski, szef kuchni restauracji Tygle w Gdańsku. Zdjęcie: materiały prasowe
Nowy szef kuchni zadebiutował w gdańskiej restauracji w kwietniu tego roku, dając się poznać gościom Tygli podczas kolacji degustacyjnej, na której zaserwował dania z nowego wiosenno-letniego menu.

Zupa rybna w restauracji Tygle w Gdańsku. Zdjęcie: materiały prasowe
Zupa rybna w restauracji Tygle w Gdańsku. Zdjęcie: materiały prasowe
Co w karcie?
Zgodnie z tradycją lokalu znalazły się w niej potrawy z różnych zakątków globu, od ceviche z organicznego łososia, przez gnocchi bazyliowe i tuńczyka wędzonego w liściach jaśminu po golonkę wieprzową czy tatar wołowy w niecodziennym wydaniu, z majonezem wasabi, czerwoną ikrą oraz chilli.
– Ideą Tygli jest łączenie tradycji kulinarnych. Ponadto, kuchnia Gdańska zawsze cechowała się różnymi wpływami, więc przedstawiamy w naszym menu smaki z całego świata. Pojawiają się w nim także polskie akcenty, jak golonka podana w formie galantyny na ciepło lub żurek na maślance z pulpetami z białej kiełbasy – mówi Michał Stężalski.
Tatar wolowy z wasabi i ikrą - oferta restauracji Tygle w Gdańsku. Zdjęcie: materiały prasowe
Tatar wolowy z wasabi i ikrą - oferta restauracji Tygle w Gdańsku. Zdjęcie: materiały prasowe
Jak przystało na restaurację położoną na wybrzeżu, w karcie Tygli nie mogło zabraknąć ryb - w ofercie jest filet z łososia, dorada czy stek z tuńczyka.
– Naszym hitem jest także zupa rybna w stylu bouillabaisse podawana w tygielku na desce. Latem planujemy także wprowadzić weekendy z owocami morza i sezonowymi rybami – zdradza szef kuchni Tygli i dodaje, że w letnim menu pojawi się również sezonowy chłodnik.

Od Poznania, przez Kraków, po wybrzeże
Michał Stężalski jest laureatem AIG PRIX 2020: Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości, zdobywcą 3. miejsca polskiej selekcji Bocuse d’Or Poland 2019 oraz finalistą Wine & Food Noble Night 2017.
Rozpoczynał swoją karierę w Hotelu Poznań (obecnie Novotel Poznań Centrum), pracował także jako szef kuchni w restauracjach Le Palais du Jardin w Poznaniu oraz Szara Gęś w Krakowie. Był właścicielem i szefem kuchni bistro Nonna Fela i Tej Pyza w Poznaniu.
– Praca w Krakowie była fantastyczną przygodą, ale mam nadzieje, że na Pomorzu zagrzeję miejsce na dłużej – wyznaje nowy szef kuchni Tygli.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Australijczyk Joshua Treacy nowym szefem warszawskiego Nobu

Joshua Treacy - pochodzący z Australii szef kuchni z 15-letnim doświadczeniem - obejmuje pozycję szefa kuchni restauracji Nobu w Warszawie. Tymczasem już na początku czerwca stołeczny hotel Nobu odwiedzi jeden z założycieli tej słynnej lifestylowej marki Nobu Matsuhisa.

Dawid Uszyński odmienia gdańską restaurację Sassy. Nowy szef kuchni stawia na azjatyckie fusion

Współtwórca warszawskich restauracji Japonki oraz Japonka Dawid Uszyński został szefem kuchni gdańskiej Sassy. Lokal przeszedł niedawno metamorfozę, której efektem jest zmiana koncepcji kulinarnej.

Patryk Burnicki szefem kuchni w Karma House Gościeńczyce

Patryk Burnicki, były szef kuchni restauracji U Fukiera rozpoczął pracę w mazowieckim kompleksie Karma House Gościeńczyce. Lokal ma serwować dania kuchni polskiej z azjatyckim twistem, a menu bazować będzie na produktach pochodzących głównie z własnych upraw i hodowli.

Federico J. González nowym CEO w Louvre Hotels Group. Zastąpi Pierre’a Frédérica Roulota

Federico J. González został nowym CEO Louvre Hotels Group. Firma dziękuje dotychczasowemu CEO Pierre’owi-Frédéricowi Roulotowi.

Marcin "TYTUS" GRABSKI: Hip-hop jest dla mnie biletem do świata wina

To nie winylowe płyty, ale butelki z winem są dziś głównym narzędziem pracy MARCINA "TYTUSA" GRABSKIEGO. O tym, jak zmienił swoje życie i z sukcesem prowadzi lokale oparte na winie, opowiada właściciel WINEM POWIŚLE, ŁASKAWOŚCI TYTUSA I ASFALT WINYLE I WINO.

Beata Śniechowska bohaterką "Foodmission" - serii wideo The Best Chef

Beata Śniechowska, współzałożycielka i szefowa kuchni wrocławskiego bistro Młoda Polska, jest bohaterką serii wideo "Foodmission" tworzonej przez zespół The Best Chef. To wyróżnienie, bo odwiedzają oni w niej najbardziej inspirujących twórców gastronomii w Europie. Do Polski wracają po 2 latach.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej