x

Piąta edycja konferencji Plant-Powered Perspectives

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    12.08.2022

Konferencja Plant-Powered Perspectives, największe wydarzenie poświęcone branży roślinnej, odbędzie się po raz piąty 27 października w Warszawie. Jak zwykle zapewni przestrzeń do dyskusji na temat przyszłości żywności.

Konferencja Plant-Powered Perspectives. Zdjęcie: materiały prasowe
Konferencja Plant-Powered Perspectives. Zdjęcie: materiały prasowe
W konferencji jak co roku wezmą udział eksperci i ekspertki związani z branżami HoReCa i FMCG, ale jej piąta edycja wyróżni się na tle poprzednich. Tym razem tematyka obejmie szeroki kontekst transformacji żywieniowej, bo nikogo nie trzeba już przekonywać, że roślinny trend na dobre zagościł na naszych talerzach i wciąż globalnie rośnie.

Rodzimy rynek roślinnych alternatyw dla mięsa i nabiału wrasta w zawrotnym tempie –  według danych GfK Polonia w pierwszym kwartale tego roku zanotował zanotował 40 proc. wzrost i jest już wart 0,5 mld zł. Goście Plant-Powered Perspectives zastanowią się nad rolą polskich producentów w transformacji systemu żywnościowego.

Wyszukiwarka Google zanotowała w 2021 roku 5000 proc. wzrostu zainteresowania wyszukiwaniem hasła „roślinne jedzenie w mojej okolicy”. W 6 proc. gospodarstw domowych w Polsce co najmniej jedna osoba identyfikuje się jako wegetarianka lub wegetarianin, a w 4 proc. jako weganka lub weganin. Na poziomie europejskim ta średnia wynosi odpowiednio 7 proc. i 4 proc. W aż 31 proc. polskich gospodarstwach jest co najmniej jeden fleksitarianin lub fleksitarianka - osoba ograniczająca spożycie mięsa. Jednocześnie wolumen zakupów mięsa od 2018 do 2021 r. spadł o 7,5 proc. Dieta roślinna i fleksitariańska stają się coraz łatwiejsze, bo na rynku pojawiają się kolejni roślinni producenci z pełnowartościowymi, smacznymi alternatywami mięsa i nabiału.

Konferencja Plant-Powered Perspectives. Zdjęcie: materiały prasowe
Konferencja Plant-Powered Perspectives. Zdjęcie: materiały prasowe
Uczestnicy konferencji posłuchają wypowiedzi ekspertów na temat obecnego kształtu branży roślinnej i trendów w jej rozwoju, a także będą mogli wziąć udział w wyspecjalizowanych panelach, np. na temat roślinnych inwestycji i transformacji systemu żywnościowego (z udziałem przedstawicieli przodujących w niej krajów, m. in. Izraela i Holandii).

Nie zabraknie prezentacji najbardziej innowacyjnych start-upów produkujących chociażby roślinne alternatywy jajek dla przemysłu czy mięsa hodowanego komórkowo. 28 października odbędą się też specjalistyczne warsztaty dla przedstawicieli branży.

W ramach konferencji tradycyjnie odbędzie się sesja Plant-Powered Pitching organizowana we współpracy z akceleratorem Foodtech.ac, przeznaczona dla rodzimych start-upów i innowatorów, którzy będą mogli przedstawić swoje pomysły przedstawicielom branży i inwestorom, a także zdobyć nagrody, które ułatwią ich produktom wejście na rynek.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Ruszyła już sprzedaż biletów Early Bird na konferencję, można zakupić je na stronie Eventory:
https://eventory.cc/event/konferencja-plant-powered-perspectives-2022.

Ramowy program Plant-Powered Perspectives jest dostępny na stronie internetowej wydarzenia: https://konferencje.roslinniejemy.org/ppp-2022


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Znamy 12 półfinalistów polskiej edycji konkursu World Class

Do półfinału organizowanego po raz ósmy konkursu World Class Poland zakwalifikowało się 12 zawodników z Warszawy, Gdańska, Krakowa, Katowic i Poznania. Wśród nich są zarówno doświadczeni barmani i uczestnicy rywalizacji z ubiegłych lat, jak i "młode wilki".

Wielkopolski Kucharz Roku 2023 - Konkurs im. Rafała Jelewskiego

Tegoroczna edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku odbędzie się 6 czerwca w hotelu Poznański w Luboniu. To cykliczne wydarzenie skierowane do przedstawicieli środowiska gastronomicznego z całej Polski.

The World's 50 Best przyznało nagrody Champions of Change za przełomowe inicjatywy w gastronomii

The World's 50 Best Restaurants, organizacja typująca listę najlepszych restauracji na świecie, przyznała nagrody Champions of Change za działania na rzecz pozytywnych społecznych zmian w gastronomii. Otrzymali je Nora Fitzgerald Belahcen z Marrakeszu oraz Othón Nolasco i Damián Diaz z Los Angeles.

Ogólnopolskie warsztaty "Śniadanie na trawie" ze wsparciem Mlekpolu

Warsztaty z serowarstwa, wędliniarstwa, wędzarnictwa, baristyki oraz przygotowywania sushi - adepci gastronomii z całej Polski spotkali się 19 maja w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, aby zdobywać nowe umiejętności. Placówkę wspiera Mlekpol, przekazując produkty mleczarskie.

Wielka Loteria Selgros "26 lat na +". Atrakcyjne nagrody czekają na klientów

Po raz kolejny Selgros zaprasza swoich klientów do udziału w jubileuszowej loterii. Do wygrania jest 26 tysięcy bonów towarowych oraz nagrody główne - 10 x 10 tysięcy złotych w bonach do zrealizowania w halach marketu.

Czy mięso komórkowe trafi do Polski? Debata Food and Design

Czy Polacy są gotowi na mięso komórkowe i kiedy możemy się go spodziewać na półkach sklepowych? Między innymi te pytania twórcy projektu Food and Design zadali ekspertom podczas minionej debaty.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej