x

Restauracja Monte - nowe miejsce Sebastiana Krauzowicza inspirowane międzywojennym Zakopanem

Kategoria: Miejsca    19.08.2022

Sebastian Krauzowicz wspólnie z Elżbietą Sawczuk otworzył w Zakopanem lokal inspirowany latami 20. Działa on nie tylko jako restauracja i koktajlbar, ale także jako galeria sztuki w hołdzie oddanym Zofii Stryjeńskiej.

Restauracja Monte położona jest w zabytkowym, zrewitalizowanym budynku przy ulicy Ogrodowej w Zakopanem. Zdjęcie: materiały prasowe
Restauracja Monte położona jest w zabytkowym, zrewitalizowanym budynku przy ulicy Ogrodowej w Zakopanem. Zdjęcie: materiały prasowe
Monte położona jest w zabytkowym, zrewitalizowanym budynku przy ulicy Ogrodowej w Zakopanem. Willa pod okiem nowych właścicieli przeszła kilka lat temu gruntowny remont, a we wnętrzu, oprócz apartamentów, pojawiła się restauracja, której współwłaścicielami są szef kuchni Sebastian Krauzowicz i Elżbieta Sawczuk.

W menu restauracji Monte w Zakopanem są zarówno dania kuchni polskiej, z regionalnymi podhalańskimi akcentami, jak i potrawy o znacznie bardziej międzynarodowym rodowodzie. Zdjęcie: materiały prasowe
W menu restauracji Monte w Zakopanem są zarówno dania kuchni polskiej, z regionalnymi podhalańskimi akcentami, jak i potrawy o znacznie bardziej międzynarodowym rodowodzie. Zdjęcie: materiały prasowe
Pstrąg górski i tygrysie krewetki

W menu lokalu są zarówno dania kuchni polskiej, z regionalnymi podhalańskimi akcentami, jak i potrawy o znacznie bardziej międzynarodowym rodowodzie.
– Jest to restauracja polska z międzynarodowym sznytem, w autorskim wydaniu – przyznaje Sebastian Krauzowicz. W karcie znajdziemy więc zarówno podhalański bundz, pstrąga górskiego czy biodrówkę z jagnięcia, jak i tagliatelle z letnią truflą oraz steki, także w wersji „surf and turf” z dodatkiem krewetki tygrysiej.

Lokal oferuje także kartę win autorstwa Adama Fijała, złożoną z 12 pozycji dopasowanych do dań w menu. Każdej z potraw przypisane jest inne wino dostępne zarówno na butelki, jak i na kieliszki oraz karafki.
– Poznałem osobiście każdego winiarza, który te wina produkuje. U każdego byłem, z każdym z nich rozmawiałem, więc znam te trunki od podszewki – śmieje się sommelier Monte, Adam Fijał.

Oprócz wspomnianej selekcji restauracja posiada także główną kartę win złożoną z 60 pozycji. Może się też pochwalić autorskim wyborem koktajli.

Restauracja Monte w Zakopanem. Wszystkie meble wykonane zostały ręcznie, są rzeźbione. Zdjęcie: materiały prasowe
Restauracja Monte w Zakopanem. Wszystkie meble wykonane zostały ręcznie, są rzeźbione. Zdjęcie: materiały prasowe
W hołdzie historii
Budynek, w którym mieści się lokal został w znacznej części zaprojektowany przez Karola Stryjeńskiego, architekta, rzeźbiarza, działacza społecznego i późniejszego dyrektora Państwowej Szkoły Przemysłu Drzewnego. Placówka przez dekady była kuźnią talentów dla przyszłych rzeźbiarzy i architektów. Sam Stryjeński zaś jest autorem m.in. projektu zakopiańskiej Wielkiej Krokwi czy Mauzoleum Jana Kasprowicza.

Jako postać tak mocno związana z Zakopanem stanowił on istotną inspirację dla wystroju restauracji. Jak mówi Sebastian Krauzowicz, wnętrze, zamiast regionalnych wzorów, rustykalnych i grubo ciosanych mebli, nawiązuje do zakopiańskich lat 20. i klimatu tamtej epoki.

– Nie chcieliśmy otwierać lokalu w stylu góralskim. Postawiliśmy na delikatne połączenia, wszystkie meble wykonane zostały ręcznie, są rzeźbione. Mamy także bardzo dużo sztuki związanej z Zakopanem lat 20. i Zofią Stryjeńską – przyznaje współwłaściciel Monte.

Twórczość wybitnej zakopiańskiej malarki i graficzki, żony Karola Stryjeńskiego, stanowiła także ważną inspirację dla architekta wnętrz. Jednak ilustracje Stryjeńskiej to nie jedyne dzieła, jakie będzie można zobaczyć w lokalu.

– Działamy nie tylko jako restauracja, ale także jako galeria sztuki. Organizujemy koncerty, wystawy, wydarzenia kulturalne. Jest to miejsce, w którym zaczynamy od śniadania i kawy, przez lunche, a wieczorem zmieniamy się w koktajlbar z muzyką na żywo – podsumowuje współwłaściciel Monte.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Sho Ramen - Michał Kostrzewa otwiera kolejny lokal w Kielcach

Michał Kostrzewa, właściciel restauracji Sushiya w Kielcach, otwiera kolejny lokal. Sho Ramen ma przyjąć gości jeszcze w lipcu.

Pierwsza strefa restauracyjna pod szyldem Garden Gourmet otwarta

Pierwszą w Polsce strefę restauracyjną pod szyldem Garden Gourmet otwarto w Dzień Dziecka w Energylandii. W roślinnym menu goście znajdą potrawy skomponowane z wykorzystaniem produktów Garden Gourmet, marki z portfolio Nestlé.

Concordia Taste jedną z najlepszych restauracji w Europie według "The Guardian"

Concordia Taste z Poznania trafiła na listę najlepszych europejskich restauracji pisma "The Guardian". To jedyny lokal w Polsce, które znalazł się zestawieniu opiniotwórczego brytyjskiego dziennika. W rankingu uwzględniono tylko 35 restauracji.

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej