x

Pierogarnia Stary Młyn we Wrocławiu - menu ze śląskimi specjałami

Kategoria: Miejsca    20.07.2022

We Wrocławiu otworzyła się Pierogarnia Stary Młyn z sieci znanej na północy Polski. W menu dania dostępne jedynie w śląskim lokalu. Dlaczego Wrocław? - To miasto ma trzy główne filary: ludzi, kuchnię, historię. Wyraźnie dostrzegamy ten potencjał - mówi Maciej Podlaszewski, właściciel sieci.

 Pierogarnia Stary Młyn we Wrocławiu mieści się w wyjątkowej Kamienicy Pod Złotą Koroną, której historia sięga XV wieku. Zdjęcie: materiały prasowe
Pierogarnia Stary Młyn we Wrocławiu mieści się w wyjątkowej Kamienicy Pod Złotą Koroną, której historia sięga XV wieku. Zdjęcie: materiały prasowe
Sieć znana na północy Polski, niedawno świętująca 15. urodziny, kontynuuje rozwój. Po rozpoczęciu działalności w Kaliszu na początku 2022 r., kolejnym krokiem jest otwarcie lokalu w stolicy Dolnego Śląska. Pierogarnia Stary Młyn we Wrocławiu mieści się przy ulicy Rynek 29 w wyjątkowej Kamienicy Pod Złotą Koroną, której historia sięga XV wieku.

Co nowego w karcie?
W nowej lokalizacji na gości czeka kilka wyjątkowych pozycji w menu, które dostępne są tylko we Wrocławiu. W karcie znajdziemy oczywiście sztandarowe danie Starego Młyna – piecuchy, ale także wiele potraw czerpiących z dolnośląskiej tradycji kulinarnej.

– W Starym Młynie łączymy tradycję z nowoczesnością, dodatkowo stawiamy na lokalną kuchnię z danego regionu. Dlatego tylko w naszej wrocławskiej karcie znaleźć można: żurek śląski ze swojską kiełbasą własnego wyrobu, jajem i kopcem ziemniorów szturanych ze skwarami, bigos wrocławski z czerwonej kapusty, z mięsem wieprzowym, boczkiem, kiełbasą, suszonymi śliwkami i grzybami, a także kluski śląskie „wrocławskie” nadziewane kawałkami chleba – mówi Marcin Latarski, szef kuchni w Pierogarni Stary Młyn.

W Pierogarni nie mogło zabraknąć oczywiście pierogów.
– Oprócz standardowych, dobrze znanych farszów – tradycyjnych, słodkich, wegetariańskich i wegańskich – we Wrocławiu przygotowaliśmy pierogi "Śląskie niebo" z pieczonym mięsem wieprzowym, boczkiem i wędzoną śliwką oraz pierogi chrząstawskie z ziemniakami, regionalnym twarogiem i podsmażanym, wędzonym boczkiem – opowiada Latarski.

Lokalizacja z historią
Wrocławska Kamienica Pod Złotą Koroną, w której otwarto nową restaurację Starego Młyna, szczyci się wielowiekową historią. Źródła historyczne datują, że pierwsza kamienica stała w tym miejscu już w XV wieku. W XVI wieku kupiec z Kolonii Johan von Holtz kupił budynek i powierzył jego rozbudowę Vincenzio da Parmataro, architektowi pochodzącemu z północnej Italii. Kamienica przechodziła co jakiś czas architektoniczne modernizacje i zmiany, aż do 1904 roku, kiedy została rozebrana. Na jej miejscu wybudowano dom handlowy, według ówcześnie modnych wzorców berlińskich.

Niestety podczas drugiej wojny światowej budynek został niemal w całości zniszczony. Na przełomie lat 50. i 60. XX w. kamienica została odbudowana w kształcie nawiązującym do pierwotnej, renesansowej formy. Za nowy projekt odpowiadał Zbigniew Politkowski. Elewację budynku udekorowano ceramiczną złotą koroną (zaprojektowaną przez Ireną Lipską-Zworską), wyróżniającą obiekt spośród innych na wrocławskim rynku.

Dlaczego Wrocław?
– Wrocław to miasto, które z wielu powodów świetnie wpisuje się w koncept Pierogarni Stary Młyn. Pozytywnie nastawieni do życia mieszkańcy, uwielbiający dobrze zjeść. Bogata kultura kulinarna regionu Dolnego Śląska, z której warto czerpać inspirację. Tłumy turystów odwiedzających miasto, a także wyjątkowy wrocławski rynek. Mamy więc trzy najważniejsze filary: ludzi, kuchnię i historię. Wyraźnie dostrzegamy ten potencjał, dlatego naturalnym, kolejnym krokiem w rozwoju sieci jest kolejna lokalizacja właśnie we Wrocławiu – mówi Maciej Podlaszewski, właściciel sieci Pierogarni Stary Młyn.

Oprócz lokalu we Wrocławiu, restauracje Pierogarnia Stary Młyn działają także w Toruniu, Bydgoszczy, Gdańsku, Poznaniu, Łodzi i Kaliszu.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sho Ramen - Michał Kostrzewa otwiera kolejny lokal w Kielcach

Michał Kostrzewa, właściciel restauracji Sushiya w Kielcach, otwiera kolejny lokal. Sho Ramen ma przyjąć gości jeszcze w lipcu.

Pierwsza strefa restauracyjna pod szyldem Garden Gourmet otwarta

Pierwszą w Polsce strefę restauracyjną pod szyldem Garden Gourmet otwarto w Dzień Dziecka w Energylandii. W roślinnym menu goście znajdą potrawy skomponowane z wykorzystaniem produktów Garden Gourmet, marki z portfolio Nestlé.

Concordia Taste jedną z najlepszych restauracji w Europie według "The Guardian"

Concordia Taste z Poznania trafiła na listę najlepszych europejskich restauracji pisma "The Guardian". To jedyny lokal w Polsce, które znalazł się zestawieniu opiniotwórczego brytyjskiego dziennika. W rankingu uwzględniono tylko 35 restauracji.

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej