x

Geranium najlepszą restauracją na świecie. Poznaliśmy listę The World’s 50 Best 2022

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    19.07.2022

Kopenhaskie Geranium zostało uznane za najlepszą restaurację świata w corocznym rankingu The World’s 50 Best. Lokal otrzymał także tytuł najlepszego w Europie. W zestawieniu 50 gastronomicznych gigantów zabrakło miejsca z Polski.

Ekipa kopenhaskiej restauracji Geranium cieszy się ze zwycięstwa w The World’s 50 Best 2022. W środku szef kucjhni i współwłaściciel Geranium Rasmus Kofoed (w kamizelce, z  muszką). Zdjecie: David Holbrook
Ekipa kopenhaskiej restauracji Geranium cieszy się ze zwycięstwa w The World’s 50 Best 2022. W środku szef kucjhni i współwłaściciel Geranium Rasmus Kofoed (w kamizelce, z muszką). Zdjecie: David Holbrook
Podczas odbywającej się wieczorem 18 lipca w Londynie gali ogłoszono laureatów corocznego rankingu The World’s 50 Best Restaurants. Trzecie miejsce w zestawieniu przypadło restauracji Disfrutar w Barcelonie, drugie konceptowi Central w Limie, zaś na pierwszym miejscu uplasowało się kopenhaskie Geranium. W zeszłorocznym zestawieniu The World’s 50 Best Geranium zajęło drugie miejsce, zostało wyprzedzone przez inny kopenhaski lokal – słynną Nomę René Redzepiego.

– W zeszłym roku po zakończeniu lockdownu otworzyliśmy Geranium na nowo i kompletnie zmieniliśmy menu. Nie było to łatwe, ale podjęliśmy się tego wyzwania. Pozbyliśmy się popisowych dań, poczułem sporo wolności. To była wspaniała podróż i co ważne, była to wspólna podróż całego naszego zespołu. Mamy bardzo lojalną, oddaną i naprawdę świetną ekipę – mówił już po ogłoszeniu wyników Rasmus Kofoed, szef kuchni i współwłaściciel kopenhaskiej restauracji.

Wegetariańska rewolucja
Geranium jest pierwszym lokalem spośród zwycięzców wszystkich dotychczasowych edycji The World’s 50 Best, który zdecydował się na wykreślenie mięsa ze swojego menu. Nastąpiło to w styczniu 2022 roku. Decyzja ta odbiła się szerokim echem w mediach.

Kopenhaski lokal nie jest jednak miejscem serwującym wyłącznie kuchnię roślinną, bo w jego karcie znajdziemy ryby i owoce morza.
– Było mi trudno tworzyć dania mięsne, bo sam nie spożywam mięsa. Uwielbiam za to warzywa, ryby, skorupiaki i chciałem, aby menu odzwierciedlało także to, co sam lubię jeść – tłumaczy Rasmus Kofoed.

The Best of The Best
Po zmianie z 2019 roku dotyczącej reguł wyłaniania najlepszych lokali, zdobywcy pierwszego miejsca trafiają na listę The Best of The Best. Grupuje ona wszystkie restauracje, które zwyciężyły w corocznym plebiscycie The World's 50 Best Restaurants i na które nie można oddawać głosu w kolejnych edycjach listy.

Wśród najlepszych z najlepszych do tej pory znalazły się m.in.restauracje El Bulli, Osteria Francescana, Eleven Madison Park, Noma, El Celler de Can Roca czy The Fat Duck.

Kontrowersyjny ranking
The World’s 50 Best Restaurants to coroczne nagrody branży gastronomicznej przyznawane od 2013 roku. Lista najlepszych lokali publikowana jest przez firmę William Reed, która ogłasza również inne zestawienia m. in. 50 najlepszych restauracji w Azji (Asia’s 50 Best) – od 2002 roku oraz 50 najlepszych restauracji w Ameryce Łacińskiej (Latin America’s 50 Best) – od 2013 roku.
Ranking jest często obiektem krytyki z powodu swojej metodologii, nie do końca jasnych kryteriów oceny oraz faktu, że rzetelność jurorów jest trudna do zweryfikowania. Kontrowersje w ubiegłych latach rodziła też nadreprezentacja restauracji z Europy i nikła obecność lokali z innych części świata, jak Azja czy Ameryka Północna.

