Gotowe sosy – dlaczego warto je mieć w profesjonalnej kuchni?
Jeden gotowy sos – dziesiątki zastosowań
Co sprawia, że jedzenie jest smaczne? Dużą rolę odgrywa tu balans między poszczególnymi składnikami dania. Dobrze dobrany sos w odpowiedniej ilości pomoże podkręcić smak, bądź wręcz przeciwnie, złagodzić całość i dodać daniu harmonii. Warto testować różne zastosowania sosów – na zimno i na gorąco.
Sosy to nie tylko dodatek do pizzy, grillowanych mięs czy frytek, ale też baza dla innych potraw. W prosty sposób możemy je także modyfikować, dodając np. anchois, oliwki, kapary czy tuńczyka. Gotowe sosy są świetną bazą do past rybnych, warzywnych oraz serowych. To proste, gotowe (zatem niewymagające od szefa kuchni dodatkowego nakładu pracy) składniki pozwalają osiągnąć niebywałe efekty.
Oszczędność czasu przy zachowaniu wysokiej jakości dań
Współczesna gastronomia stawia przed kucharzami i właścicielami restauracji szereg wyzwań. W profesjonalnej kuchni potrzeba dobrej organizacji pracy przy jednoczesnym zapewnianiu jakości. To podstawowe kwestie, które pozwalają wyróżnić się na tle konkurencji. Oszczędność czasu jest więc ogromnie ważna, podobnie jak oszczędność pieniędzy. I w tym miejscu warto wspomnieć, że sosy Prymat GastroLine są bardzo przystępne cenowo.
Sprawdzone produkty pozwalają skrócić czas przygotowania i wydawania zamówień. To również gwarancja smaku, dlatego sosy dla gastronomii stanowią niebagatelną pomoc w przygotowaniu dań. Co więcej, pozwalają w łatwy sposób utrzymać powtarzalność smaków na talerzu.
Gotowe sosy – sposób na dania z twistem
Sos może nadać potrawie nowe oblicze. W jaki sposób? Przykłady można mnożyć. Pieczone udka z kurczaka bywają uważane za dość powszechną propozycję w menu. Warto je zaserwować nieco inaczej np. według przepisu na pikantne udźce z kurczaka z sosem meksykańskim. Zgodnie z recepturą mięso nacieramy sosem przed włożeniem do piekarnika. Nie musimy przygotowywać czasochłonnej marynaty z wielu składników. Gotowy dodatek nada mięsu wyrazisty, lekko pikantny smak.
Sosy sprawdzą się również, kiedy chcemy przygotować autorskie sałatki i dipy. Sos meksykański zamiast majonezu w sałatce jarzynowej? Krewetki podane z sosem tysiąca wysp? Warto testować nowe smaki i zaskakiwać swoich gości. Także do przygotowania prostych dań street foodu można podejść z dozą kreatywności. Tutaj świetnie komponują się słodkie i pikantne smaki, połączone w gotowym sosie sweet chilli. Produkt można wykorzystać, przygotowując tapasy lub taco, np. w wegańskiej odsłonie.Więcej inspiracji?
Warto sprawdzić połączenia smakowe proponowane przez szefów kuchni na stronie prymatgastroline.pl, którzy w codziennej pracy wykorzystują sosy gotowe Prymat GastroLine:
⦁ Orientalne gofry z kurczakiem i glonami wakame – dobrze znane wszystkim gofry, przygotowane w wytrawnej, aromatycznej odsłonie. Podajemy je z Sosem sweet chili Prymat GastroLine, który podkreśla bogactwo smaków.
⦁ Polędwiczki z kurczaka w panierce, frytki i… Sos tysiąca wysp Prymat GastroLine, zamiast ketchupu. Zaskoczenie gości gwarantowane.
⦁ Sos duński Prymat GastroLine, jako dodatek do klasycznego śledzia z cebulą to nieoczywiste i jednocześnie bardzo smaczne połączenie.
⦁ Sos sweet chilli Prymat GastroLine, nada delikatnemu hummusowi ostrą i słodkawą nutę.
⦁ Fani majonezu zdecydowanie powinni poznać jego nową odsłonę. Gwarancją niepowtarzalnego smaku jest Sos mango-jalapeño Prymat GastroLine.
⦁ Krewetki w tempurze z warzywami po tajsku i sosem mango jalapeño to zaskakujący sposób na podanie owoców morza.
Firma Prymat od lat posiada wyspecjalizowany sektor obsługujący szeroko pojęty rynek gastronomiczny znany pod marką Prymat GastroLine. Dostarczamy klientom branżowym najwyższej jakości produktów spożywcze dla gastronomii takie jak: zioła, przyprawy, mieszanki przyprawowe, a także musztardy, sosy gotowe, kasze, ryże i makarony. Wierzymy, że wyjątkowość potraw serwowanych przez profesjonalistów tkwi w produktach wysokiej jakości, bowiem bez nich ma doskonałego smaku i aromatu.