- Nowy komitet wykonawczy Slow Food. W środku (w blękitnej koszuli) nowy prezes Slow Food Edward Mukiibi. Zdjęcie: materiały prasowe
Mukiibi jest także laureatem m.in. nagrody Black Hand in the Pot na rzecz zrównoważonego rozwoju przyznawanej przez Uniwersytet Dillard oraz Rezolucję Świadectwa Rady Miasta Detroit. Edie, jak nazywają go współpracownicy, znalazł się również na liście 50 Next Awards w kategorii Empowering Educators dla młodych ludzi poniżej 35 roku życia kształtujących przyszłość gastronomii.
Zmiana pokoleniowa
Urodzony w roku założenia Slow Food nowy prezes organizacji wyznacza początek zmiany pokoleniowej w ruchu. Od dekad główne cele stowarzyszenia to zapobieganie zanikowi lokalnych kultur i tradycji kulinarnych oraz przeciwdziałanie rozwojowi tzw. fast life. Jego misją jest także szerzenie wiedzy na temat pochodzenia produktów, które spożywamy i tego, jak nasze wybory żywieniowe wpływają na świat wokół nas.
Mukiibi będzie musiał zmierzyć się z nowymi wyzwaniami, przed którymi stają dziś rolnicy, sadownicy, producenci i przetwórcy żywności na całym świecie. Do najważniejszych z nich należeć będą globalne ocieplenie i zmiany klimatu.
– Rola producentów żywności jako głównych sprawców katastrofy ekologicznej widoczna jest coraz wyraźniej. Nasz ruch, który od 30 lat pracuje nad zapewnieniem dobrego, czystego i uczciwego jedzenia, musi mieć odwagę, by objąć wiodącą rolę w ograniczaniu tego mającego katastrofalne skutki trendu – mówił były prezes Slow Food, Carlo Petrini.
Wykorzystać mocne strony ruchu
Podczas odbywającego się w miniony weekend kongresu wybrano także nowy komitet wykonawczy Slow Food. Zasiedli w nim działacze pochodzący z sześciu krajów świata: Włoch, Niemiec, Japonii, Holandii, Meksyku, USA.
– Jako grupa chcemy maksymalnie wykorzystać mocne strony ruchu, mając świadomość jego niedoskonałości i tego, co musimy poprawić. Naszym celem jest nieustanna walka o prawo każdego człowieka do dobrej, czystej i uczciwej żywności, podnoszenie poziomu wiedzy społeczności lokalnych i ułatwianie wdrażania zrównoważonych systemów żywnościowych na całym świecie – mówi nowa sekretarz generalna Slow Food, Marta Messa.