- Fot. materiały prasowe
W kolejną podróż wybieramy się do Meksyku. Rick Martinez to kucharz, gospodarz programów i dziennikarz kulinarny znany m.in. z magazynu „Bon Appétit”. Kuchnię meksykańską kocha i zna dobrze od lat, ale jak sam zaznacza, dopiero pracując przy tej publikacji, poznał ją na nowo i zrozumiał meksykańską kulturę. A książka bez wątpienia jest wyrazem miłości do niej.Autor podróż zaczął w Mexico City, a następnie odwiedził 32 stany, 156 miast i przebył 20 tys. mil. Wśród 104 przepisów przeplatanych esejami są np. klopsiki z ziołami i serem w dymnym sosie chipotle z Oaxaca, carne asada w grillowanej quesadilli z północnego Meksyku czy tamales kukurydziane z krewetkami, chilli i pieczonymi pomidorami z zachodniego wybrzeża.
Wiele receptur to jego własne interpretacje klasycznych dań. Do takich eksperymentów zachęca czytelników – do łączenia smaków, zabawy nimi, do gotowania po meksykańsku dla rodziny i znajomych.
„MI COCINA: RECIPES AND RAPTURE GROM MY KITCHEN IN MEXICO”, RICK MARTINEZ, WYD. CLARKSON POTTER, 2022 R.