Cykl 15 szkoleń został precyzyjnie opracowany, aby zachować spójność i niepowtarzalność tematów. Warsztaty i spotkania będą odbywać się w w całej Polsce, w miejscach takich jak: Restauracja Belvedere, Atelier Chef’s Culinar, Chefs Table by Ernest Jagodziński, Comfort Food Studio w Hali Koszyki, Studio Aruana Hotelu Narvil Conference &Spa czy Pałac w Oborach.
Uczestnicy zgłębią nie tylko podstawy gastronomiczne takie jak wiedza techniczna związana z produktami i ich obróbką w kontekście różnych kuchni świata. W trakcie trwania akademii jej adepci będą pracować wspólnie z trenerami i ekspertami, poznają informacje z zakresu ekonomii, prowadzenia kuchni, engineeringu menu, marketingu produktu oraz rozwoju i promocji marki osobistej.
–To dla mnie wielki zaszczyt współtworzyć wyjątkową przestrzeń edukacyjną razem z szefami kuchni, ekspertami, mecenasami i patronami, podzielającymi tą samą wizję. Wymiana doświadczeń, sugestii, dobrych rad, to dowód że razem możemy zrobić więcej.” – mówi Elżbieta Nitsze Prezes Belvedere Gourmet Group, Organizator Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere.
Niezbędne wsparcie dla przyszłych kucharzy
Trenerzy i eksperci Akademii wierzą, że skonstruowany przez nich proces kształcenia stanowić będzie istotny krok w rozwoju młodzieży, która posiadając talent kulinarny po zakończeniu szkoły średniej nierzadko nie uzyskała wystarczającego wsparcia ze strony środowiska kulinarnego, aby móc rozwijać się w wyuczonym zawodzie.
– Angażując się w ten projekt, mogę pomóc młodym, którzy są w tym miejscu, w którym ja byłem niedawno. A było to zaledwie 8 lat temu. Akademia jest dla mnie nie tylko genialnym pomysłem na wsparcie młodych adeptów sztuki kulinarnej, ale również formą edukacji dla samego siebie. W tym zawodzie nie ma lepszej możliwości rozwoju niż współpraca z innymi szefami kuchni – mówi Michał Toczyłowski, jeden z trenerów Akademii.
Kluczowe daty
Rada Programowa uzgodniła także oś czasu związaną z terminami dotyczącymi poszczególnych warsztatów oraz egzaminów. Kluczowe dla adeptów daty to między innymi: 5 września 2022 r. - egzamin kwalifikacyjny, 27 września 2022 r. rozpoczęcie roku akademickiego w Atelier Chefs Culinar ze wspólnym spotkaniem uczestników, szkół, trenerów, ekspertów, patronów medialnych, honorowych, sponsorów i mediów, 13 czerwca 2023 r. – uroczyste zakończenie pierwszej edycji roku akademickiego 2022/2023 wraz z ogłoszeniem i wręczeniem nagród laureatom.
Dla najlepszego adepta Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere została przewidziana niepowtarzalna nagroda główna w postaci kilkudniowego wyjazdu kulinarnego do jednego z europejskich miast wraz ze stażem pod okiem szefa kuchni w restauracji nagrodzonej gwiazdkami Michelin.