- Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego według przepisu Pascala Brodnickiego. Zdjęcie: materiały prasowe
My podpowiadamy, jak zrobić inną niebanalną przystawkę z surowej ryby – przepis na ceviche z pstrąga zdradza nam Pascal Brodnicki.
Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego
Składniki:
1/2 dużej czerwonej cebuli
1 owoc mango
4 łyżki ziaren ugotowanej kukurydzy
filety z dwóch pstrągów tęczowych
2 szczypty soli
2 limonki
4 krople Tabasco
2 szczypty pieprzu
2 łyżki liści kolendry
Przygotowanie:
Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Włóż do miski wypełnionej zimną wodą po to, by wypłukać jej ostry smak, odstaw na bok. Obierz mango i pokrój w drobną kostkę. Ugotuj kukurydzę, by lekko zmiękła, oderwij ziarna od rdzenia kolby.
Rybę pokrój na kawałki o boku około 1 cm. Posól, poczekaj kilkanaście sekund, a następnie wyciśnij sok z limonek i polej nim rybę (około 5 łyżek) - powinna być dobrze podlana. Dodaj Tabasco i pieprz. Następnie dodaj mango, kukurydzę, posiekaną kolendrę i odsączone paski czerwonej cebuli. Wymieszaj całość i podawaj od razu po przyrządzeniu.
Pascal Brodnicki
Kucharz, prezenter telewizyjny i autor książek kucharskich. Kulinarne szlify zdobywał on we francuskich szkołach gastronomicznych, a następnie pracował w najlepszych restauracjach w Nowym Jorku i Francji. W Polsce popularność przyniósł mu program „Po prostu gotuj!”, a obecnie prowadzi kanał w serwisie YouTube „Tuba smaku”.