Madryt jest w szczytowej gastronomicznej formie. Wyznaczają ją najwybitniejsze restauracje oraz trzej reprezentanci na głównej liście The Best Chef. W tym roku stolica Hiszpanii zaprezentuje się także jako światowa stolica gastronomii, goszcząc szóstą edycję The Best Chef Awards powered by Perlage.
Program rozpocznie się w niedzielę 18 września w Casino de Madrid dwoma panelami dyskusyjnymi – w ramach sekcji Area Talks Diego Guerrero, Fatmata Binta, Alena Solodovichenko, Rafael Tonon i Geeta Bansal przedyskutują tematy dotyczące jedzenia i pokoju na świecie. Alex Atala, Eric Vildgaard, Leonor Espinosa, Alexandra Forbes i Dabiz Muñoz obiecują podczas dyskusji przekraczać granice poprawności politycznej.
W drugim dniu wydarzenia zaplanowano konferencję Food Meets Science w Teatro Goya. Osobą odpowiedzialną za przełamanie lodów będzie Eduard Xatruch, który zaprezentuje awangardowe techniki restauracji Disfrutar. Następnie na scenie pojawi się Shai Hayman (Redefine Meat), który przedstawi historię NEW-MEAT™. Będzie
także okazja do odkrycia równowagi między innowacją a tradycją w pizzy Franco Pepe (Pepe in Grani), zdobywcy nagrody The Best Chef Pizza Award 2021 powered by Molini Pizzuti.
Tuż przed obiadem jako aperitif serwowane będą propozycje Johna Feeneya i Joke Putsey (Custom Culinary®) oparte na koncepcji zrównoważonego rozwoju i idei zero waste. Po przerwie, podczas przemówienia Darrina Daniela, dyrektora wykonawczego Cup of Excellence, aromat kawy wypełni całą salę. Następnie, Andoni Luis Aduriz (Mugaritz), rzuci publiczności wyzwanie, aby ta zastanowiła się, jak i co będziemy jeść w przyszłości. Wkrótce potem, Hektor Monroy (Ron Matusalem) wraz z Foodpairing® pokażą, jak naukowo odkrywać najbardziej zaskakujące kombinacje żywności.
Japonka Natsuko Shoji (Été) zaprezentuje: „Été, ślad lata, tarta z mango i kawior millefeuille”. Następnie, Massimo Bottura (Osteria Francescana) i Jessica Rosval (Casa Maria Luigia) zaprezentują prawdziwą „Siłę jedzenia”, a Valentin Platter, Jürgen Graf i Martin Buchholtz odkryją proces ewolucji wina. Wreszcie, Antonio Bachour (Bachour Coral Gables), zwycięzca The Best Chef Pastry Awards 2018 powered by Valrhona, dołoży swoją „wisienkę na torcie” podczas Food Meets Science, prezentując scenę cukierniczą na nadchodzące lata.
„Danie główne” pojawi się jednak we wtorek 20 września, w dniu, w którym w Kryształowej Galerii Palacio de Cibeles, siedzibie Rady Miasta Madrytu, odbędzie się długo oczekiwana i efektowna gala, podczas której zostanie ujawniona tożsamość najlepszego szefa kuchni na świecie. Do tego czasu panowanie Dabiza Muñoza,
zwycięzcy The Best Chef Awards 2021 pozostanie aktualne.