x

5 dobrych powodów, by pożegnać się ze starym sprzętem kuchennym

Kategoria: Twój biznes - oferta    22.06.2022

Znane procesy, sprzęt i sposób przygotowywania - wszystko to ułatwia życie w kuchni. Naprawdę? Przyglądając się pracy w kuchni czasami odnosi się zupełnie inne wrażenie. Tylko dlatego, że zawsze robiłeś coś w określony sposób, nie oznacza to, że jest to najlepszy sposób.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Dlatego eksperci z Rational, tacy jak Jarosław Kołodziejek, Regional Corporate Chef, zastanawiali się, jak usprawnić metody pracy w profesjonalnej kuchni. Wymyślili pięć dobrych powodów, dla których warto przemyśleć obecny projekt kuchni.

Więcej przestrzeni
Niezależnie od tego, czy chodzi o koszty budowy, czy czynsz, przestrzeń jest droga i dlatego jest wartościowym towarem w kuchniach restauracyjnych. Każdy metr kwadratowy, który nie jest wymagany do produkcji żywności, może być wykorzystany na większą ilość stołów, więcej powierzchni sprzedażowej.

Ale jak to osiągnąć nie ograniczając jednocześnie przestrzeni produkcyjnej? Na przykład, zastępując wiele pojedynczych urządzeń, takim jak iVario firmy Rational, który jest podobny do patelni uchylnej, ma dwie kadzie i robi wszystko, co robi trzon kuchenny, patelnia, makaroniarka, frytownica i grill.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Mniej urządzeń, ta sama wydajność
Oczywiście samo zmniejszenie liczby urządzeń w kuchni nie przyniesie żadnej wartości dodanej. Kluczowe jest, aby ta sama wydajność musi być osiągnięta za pomocą jednego urządzenia.

iVario od RATIONAL robi to za pomocą systemu grzejnego, który charakteryzuje się również niezwykłą precyzją w całym dnie kadzi. W nowoczesnych kuchniach oznacza to, że osiągnięcie temperatury 2000C zajmuje tylko 2-3 minuty, zapewniając jednocześnie, że pudding ryżowy nie przykleja się ani nie kipi.

Większa prostota
Wysoka rotacja personelu jest dobrze znanym wyzwaniem w branży gastronomicznej: po znalezieniu nowych pracowników należy ich przeszkolić w zakresie procedur i obsługi sprzętu kuchennego. Jest to czasochłonne, a i tak nie eliminuje błędów. Ale jest inny sposób.

Na rynku dostępne są łatwe w obsłudze urządzenia, które zapewniają inteligentne wsparcie w codziennej pracy. Na przykład iVario przejmuje gotowanie, smażenie i smażenie w głębokim tłuszczu i sygnalizuje, kiedy na przykład stek musi zostać obrócony. Dzięki temu wymagania szkoleniowe są ograniczone do minimum, nawet w przypadku niewykwalifikowanego personelu.

Wysoka jakość jedzenia
Goście mają coraz większe oczekiwania: obsługa, atmosfera i jedzenie muszą być odpowiednie. Zawsze. Sprzęt kuchenny również musi odgrywać swoją rolę i zapewniać niezmiennie dobrą jakość. W przeciwnym razie będzie dużo marnotrawstwa żywności lub niezadowolonych klientów z powodu wahań jakości dań. iVario przejmuje wiele rutynowych zadań i sygnalizuje, kiedy szef kuchni musi interweniować w proces przygotowania. Dobre rezultaty są gwarantowane.

Oszczędzaj pieniądze i czas pracy
Jeśli chodzi o rentowne prowadzenie restauracji, dwa ważne parametry to czas i pieniądze. Również tutaj odpowiedni sprzęt może zapewnić wsparcie: mniej odpadów żywnościowych, mniejsze zużycie energii, krótszy czas czyszczenia może już zapewnić znacznie lepsze wyniki.

Jeśli przygotowanie tej samej potrawy za pomocą nowoczesnego urządzenia wymaga 40% mniej energii niż w przypadku konwencjonalnej technologii kuchennej i nadal jest 4 razy szybsze, z łatwością można sobie wyobrazić, ile czasu i pieniędzy można zaoszczędzić.

Kontakt:
RATIONAL Sp. z o.o.
Tel. +48 22 864 93 26
@rational-online.com
rational-online.com

Autor tekstu: Artykuł Sponsorowany

Zobacz także

Grupa Secret Garden: partnerskie relacje z dostawcą kluczem do stabilnej działalności

Jakie wyzwania stoją przed branżą gastronomiczną? Jaką rolę w prowadzeniu biznesu pełni stabilny dostawcy produktów? Opowiada Łukasz Pelowski, dyrektor generalny Secret Garden.

Trendy na rynku płatności. Co oznaczają dla gastronomii?

7 na 10 Polaków preferuje płatność kartą, również w gastronomii. Jak można skorzystać na aktualnych trendach? Rozmawiamy o tym z Joanną Seklecką, prezes zarządu eService.

Energooszczędność - zysk dla Ciebie i środowiska

Oszczędność energii to jedno z największych wyzwań stojących przed gastronomią. Trudno się dziwić, w końcu kuchenne zaplecze należy do najbardziej energochłonnych miejsc pracy. Ale bez obaw: im większe zapotrzebowanie energetyczne, tym większy potencjał oszczędności.

Pijalnie Czekolady E.Wedel: rozwijamy ofertę na wynos

- Wiemy, że zmiana jest głównym motorem napędowym biznesu i ciągle się rozwijamy - mówi Daniel Kucharski, prezes zarządu Pijalnie Czekolady E.Wedel. I opowiada m.in. o innowacjach, takich jak sklep internetowy oraz rozwój zamówień na wynos marki, która ma za sobą 129 lat historii.

Mex Polska chce mieć 100 Pijalni Wódki i Piwa

- Chłonność rynku na nasze Pijalnie Wódki i Piwa szacujemy na 100 lokalizacji. Jesteśmy na dobrej drodze do realizacji tego celu - mówi Paweł Kowalewski, prezes zarządu Mex Polska.

PKP Intercity szuka dostawców przewoźnego jedzenia

PKP Intercity opublikowało zapytanie rynkowe dotyczące usługi mobilnej sprzedaży artykułów spożywczych i napojów w wybranych pociągach PKP Intercity, w których nie ma wagonu lub miejsca gastronomicznego. Termin składania ofert upływa 17 kwietnia 2023 r.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej