Czekoladowe mistrzostwo
Choć ziarna kakaowca znali już Majowie i Aztekowie, to uznaje się, że dopiero w XVI wieku trafiły one do Europy. Dziś czekolada to jedna z naszych ulubionych przekąsek, ale i słabości. Mimo popularności tego produktu, w indeksie zawodów i specjalności nie znajdziemy pozycji czekoladnika ani chocolatiera. Można mieć jednak pewność, że ta profesja istnieje, a dowodem na to są pracownicy fabryk i słodkich produkcji.
Czy w świecie wysoko rozwiniętej technologii i parków maszynowych czekoladnik jest w ogóle potrzebny?
– Czekoladnicy to trzon naszej działalności. Już od ćwierćwiecza jesteśmy związani z prawdziwymi mistrzami w swoim fachu, którzy tworzą nowe smaki, eksperymentują z atrakcyjnymi połączeniami oraz formami. Produkty z ich rąk nie trafiają bezpośrednio do konsumentów, lecz do wielu europejskich firm i startują w międzynarodowych konkursach, a przede wszystkim są uwielbiane przez naszych odbiorców. Współpraca z takimi specjalistami to ogromna przyjemność i powód do dumy – odpowiada Anna Garmada, CEO firmy Slodkie, która od 25 lat zajmuje się produkcją czekoladowych gadżetów reklamowych.
Za co odpowiedzialni są czekoladnicy? Poza udziałem w tworzeniu nowych, finezyjnych smaków kontrolują produkcję czekolady i poprawność działania maszyn oraz dbają o odpowiednie warunki w miejscu produkcji. Droga do mistrzostwa w tym fachu nie jest jednoznaczna, ponieważ nie wszystkie kursy czy szkolenia dostarczą wystarczającej wiedzy aspirującemu czekoladnikowi. Dobrym rozwiązaniem jest znalezienie autorytetu, wyjątkowego specjalisty, który nauczy młodych adeptów prawdziwego, profesjonalnego, popartego wieloletnim doświadczeniem rzemiosła.
Karmelarz pilnie poszukiwany
A skąd na sklepowych półkach biorą się karmelki? Są owocem pracy karmelarzy, specjalizujących się w wykonywaniu różnych wyrobów na bazie karmelu.
– W naszej pracowni karmelarze zajmują się produkcją cukierków i lizaków. Zgodnie z recepturą i specyfikacją wyrabiają masę i dokładają do niej dodatki. Dla uzyskania oryginalnych połączeń smakowych, często wzbogacają ją w owoce lub zioła, które doskonale przełamują karmelową słodycz. Znalezienie profesjonalisty w karmelowym sektorze nie jest łatwe, ponieważ nie ma na rynku wielu ekspertów w tej dziedzinie. Mamy duże szczęście, że od lat współpracujemy z zaufanymi osobami, które są jednocześnie pasjonatami w tworzeniu słodyczy – komentuje Anna Garmada.
Mogłoby się wydawać, że praca z przesłodką i aromatyczną masą karmelową to największa przyjemność, jaką można sobie wyobrazić. Warto jednak wiedzieć, że karmelarz jest jednocześnie zawodem produkcyjnym, który wymaga dużej wiedzy, a także fizycznej siły i zaangażowania.