LISTA LAUREATÓW The World’s 50 Best 2022
1. Geranium (Kopenhaga, Dania) - najlepsza restauracja w Europie
2. Central (Lima, Peru) - najlepsza restauracja w Ameryce Południowej
3. Disfrutar (Barcelona, Hiszpania)
4. Diverxo (Madryt, Hiszpania)
5. Pujol (Mexico City, Meksyk) - najlepsza restauracja w Ameryce Północnej
6. Asador Etxebarri (Axpe, Hiszpania)
7. A Casa do Porco (São Paulo, Brazylia)
8. Lido 84 (Gardone Riviera, Włochy)
9. Quintonil (Mexico City, Meksyk)
10. Le Calandre (Rubano, Włochy)
11. Maido (Lima, Peru)
12. Uliassi (Senigallia, Włochy)
13. Steirereck (Wiedeń, Austria)
14. Don Julio (Buenos Aires, Argentyna)
15. Reale (Castel di Sangro, Włochy)
16. Elkano (Getaria, Hiszpania)
17. Nobelhart & Schmutzig (Berlin, Niemcy)
18. Alchemist (Kopenhaga, Dania)
19. Piazza Duomo (Alba, Włochy)
20. Den (Tokio, Japonia) - najlepsza restauracja w Azji
21. Mugaritz (San Sebastian, Hiszpania)
22. Septime (Paryż, Francja)
23. The Jane (Antwerpia, Belgia)
24. The Chairman (Hong Kong)
25. Frantzén (Sztokholm, Szwecja)
26. Restaurant Tim Raue (Berlin, Niemcy)
27. Hof van Cleve (Kruishoutem, Belgia)
28. The Clarence (Paryż, Francja)
29. St. Hubertus (San Cassiano, Włochy)
30. Florilege (Tokio, Japonia)
31. Arpège (Paryż, Francja)
32. Mayta (Lima, Peru)
33. Atomix (New York City, Nowy Jork)
34. Hiša Franko (Kobarid, Słowenia)
35. The Clove Club (Londyn, UK)
36. Odette (Singapur)
37. Fyn (Cape Town, RPA)
38. Jordnær (Kopenhaga, Dania)
39. Sorn (Bangkok, Tajlandia)
40. Schloss Schauenstein (Fürstenau, Szwajcaria)
41. La Cime (Osaka, Japonia)
42. Quique Dacosta (Dénia, Hiszpania)
43. Boragó (Santiago, Chile)
44. Le Bernardin (New York City, Nowy Jork)
45. Narisawa (Tokio, Japonia)
46. Belcanto (Lizbona, Portugalia)
47. Oteque (Rio de Janeiro, Brazylia)
48. Leo (Bogotá, Kolumbia)
49. Ikoyi (Londyn, Anglia)
50. SingleThread (Healdsburg, Kalifornia)


Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Obywatelski projekt ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii". Rusza zbiórka podpisów

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej podjął obywatelską inicjatywę zbierania 100 tysięcy podpisów pod projektem ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii".

Selgros z nagrodą Prezydenta Miasta Poznania

Zaangażowanie marki Selgros w lokalne i ogólnopolskie akcje społeczne zostało docenione. Przedsiębiorstwo wyróżniono tytułem "Firma o złotym sercu". Nagrodę wręczył prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak podczas gali z okazji ogłoszenia wyników rankingu Złota Setka Wielkopolski.

Laureaci plebiscytu Najlepsza Restauracja 2023 i Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej

Ponad 600 lokali z 15 regionów Polski wzięło udział w organizowanym przez Makro Polska plebiscycie Najlepsza Restauracja 2023. Spośród nich wyłoniono 37 zwycięzców. Znamy także laureatów konkursu "Złota Korona Ambasadora Kuchni Polskiej".

Nagroda Chefs Choice Polska dla wołowiny długo dojrzewającej Sokołów

Wołowina długo dojrzewająca sezonowana na sucho firmy Sokołów otrzymała prestiżową nagrodę Chefs Choice Polska. Została ona przyznana w ramach II edycji konkursu organizowanego przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Fundację Warto Im Pomóc.

Mięso przyszłości. Co będą jeść Polacy w kolejnych dekadach? IV spotkanie Food Working

Przed nami kolejne spotkanie branżowe z cyklu Food Working, organizowane przez twórców projektu Food and Design. W studiu Od kuchni na warszawskiej Pradze eksperci zmierzą się z tematem mięsa przyszłości.

Światowy Dzień Higieny Rąk - tak świętuje marka Tork

Z okazji Światowego Dnia Higieny Rąk, co roku obchodzonego 5 maja, Tork, marka firmy Essity, lider na rynku profesjonalnej higieny, udostępniła personelowi toruńskiej placówki szkolenie VR.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej