Tegoroczne zadanie konkursowe polega na przyrządzeniu dań z udźca sarny oraz mięsa króliczego z wątróbką.
– Stawiamy na sarninę, bo to najwykwintniejszy rodzaj dziczyzny spośród dostępnych w Polsce. Stały element konkursu to także przygotowanie przystawki z królika, jako że jesteśmy jednym z największych jego przetwórców – wyjaśnia Gabriel Mularczyk, dyrektor handlowy organizującej mistrzostwa firmy Las-Kalisz z siedzibą w Tomnicach k. Krotoszyna w Wielkopolsce.
Wśród obowiązkowych dodatków muszą się pojawić ponadto skorupiakowy fond w płynie marki Chef oraz dojrzewający przez sześć miesięcy ser Bursztyn (w tym roku przypada dwudziestolecie opracowania jego receptury) z linii Skarby Serowara firmy Spomlek.
– Wybór na podstawę przystawki królika wraz z wątróbką ma podkreślać szacunek dla mięsa i konieczność wykorzystania wszystkich jadalnych elementów zwierzęcia. Podobnie jest z udźcem sarny. Zbyt wielu kucharzy te fragmenty tuszy dużych zwierząt, które nie są szlachetnymi częściami grzbietu, ignoruje lub przeznacza na gulasz czy mielone. To błąd. Chcemy pobudzić kreatywność, a udziec daje ku temu sporo możliwości – mówi Adam Chrząstowski, szef kuchni i ambasador kulinarny marki HoReCa Las-Kalisz. – Dobierając fond ze skorupiaków, przełamujemy ponadto stereotyp, że nie łączy się mięsa z owocami morza. Ser zaś stanowi źródło naturalnego umami.
Dania konkursowe będą podawane na talerzach udostępnionych przez Polską Grupę Porcelanową.
Zgłoszenia do udziału w mistrzostwach – przepisy na potrawy ze składnikami obowiązkowymi wraz ze zdjęciami gotowych dań – można nadsyłać do 9 października na adres: zgloszenia@mistrzostwadziczyzna.pl.
Komisja konkursowa wyłoni spośród nich sześć dwuosobowych zespołów, które zmierzą się w finale podczas targów Horeca w Krakowie. Podobnie jak w ubiegłym roku mistrzostwa będą transmitowane na żywo w mediach społecznościowych organizatora. Ponadto przez całe trzy dni targów potrwa promocja dziczyzny.
16 listopada przewidziano pokazy, w czasie których zespoły szefów kuchni w barwach reprezentowanych przez siebie restauracji przedstawią swoje spojrzenie na ten rodzaj mięsa. Z kolei 18 listopada na udostępnionych na potrzeby mistrzostw stanowiskach firmy Plastmet młodzież stanie w szranki w ramach Małopolskiego Pucharu Szkół Gastronomicznych, którego tematem będą dzikie smaki.
Więcej informacji na temat tegorocznej edycji wydarzenia można znaleźć w witrynie www.mistrzostwadziczyzna.pl oraz na profilu @mistrzostwadziczyzna na Facebooku.