x

Restauracja Belvedere wprowadza sezonowe degustacyjne Grazing Menu

Kategoria: Miejsca    07.07.2022

Restauracja Belvedere w warszawskich Łazienkach wprowadza nowość - serwuje sezonowe dania à la carte także w autorskiej interpretacji Grazing Menu. To kompozycja potraw, dzięki której goście mogą skosztować w formie degustacyjnej wiele potraw z aktualnej karty.

Sandacz z warzywami z cukinią i młodymi ziemniakami z letniego menu restauracji Belvedere. Zdjęcie: materiały prasowe
Sandacz z warzywami z cukinią i młodymi ziemniakami z letniego menu restauracji Belvedere. Zdjęcie: materiały prasowe
Inspiracją dla Grazing Menu było bogactwo sezonowych składników. W nowej odsłonie karty proponowane są dania lekkie i świeże, idealne dopasowane do błogiej atmosfery letnich spotkań. Za menu odpowiada executive szef restauracji Tomasz Łagowski.

- Stworzyliśmy kompozycję smaków, które najbardziej kojarzą się z letnim wypoczynkiem oraz słoneczną aurą. W naszej karcie znajdują się dania z najlepszych, polskich, sezonowych składników. Duży akcent stawiamy na szlachetne ryby, warzywa i owoce, łącząc je z wykwintnymi dodatkami, takimi jak trufle czy karczochy. Podążając za światowymi trendami do naszych propozycji kulinarnych wprowadziliśmy Grazing Menu. Co oznacza, że każdą z potraw, znajdującą się w naszej karcie, można zamówić w mini porcji. Zależało nam, aby nasi goście posmakowali wszystkich dań i wybrali swoje ulubione - mówi Anna Bykowska, dyrektor sprzedaży i marketingu Restauracji Belvedere.

Letnie menu restauracji Belvedere - zupa z mazurskich raków z kluseczkami ze szczupaka, koprem i śmietaną. Zdjęcie: materiały prasowe
Letnie menu restauracji Belvedere - zupa z mazurskich raków z kluseczkami ze szczupaka, koprem i śmietaną. Zdjęcie: materiały prasowe
W sezonowej karcie dań znajdziemy lekkie i świeże przystawki, takie jak serca karczochów z parmezanem, rukolą i oliwą, kremowa buratta na zielonym pesto z kolorowymi pomidorami i bazylią czy ulubione przez gości danie New York z krewetek 8/12, mango, papają i palonym masłem.

Zupy i dania główne to m.in. inspirowana polską tradycją kulinarną zupa z mazurskich raków z kluseczkami ze szczupaka, koprem i śmietaną, sandacz z warzywami z cukinią i młodymi ziemniakami oraz jagnięcina z rozmarynem, pieczarkami, dymką i parmezanem.

Deser Black Forrest z letniego menu restauracji Belvedere - owoce leśne, gianduja i lody orzechowe. Zdjęcie: materiały prasowe
Deser Black Forrest z letniego menu restauracji Belvedere - owoce leśne, gianduja i lody orzechowe. Zdjęcie: materiały prasowe
Z kolei w karcie deserów znalazły się takie propozycje, jak mille feuille z mango, marakują, migdałami i lodami truskawkowymi oraz financiera orzechowa z orzechów laskowych, migdałów, z brzoskwiniami i lodami o smaku palonego masła. 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sho Ramen - Michał Kostrzewa otwiera kolejny lokal w Kielcach

Michał Kostrzewa, właściciel restauracji Sushiya w Kielcach, otwiera kolejny lokal. Sho Ramen ma przyjąć gości jeszcze w lipcu.

Pierwsza strefa restauracyjna pod szyldem Garden Gourmet otwarta

Pierwszą w Polsce strefę restauracyjną pod szyldem Garden Gourmet otwarto w Dzień Dziecka w Energylandii. W roślinnym menu goście znajdą potrawy skomponowane z wykorzystaniem produktów Garden Gourmet, marki z portfolio Nestlé.

Concordia Taste jedną z najlepszych restauracji w Europie według "The Guardian"

Concordia Taste z Poznania trafiła na listę najlepszych europejskich restauracji pisma "The Guardian". To jedyny lokal w Polsce, które znalazł się zestawieniu opiniotwórczego brytyjskiego dziennika. W rankingu uwzględniono tylko 35 restauracji.

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej