x

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Kategoria: Karta - dania    20.05.2022

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego według przepisu Pascala Brodnickiego. Zdjęcie: materiały prasowe
Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego według przepisu Pascala Brodnickiego. Zdjęcie: materiały prasowe
Delikatnego w smaku pstrąga przyrządzamy na wiele sposobów. Idealnie sprawdza się na grillu (pieczony na przykład w całości z dodatkiem świeżych ziół), ale można go też klasycznie usmażyć, udusić czy ugotować. Fani sushi z pewnością pokochają surowego lub marynowanego pstrąga w orientalnym wydaniu.
My podpowiadamy, jak zrobić inną niebanalną przystawkę z surowej ryby – przepis na ceviche z pstrąga zdradza nam Pascal Brodnicki.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego

Składniki:
1/2 dużej czerwonej cebuli
1 owoc mango
4 łyżki ziaren ugotowanej kukurydzy
filety z dwóch pstrągów tęczowych
2 szczypty soli
2 limonki
4 krople Tabasco
2 szczypty pieprzu
2 łyżki liści kolendry

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - idealne na Instagrama :)  Zdjęcie: materiały prasowe
Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - idealne na Instagrama :) Zdjęcie: materiały prasowe
Przygotowanie:
Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Włóż do miski wypełnionej zimną wodą po to, by wypłukać jej ostry smak, odstaw na bok. Obierz mango i pokrój w drobną kostkę. Ugotuj kukurydzę, by lekko zmiękła, oderwij ziarna od rdzenia kolby.
Rybę pokrój  na kawałki o boku około 1 cm. Posól, poczekaj kilkanaście sekund, a następnie wyciśnij sok z limonek i polej nim rybę (około 5 łyżek) - powinna być dobrze podlana.  Dodaj Tabasco i pieprz.  Następnie dodaj mango, kukurydzę, posiekaną kolendrę i odsączone paski czerwonej cebuli. Wymieszaj całość i podawaj od razu po przyrządzeniu.

Pascal Brodnicki, ambasador kampanii \"Teraz pstrąg". Zdjęcie: materiały prasowe
Pascal Brodnicki, ambasador kampanii \"Teraz pstrąg". Zdjęcie: materiały prasowe
Pascal Brodnicki

Kucharz, prezenter telewizyjny i autor książek kucharskich. Kulinarne szlify zdobywał on we francuskich szkołach gastronomicznych, a następnie pracował w najlepszych restauracjach w Nowym Jorku i Francji. W Polsce popularność przyniósł mu program „Po prostu gotuj!”, a obecnie prowadzi kanał w serwisie YouTube „Tuba smaku”.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Czy wygląd wiosennego talerza ma znaczenie?

W czasie gdy nowalijki grają pierwsze skrzypce, chętnie zamawiamy lżejsze i zdrowsze posiłki, a to często oznacza także apetyczne i cieszące oko talerze restauracyjne. Czy ich wygląd rzeczywiście ma znaczenie? Przyjrzyjmy się, co na ten temat mówią eksperci oraz badania.

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej