Kuchnia gastronomiczna – jakie są możliwości?
Planując zakup kuchni gastronomicznej, mamy do wyboru trzy główne możliwości. To kuchenki gazowe, elektryczne i indukcyjne. Czym się różnią?
Kuchnie gazowe zasilane są gazem ziemnym lub propano-butanem z butli. Nie jest to jednak uniwersalne rozwiązanie i ma pewne ograniczenia, które mogą zwiększać cały budżet związany z wyposażeniem lokalu. Zgodnie z przepisami, kuchnie gazowe nie mogą znajdować się tuż obok okna – minimalna odległość to 50 cm. Drugim wymogiem jest zainstalowanie specjalnej wentylacji, tzw. wentylacji grawitacyjnej, która wymaga wizyty kominiarza lub pracownika posiadającego uprawnienia budowlane o odpowiedniej specjalności.
Dużo bardziej uniwersalne są kuchnie elektryczne, które sprawdzą się w każdym lokalu, bez względu na jego wielkość. Kuchnie elektryczne, w odróżnieniu od gazowych, to także dużo większe bezpieczeństwo. Ze względu na brak kontaktu z ogniem spada ryzyko poparzenia czy pożaru. To samo dotyczy ewentualnego ulotnienia się gazu.
Najnowocześniejszym rozwiązaniem, na które stawia coraz więcej restauratorów, są kuchnie indukcyjne, zwłaszcza przenośne. Pozwalają one na gotowanie nie tylko w lokalu, lecz także poza nim, np. na targach gastronomicznych czy festiwalach. Działanie indukcji opiera się na polu magnetycznym, które wytwarza odpowiednią temperaturę, a następnie oddziałuje na dno naczynia. Czy indukcje są nie tylko najlepszym, lecz także najdroższym rozwiązaniem? Niekoniecznie. Na rynku znaleźć można wiele modeli w przystępnej cenie, które doskonale sprawdzą się zarówno w małych, jak i w większych lokalach gastronomicznych.
Produktem, który warto wziąć pod uwagę, jest profesjonalna kuchenka indukcyjna METRO GIC3500. Jest niewielka, lecz wciąż bardzo funkcjonalna, ponieważ ma aż 11 poziomów mocy. Jej maksymalna moc (3500 W) z powodzeniem może konkurować z dużo droższym sprzętem. Profesjonalna kuchenka indukcyjna METRO ma regulowane gumowe nóżki oraz łatwo wyjmowany filtr tłuszczu, które pomagają w utrzymaniu czystości. Jest to szczególne istotne w lokalach gastronomicznych z otwartą kuchnią, którą mogą podglądać klienci. Przeznaczona jest do garnków i patelni o średnicy 17,5-26 cm. To uniwersalna wielkość, która pozwala na przygotowanie wielu różnych potraw.
Od 1 września 2022 profesjonalna kuchenka indukcyjna METRO dostępna jest w cenie 499 zł (cena nie zawiera podatku VAT). Przy zakupie większej ilości sprzętu można liczyć na rabat – kupując 3 kuchenki, cena spada aż o 20 proc., czyli do 399 zł za sztukę. Na wybór sprzętu do lokalu gastronomicznego wpływa wiele czynników, a jednym z nich na pewno są finanse. Nie należy jednak wychodzić z założenia, że tylko drogi sprzęt będzie jakościowy i godny uwagi – warto, w zależności od potrzeb i możliwości, postawić również na tańsze rozwiązania, które będą równie funkcjonalne i wygodne.