x

Lato 2022 - niepodzielne panowanie rieslinga

Kategoria: Wino    31.05.2022

Niemiecki Instytut Wina już po raz ósmy organizuje ogólnopolską akcję "Riesling Weeks". Potrwa ona od 1 czerwca do 17 lipca.

W tym okresie będzie można skosztować niemieckich rieslingów w specjalnych cenach podczas ciekawych spotkań w wyjątkowych miejscach. Celem akcji jest promocja jakościowego niemieckiego rieslinga i innych win z Niemiec.
Moc atrakcji

Restauracje, kawiarnie, winebary i sklepy specjalistyczne biorące udział w „Riesling Weeks 2022” przygotowały moc atrakcji: promocje cenowe i rabaty, warsztaty winiarskie, specjalne karty menu, degustacje komentowane, konkursy a nawet wieczory filmowe. W tym roku akcja będzie przeprowadzona w blisko 500 lokalizacjach w wielu miastach Polski. Szczegóły na stronie internetowej: www.rieslingweeks.pl

Mocne strony
Riesling jest jedną z najznakomitszych odmian białych winorośli. Pokazuje swe mocne strony we wszystkich możliwych odsłonach: jako musujący Sekt, lekkie wino Kabinett, szlachetne Spätlese. Dostępny jest w każdym stylu: od wytrawnego, przez półwytrawne, po słodkie.

Riesling jest świetnym towarzyszem wielu potraw, w szczególności dań z ryb, drobiu, dań kuchni azjatyckiej i deserów.

Niemcy potentatem
Niemcy są największym producentem rieslinga na świecie. Powierzchnia upraw wynosi ponad 24.150 tys. ha, co stanowi ok. 60% uprawy tej winorośli na ziemi. Najwięcej rieslinga uprawia się w regionach Palatynatu, Mozeli i Hesji Nadreńskiej.

Letnia akcja promocyjna rieslinga „Riesling Weeks 2022” jest organizowana przez Niemiecki Instytut Wina - organizację działającą na rzecz promocji wina niemieckiego.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Włoskie wino na Borsa Vini Italiani już po raz 9.

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Nie tylko korkociąg. Winiarski niezbędnik w lokalu

Wyposażając lokal, musimy wziąć pod uwagę, czy i w jakiej ilości będziemy w nim serwować wino. Od odpowiedzi na te pytania zależy wybór typu kieliszków i miejsca przechowywania zamkniętych butelek, a także sposób postępowania z nimi po otwarciu.

Adam Pawłowski: Ponowne odkrycie Grecji

Być może pierwsze wino nie powstało w Grecji, ale to dzięki Grekom jego picie zyskało funkcje społeczną i kulturową. Bogata historia, wsparta mitologiczną postacią boga wina Dionizosa, była przyczynkiem do wpisania tego niewielkiego kraju winiarskiego na mapę winnego świata.

Jacek Siedlecki: Zwróćmy się ku naturze!

Wiosna niesie ze sobą cieplejsze dni i inspiruje do wyruszenia za miasto. Warto pomyśleć o weekendowym wypadzie do jednej z winnic, których w Polsce pojawia się coraz więcej.

Kamil Wojtasiak - Obsługa musi znać ofertę na pamięć!

Jak opracować profesjonalną ofertę winiarską i przygotować się do jej sprzedaży? Rozmawiamy o tym z Kamilem Wojtasiakiem, Mistrzem Polski Sommelierów z 2018 r.

Maciej Nowicki: Wino? Teraz Polska!

Dynamiczny rozwój rodzimego winiarstwa skutecznie obalił kilka powtarzanych przez lata mitów na temat krajowej winnej oferty. Dlaczego warto i jak wprowadzić ją do swojego lokalu?

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej