x

Historyczne osiągnięcie polskiej barmanki. Alicja Bączyk z Krakowa w top 4 globalnego konkursu World Class

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    20.09.2022

Takiego sukcesu nie osiągnął żaden barman z Polski! Alicja Bączyk z krakowskiego lokalu TAG. zajęła 4. miejsce w najbardziej prestiżowym konkursie koktajlowym globu: Diageo Reserve World Class. O tytuł mistrza świata ubiegało się w Sydney 50 zawodników wyłonionych w krajowych eliminacjach.

Alicja Bączyk z krakowskiego lokalu TAG. zajęła 4. miejsce w najbardziej prestiżowym konkursie koktajlowym globu: Diageo Reserve World Class. Zdjęcie: materiały prasowe
Alicja Bączyk z krakowskiego lokalu TAG. zajęła 4. miejsce w najbardziej prestiżowym konkursie koktajlowym globu: Diageo Reserve World Class. Zdjęcie: materiały prasowe
Tysiące barmanów z sześciu kontynentów przeszło przez sito krajowych kwalifikacji do elitarnej grupy 50 najlepszych koktajlowych talentów na świecie. W połowie września w hotelu Four Seasons Sydney w ciągu trzech dni zmierzyli się w pięciu trudnych wyzwaniach. Statuetkę World Class 2022 zdobył reprezentujący Norwegię Adrián Michalčík.

26-letnia Alicja Bączyk była najmłodszą uczestniczką w ścisłej dziesiątce globalnych finalistów World Class w Sydney. Zdjęcie: materiały prasowe
26-letnia Alicja Bączyk była najmłodszą uczestniczką w ścisłej dziesiątce globalnych finalistów World Class w Sydney. Zdjęcie: materiały prasowe
Marzenia nie spełniają się same

– Marzenia nie spełniają się same. Marzenia się spełnia! Ostateczne przygotowania trwały od czerwca, ale tak naprawdę nad udziałem w konkursie pracowałam od dwóch lat. To w 100% zaprocentowało w rywalizacji ze światowymi gwiazdami sztuki koktajlowej – podkreśla Alicja Bączyk, która jako pierwsza reprezentantka Polski w 7-letniej historii naszego udziału w globalnym konkursie World Class znalazła się tak blisko podium. Zajęła czwartą lokatę wśród największych barmańskich talentów świata.

26-letnia Alicja Bączyk była najmłodszą uczestniczką w ścisłej dziesiątce globalnych finalistów World Class w Sydney. Barmańskie rzemiosło doskonali od 6 lat. Pochodzi z Czempinia (woj. wielkopolskie). Na co dzień jest szefową baru i specem od komunikacji w krakowskim koktajlbarze TAG. Ukończyła studia na kierunku marketingowym i kurs barmański. Występowała już w krajowych i globalnych finałach konkursów koktajlowych. Jej popisowe kompozycje to Espresso Martini i Negroni Sbagliato.

– Czuję się dziś prawdziwie spełniona i dumna z tego, że jako reprezentantka polskiej sceny barmańskiej mogłam dotrzeć tak wysoko. Dziękuję moim kolegom z baru TAG., wszystkim współpracownikom, którzy wspierali mnie przez ostatnie miesiące i dziękuję za ogrom energii, która płynęła z Polski do Sydney – mówi Barmanka Roku World Class Poland 2022, finalistka World Class Competition 2022 w Sydney.

Podczas konkursu Diageo Reserve World Class w Sydney Alicja Bączyk była przykładem opanowania i perfekcjonizmu. Zdjęcie: materiały prasowe
Podczas konkursu Diageo Reserve World Class w Sydney Alicja Bączyk była przykładem opanowania i perfekcjonizmu. Zdjęcie: materiały prasowe
Perfekcjonizm i opanowanie
– Uważam, że World Class nie ma konkurencji na rynku pod względem zasięgu, jakości i możliwości spotkania branżowych ekspertów z całego świata. Poziom rywalizacji oraz prezentacje barmanów były na bardzo wysokim poziomie. Pamiętajmy, że to było 50 barmanów, którzy w swoich krajach wygrali lokalne finały – zaznacza Wawrzyniec Maternicki, Diageo Reserve Brand Ambassador, który jako wysłannik polskiego biura konkursu obserwował rywalizację.

Zarys konkurencji i wymagania były znane uczestnikom przed finałem i mogli się do nich przygotować. Niewiadomą była konkurencja finałowa „Wheel of Fortune”, w której uczestnicy losowali składniki koktajli i ta rozgrywka 10 najlepszych barmanów była najbardziej emocjonująca, ponieważ odbywała się dodatkowo pod presją czasu.

– Alicja zrobiła olbrzymie wrażenie nie tylko na samych sędziach, ale również na pozostałych uczestnikach. Była przykładem opanowania i perfekcjonizmu. Widać było jej świetne przygotowanie do finału, a do tego niesamowitą pasję. Jestem przekonany, że osiągnięcie Alicji będzie inspiracją dla kolejnych reprezentantów Polski w konkursie – podsumowuje Wawrzyniec Maternicki.

World Class jest najbardziej wymagającym konkursem koktajlowym na świecie, wszechstronnie sprawdzającym wiedzę, umiejętności i kreatywność zawodników. W poprzednich latach po światowe trofeum sięgnęli reprezentanci: Francji, Grecji, Hiszpanii, USA, Wielkiej Brytanii, Kanady, Singapuru, Australii, Japonii. Zwycięzcy stają się ambasadorami konkursu, podróżują, pracują jako eksperci i w roli szefów baru uczestniczą z największych wydarzeniach kulturalnych i rozrywkowych globu, od pokazów mody po oscarowe gale.

Przed występem Alicji Bączyk Polskę reprezentowało w konkursie sześciu barmanów, w tym w ostatnich edycjach Bartłomiej Wójcik z Łodzi (2021), Maciej Mazur z Krakowa (2019) i Marcin Kruk z Warszawy (2018).

Top 10 barmanów Diageo Reserve World Class. Druga od prawej Alicja Bączyk. Zdjęcie: materiały prasowe
Top 10 barmanów Diageo Reserve World Class. Druga od prawej Alicja Bączyk. Zdjęcie: materiały prasowe
Festiwal z udziałem sław
World Class kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej już od 2009 roku. To jednak nie tylko konkurs barmański, ale również branżowe wydarzenie roku. Do Sydney przyjechali zawodnicy, jurorzy, a także koktajlowe legendy, jak Ago Perrone z kultowego Connaught Bar w Londynie i mistrz koktajli typu martini, wielokrotnie nagradzana barmanka, przedsiębiorczyni i ekspertka whisky single malt, Monica Berg, koktajlowy wizjoner Ryan Chetiyawardana czy ojciec chrzestny food trucków, Roy Choi. Finałom towarzyszyło koktajlowe święto – World Class Cocktail Festival, które nadawało rozmachu rywalizacji.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wielka Loteria Selgros "26 lat na +". Atrakcyjne nagrody czekają na klientów

Po raz kolejny Selgros zaprasza swoich klientów do udziału w jubileuszowej loterii. Do wygrania jest 26 tysięcy bonów towarowych oraz nagrody główne - 10 x 10 tysięcy złotych w bonach do zrealizowania w halach marketu.

Czy mięso komórkowe trafi do Polski? Debata Food and Design

Czy Polacy są gotowi na mięso komórkowe i kiedy możemy się go spodziewać na półkach sklepowych? Między innymi te pytania twórcy projektu Food and Design zadali ekspertom podczas minionej debaty.

Deseo z czterema nagrodami na International Chocolate Awards

Już drugi rok z rzędu marka Deseo Patisserie & Chocolaterie została nagrodzona za swoje rzemieślnicze czekolady w konkursie International Chocolate Awards. Warszawska cukiernia wywalczyła w tym roku aż cztery medale: jeden złoty, jeden srebrny i dwa brązowe.

Obywatelski projekt ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii". Rusza zbiórka podpisów

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej podjął obywatelską inicjatywę zbierania 100 tysięcy podpisów pod projektem ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii".

Selgros z nagrodą Prezydenta Miasta Poznania

Zaangażowanie marki Selgros w lokalne i ogólnopolskie akcje społeczne zostało docenione. Przedsiębiorstwo wyróżniono tytułem "Firma o złotym sercu". Nagrodę wręczył prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak podczas gali z okazji ogłoszenia wyników rankingu Złota Setka Wielkopolski.

Laureaci plebiscytu Najlepsza Restauracja 2023 i Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej

Ponad 600 lokali z 15 regionów Polski wzięło udział w organizowanym przez Makro Polska plebiscycie Najlepsza Restauracja 2023. Spośród nich wyłoniono 37 zwycięzców. Znamy także laureatów konkursu "Złota Korona Ambasadora Kuchni Polskiej".

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej