- Sebastian Wełpa, nowy szef kuchni w Kieliszkach Na Próżnej. Zdjęcie: materiały prasowe
– Nie mam jeszcze podpisanej umowy, więc nie mogę tego zdradzić. Będę współpracował z osobą, która ma w Warszawie kilka restauracji. Jesteśmy na finiszu rozmów – mówił nam pod koniec marca tego roku.
Od niedawna Sebastian Wełpa objął pozycję szefa kuchni w należącej do Grupy Ferment restauracji Kieliszki na Próżnej.
– Przez osiem lat w Ale Wino przyzwyczaiłem się do każdego zakamarka. To była moja pierwsza tego typu praca. Tam uczyłem się wszystkiego. Teraz mogę te doświadczenia przekazywać innym – mówi Wełpa.
W nowym, stworzonym przez niego menu Kieliszków menu znajdziemy m.in. kopytka z fondue z sera Bursztyn, podane z sosem na bazie trufli. Nie zabrakło w nim także klasycznych pozycji, jak chociażby tatar wołowy. Jak przyznaje nowy szef kuchni Kieliszków kartę czeka jeszcze w tym roku kilka zmian.
– To jesienne menu. Na zimę będziemy wprowadzać "cięższe" potrawy. Jak na razie mamy dostępne pomidory, grzyby, wiele innych składników, na których możemy bazować. Przed nami listopadowa gęsina i świąteczne, grudniowe menu.
Przypomnijmy, że wakat po Wełpie w restauracji Tomasza Czudowskiego i Katarzyny Błońskiej objął Daniel Uliczny, który miał już okazję pracować w tej warszawskiej restauracji pięć lat temu. Od 2019 roku gotował w należącej do właścicieli Ale Wino restauracji Forty. Po zamknięciu Fortów powrócił do pracy przy Mokotowskiej 38.