- Wakacje 2022 w Polsce - Jeśli już decydujemy się na wyjazd, to podczas urlopu oszczędzamy na posiłkach w restauracjach. Zdjęcie: materiały prasowe
Mazury schronieniem przed inflacją
Choć sytuacja finansowa Polaków wydaje się coraz trudniejsza, to jak się okazuje większość z nas nie oszczędza na wakacjach. Z danych PayTel wynika, że w maju, czerwcu i lipcu wydawaliśmy w hotelach odpowiednio o 22 proc., 18 proc. i 32 proc. więcej niż w analogicznych miesiącach 2021 roku.
Zdecydowanie największy wzrost dotyczył obiektów noclegowych zlokalizowanych nad Bałtykiem. W lipcu płaciliśmy w nich średnio o ponad połowę więcej niż rok temu. O ponad 20 proc. więcej wydawaliśmy również w popularnej wśród turystów Małopolsce. Zaskoczeniem w zestawieniu znanych wakacyjnych regionów są Mazury, w których pomimo kilkunastoprocentowej inflacji płaciliśmy w hotelach mniej niż w zeszłym roku. Najbardziej drastyczny pod tym względem był maj, w którym średnia wartość transakcji w mazurskich obiektach noclegowych zmalała o ponad jedną czwartą. W czerwcu i lipcu było to już odpowiednio 1 proc. i 2 proc. mniej.
Ciekawie wyglądają również dane o płatnościach podczas długich weekendów. Podczas majówki w hotelach płaciliśmy średnio o jedną trzecią więcej niż rok temu. Największy wzrost wartości pojedynczej transakcji zanotowały obiekty noclegowe w województwie małopolskim, gdzie wydaliśmy średnio prawie trzykrotnie więcej. Więcej za noclegi płaciliśmy także podczas długiego weekendu czerwcowego. W tym przypadku wzrosty nie były już jednak aż tak pokaźne (11 proc.).
W restauracjach drożej, w majówkę wydaliśmy jednak mniej
W dobie rosnących cen bardziej podatna na cięcia wydatków od sektora hotelarskiego wydaje się branża gastronomiczna. W analizowanym okresie wydawaliśmy w restauracjach co prawda także więcej niż rok temu, jednak wzrosty te były już bardziej zbliżone do raportowanego przez GUS wskaźnika inflacji. W maju, czerwcu i lipcu było to odpowiednio o 14 proc., 12 proc., i 13 proc. więcej.
Zaskoczeniem mogą być dane za długi weekend majowy, podczas którego średnia wartość pojedynczej transakcji w sektorze gastronomicznym spadła o 2 proc. rok do roku. Dla restauratorów lepszy pod tym względem był weekend po Bożym Ciele, choć i tutaj osiągnięty wynik był znacznie poniżej raportowanego poziomu inflacji (wzrost o 5 proc. r/r.)
– Nasze dane jasno pokazują, że Polacy nie oszczędzają na hotelach podczas wyjazdów wakacyjnych. Można powiedzieć, że po dwóch latach naznaczonych pandemią jesteśmy gotowi na wyższe koszty noclegu i pod tym względem pogodziliśmy się ze skutkami inflacji. Zmianę w nawykach Polaków widać jednak w danych z sektora gastronomicznego. Jeśli już decydujemy się na droższy wyjazd, to potem podczas samego urlopu oszczędzamy na posiłkach w restauracjach. Bardzo wyraźnie widać to było przede wszystkim podczas długiego weekendu majowego – mówi Bartosz Berestecki, CEO PayTel.