x

Romans Bistro w Poznaniu: bouillabaisse i "autorski bałagan" we wnętrzu

Kategoria: Miejsca    09.08.2022

Romans Bistro to miejsce, które ma przybliżyć poznaniakom kuchnię południa Francji. Za jego koncepcją stoi Jan Czartoryski, który pracował m.in. w nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Clou w Kopenhadze.

Logo Romans Bistro zaprojektował znany grafik Michał Loba. Zdjęcie: Jan Czartoryski
Logo Romans Bistro zaprojektował znany grafik Michał Loba. Zdjęcie: Jan Czartoryski
Powstający przy Zwierzynieckiej 12 lokal to nowe miejsce, które najprawdopodobniej jeszcze w sierpniu zadebiutuje na gastronomicznej mapie Poznania. Swoją koncepcją luźno nawiązuje do francuskich bistro, a jego menu przybliżać ma poznaniakom kuchnię południa Francji. W karcie znajdziemy m.in.  takie klasyki jak zupa bouillabaisse czy sałatka nicejska.

– Dużo oliwy a mniej masła, jeśli mięsa to nie stek, a raczej ogon wołowy lub osso bucco. Ważną rolę grać będą sosy gotowane od podstaw. Na deser będzie można zjeść krem bawarski z sosem z czerwonych owoców, tartę tatin, gateau Marcel – charakteryzuje kartę Romans Bistro właściciel lokalu, Jan Czartoryski.

Żywe miejsce i zmienny wystrój
Wnętrze poznańskiego lokalu stanowić ma autorski pomysł twórcy, ceramikę dla lokalu przygotowała Jadwiga Czartoryska-Wójcik, zaś logo Romans Bistro zaprojektował Michał Loba, grafik odpowiedzialny m.in. za projekt opakowań dla sieci piekarniocukierni Aromat czy koszulki dla warszawskiej restauracji Lupo.

– Znamy się z Michałem od wielu lat i ten wybór był oczywisty. Jestem mu za ten projekt bardzo wdzięczny, świetnie ujął charakter tego miejsca. Wystrój jest moim autorskim bałaganem. Mówię w ten sposób, bo zacząłem remont sali bez konkretnego planu. Wiele elementów jest wynikiem konsultacji z bliskimi, albo nawiązaniem do mojego dzieciństwa. Chcę żeby to miejsce było żywe, wystrój będzie się zmieniał, przystosowywał do naszych gości, pojawiać się będą nowe elementy, stare będą znikać – tłumaczy Jan Czartoryski.

Od l’Alsace do Clou
Inspiracje kulinarne w menu Romans Bistro to efekt zawodowych doświadczeń twórcy lokalu, nabytych jednak nie we Francji, a Danii.  
– Wyjechałem do Kopenhagi z bardzo niesprecyzowanym planem „zmiany w życiu”. Bardziej dzięki szczęściu niż zaplanowanym działaniom trafiłem do starej francuskiej restauracji l’Alsace w samym środku miasta. Podawali tam solę a la meuniere, talerze owoców morza, fois gras terrine. Z perspektywy czasu myślę, że nie mogłem znaleźć lepszego miejsca na start – wyjaśnia właściciel poznańskiego lokalu.

Po okresie pracy w l’Alsace, Jan Czartoryski gotował m.in. w Clou jako sous shef pod okiem Jonathana K. Berntsena. Nagrodzona m.in. gwiazdką Michelin restauracja przestała istnieć w czasie pandemii Covid-19.

Znaczenie do odkrycia
O ile francuska kuchnia w menu Romans Bistro wynika z oczywistych inspiracji, o tyle geneza samej nazwy miejsca nie jest już tak oczywista.
– Pomysł na nazwę wziął się ze zbiorowej burzy mózgów mojej rodziny i bliskich znajomych. Padło bardzo wiele propozycji i jedną z nich było włoskie słowo Romanza. Kilka minut później „wylądowałem” na nazwie Romans. Ma ona dla mnie jakieś głębsze znaczenie, którego jeszcze nie rozgryzłem. Otwieranie restauracji uczy dużo o sobie samym, myślę, że z czasem to znaczenie odkryję – podsumowuje Jan Czartoryski, właściciel poznańskiego lokalu.








Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Baken z drugim lokalem - w Browarach Warszawskich

Baken to aktualnie jedna z najpopularniejszych śniadaniowni w Warszawie. Właściciele znaleźli jednak remedium na niekończące się kolejki - wkrótce otworzą drugi lokal w kompleksie gastronomicznym Browary Warszawskie.

Lokale z certyfikatem Restaurant from Spain

Czy styl biesiadowania rodem z Hiszpanii można wiernie przenieść na polski grunt? Oczywiście! Dowodzą tego cztery krajowe restauracje, które zdobyły certyfikat jakości Restaurants from Spain przyznawany wyłącznie lokalom serwujacym autentyczną hiszpańską kuchnię.

Sho Ramen - Michał Kostrzewa otwiera kolejny lokal w Kielcach

Michał Kostrzewa, właściciel restauracji Sushiya w Kielcach, otwiera kolejny lokal. Sho Ramen ma przyjąć gości jeszcze w lipcu.

Pierwsza strefa restauracyjna pod szyldem Garden Gourmet otwarta

Pierwszą w Polsce strefę restauracyjną pod szyldem Garden Gourmet otwarto w Dzień Dziecka w Energylandii. W roślinnym menu goście znajdą potrawy skomponowane z wykorzystaniem produktów Garden Gourmet, marki z portfolio Nestlé.

Concordia Taste jedną z najlepszych restauracji w Europie według "The Guardian"

Concordia Taste z Poznania trafiła na listę najlepszych europejskich restauracji pisma "The Guardian". To jedyny lokal w Polsce, które znalazł się zestawieniu opiniotwórczego brytyjskiego dziennika. W rankingu uwzględniono tylko 35 restauracji.

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej