Obszar pomiędzy Chalonnes-sur-Loire a Sully-sur-Loire jako jeden z tylko dziesięciu na świecie znalazł się na liście światowego dziedzictwa UNESCO. Wspaniałe winnice, zamki i najdłuższa francuska rzeka o tej samej nazwie są nieodłącznym elementem krajobrazu. Z ponad tysiącem winiarni otwartych dla zwiedzających. Loara jest miejscem przyjaznym enoturystom, którzy na szlakach pieszych i rowerowych mogą poruszać się po regionie oraz czerpać z jego uroku i smaków lokalnych produktów.
Prawie 60 tys. hektarów winnic rozpościera się na pięć podregionów, a kluczowe apelacje znajdują się bezpośrednio przy wartkim nurcie Loary. Rzeka ma istotny wpływ na uprawę winorośli: łagodzi klimat, chroniąc winnice przed wczesnowiosennym przymrozkiem, a jesienią dostarcza wilgoci niezbędnej do pojawienia się szlachetnej pleśni na wina słodkie. Ze względu na zimny klimat w Dolinie Loary przeważającym kolorem win jest biały, który przybiera różne formy: win musujących, spokojnych wytrawnych, półwytrawnych i słodkich z późno zbieranych winogron.
Aż 25% winnic stanowią certyfikowane uprawy ekologiczne i biodynamiczne, co plasuje Loarę na pozycji lidera ekologii. Silny nurt ekoproducentów regionu wypracował podwaliny pod pierwszą na świecie oficjalną definicję i kategorię win naturalnych, która została włączona w system prawny win francuskich. Już od kilku lat pod nazwą „Vin Méthode Nature” kryją się wina naturalne, wytwarzane według zdefiniowanych i ściśle określonych kryteriów produkcji. Przyświeca im idea niskiej interwencyjności, ekouprawy i niemal całkowitej rezygnacji z użycia środków chemicznych w uprawie i produkcji wina.
Loara to szeroki wachlarz stylów win na czele z białymi (41%) i musującymi (14%), ale region mocno stoi również winami różowymi (24%) i czerwonymi (21%). Trio najważniejszych białych szczepów winorośli stanowią chenin blanc, melon blanc i sauvignon blanc. Co do różu i czerwieni dominuje bordoska odmiana cabernet sauvignon, która lokalnie nazywana jest breton. Poza tym w niewielkich ilościach występują pinot noir, malbec, gamay, a na róż często używa się grolleau.
Co ciekawe, Loara zaraz po Szampanii jest największym producentem win musujących wytwarzanych metodą tradycyjną z wtórną fermentacją w butelce. Najlepsze bąbelki powstają ze szczepu chenin blanc i określane są apelacjami Crémant de Loire, Vouvray Mousseux Méthode Traditionelle i Saumur Mousseux Méthode Traditionelle. Topowe wina słodkie to Coteaux du Layon, a najbardziej charakterna czerwień powstaje w Chinon.
Elementem dopełniającym smaki regionu są lokalnie wytwarzane kozie sery, które świetnie komponują się z miejscowymi winami. Loara ma aż 48 zarejestrowanych apelacji dla lokalnych serów. Najsłynniejsze z nich jak Sainte Maure, Crottin de Chavignol czy Valencay doskonale korespondują z winami opartymi na sauvignon
blanc jak Sancerre i Pouilly Fumé. Twardsze i bardziej dojrzałe łączy się z winami czerwonymi, a te z wyraźnym pleśniowym charakterem najlepiej pasują do win słodkich. Po spróbowaniu tych genialnych połączeń zapewniam, że nie tylko miło będziecie je wspominać, ale także częściej sięgać po wina z Doliny Loary.