x

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    14.06.2022

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Cele inicjatywy Bocuse d’Or Poland On Tour to: edukacja i promocja marki Bocuse d’Or w Polsce, propagowanie polskiej kuchni oraz współpraca z wyjątkowymi restauracjami.
– Bocuse d’Or Poland On Tour ma przede wszystkim podkreślić, iż działamy cały rok, a nie tylko od selekcji do selekcji. Poprzez ten projekt chcemy pokazać szerszej publiczności markę Bocuse d’Or, naszych utalentowanych finalistów oraz kontynuować propagowanie polskich smaków – mówi Adam Chrząstowski, prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland. – Mam nadzieję, że kolacje spotkają się z dużym zainteresowaniem, gdyż będą to naprawdę wyjątkowe wydarzenia.

Kto ugotuje kolację w Sopocie?
Już 24 czerwca w jednej z najlepszych sopockich restauracji White Marlin odbędzie się pierwsza kolacja, której gospodarzem będzie szef kuchni Tomasz Purol, członek Akademii Bocuse d’Or Poland i trener Team Poland Europe 2020. 

W kuchni Purola autorskie dania przygotują Jakub Kasprzak, dwukrotny zwycięzca Bocuse d’Or Poland, reprezentant Polski podczas dwóch edycji europejskiej selekcji oraz Tomasz Grabski, trener Team Poland Europe 2022. Specjalnie na tę okazję skomponowane 5-6 daniowe menu będzie świetnym pretekstem do spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Liczba miejsc jest ograniczona, bilety na kolację dostępne w restauracji White Marlin.

Kolejne kolacje odbędą się w Krakowie, Kielcach, Poznaniu, Ostrowcu Świetokrzyskim i w Warszawie. Zaplanowano je na wrzesień i październik.

Nie spoczniemy na laurach!
Pomysł kolacji zrodził się jeszcze w 2019 roku i miał być naturalną kontynuacją polskiej selekcji Bocuse d’Or. Niestety rok 2020 i pandemia pokrzyżowały plany organizatorom.

– Pomysł kolacji narodził się spontanicznie i miał być następnym krokiem po polskiej selekcji w listopadzie 2019 roku. Pandemia pokrzyżowała nam plany. Ale kolejny ogromny pozytywny odzew ze strony branży oraz wiele ciepłych słów, które padło pod adresem konkursu w 2021 roku pokazało, iż marka Bocuse d’Or ma się coraz lepiej w Polsce, co nie oznacza jednak, że należy teraz spocząć na laurach. Stąd Bocuse d’Or Poland On Tour i działania wzmacniające markę, przybliżające sylwetki naszych finalistów i pokazujące polską kuchni w nowoczesnej odsłonie – podsumowuje Dorota Karwacka, promotion manager Bocuse d’Or Team Poland. – Poprzez ten projekt chcemy też zachęcić innych szefów kuchni do podjęcia rękawicy i startu w kolejnej polskiej selekcji w 2023 roku – dodaje.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

Pokazy kulinarne najlepszych szefów kuchni, rekonstrukcje historyczne, jarmark produktów regionalnych i liczne konkursy - to główne atrakcje XVI Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej, który odbędzie się 8 czerwca w Podzamczu Chęcińskim.

Kolacja Chefs Only na zamku w Szydłowcu na rzecz bezdomnych zwierzaków

10 czerwca na zamku w Szydłowcu odbędzie się kolejne spotkanie z cyklu Chefs Only, któremu towarzyszyć będą m.in. gotowanie na żywo i warsztaty kulinarne. Zwieńczeniem wydarzenia będzie pięciodaniowa kolacja degustacyjna, przygotowana przez pięciu szefów kuchni.

Nocny Market - start sezonu 2023

Nocny Market wraca na nieczynny dworzec Warszawa Główna już 5 maja! W ósmym sezonie jednego z największych eventów streetfoodowych w Polsce dobrych gastronomicznych powrotów, ekscytujących debiutów i jeszcze kilku niespodzianek.

Witamy na foodservice24.pl! Zmieniamy nazwę, zmieniamy się dla was!

Pożegnaliśmy dotychczasową nazwę i stare logo naszego portalu - OuiChef.pl. Chcemy, aby nowa domena - foodservice24.pl - łatwiej wam się kojarzyła z naszym bratnim magazynem "Food Service". Uspójniamy wizerunek i ofertę wydawniczą!

Palikot i Wojewódzki atakowani za zachwalanie alkoholu w social mediach. Sprawa w prokuraturze

W sieci zawrzało. Aktywista Jan Śpiewak oskarża byłego polityka i przedsiębiorcę Janusza Palikota oraz celebrytę i dziennikarza Kubę Wojewódzkiego o nielegalne i nagminne zachwalanie alkoholu w social mediach. Sprawa trafiła do prokuratury. Co dalej?

Radosnych i smacznych świąt!

Wielkanocne życzenia od redakcji OuiChef.pl i "Food Service".

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej