x

III Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    21.09.2022

Trzecia edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie - Memoriału Mariana Tarnawskiego odbędzie się 17 listopada w centrum EXPO Kraków jako wydarzenie towarzyszące targom Horeca oraz Gastrofood.

Tegoroczne zadanie konkursowe polega na przyrządzeniu dań z udźca sarny oraz mięsa króliczego z wątróbką.
– Stawiamy na sarninę, bo to najwykwintniejszy rodzaj dziczyzny spośród dostępnych w Polsce. Stały element konkursu to także przygotowanie przystawki z królika, jako że jesteśmy jednym z największych jego przetwórców – wyjaśnia Gabriel Mularczyk, dyrektor handlowy organizującej mistrzostwa firmy Las-Kalisz z siedzibą w Tomnicach k. Krotoszyna w Wielkopolsce.

Wśród obowiązkowych dodatków muszą się pojawić ponadto skorupiakowy fond w płynie marki Chef oraz dojrzewający przez sześć miesięcy ser Bursztyn (w tym roku przypada dwudziestolecie opracowania jego receptury) z linii Skarby Serowara firmy Spomlek.

– Wybór na podstawę przystawki królika wraz z wątróbką ma podkreślać szacunek dla mięsa i konieczność wykorzystania wszystkich jadalnych elementów zwierzęcia. Podobnie jest z udźcem sarny. Zbyt wielu kucharzy te fragmenty tuszy dużych zwierząt, które nie są szlachetnymi częściami grzbietu, ignoruje lub przeznacza na gulasz czy mielone. To błąd. Chcemy pobudzić kreatywność, a udziec daje ku temu sporo możliwości – mówi Adam Chrząstowski, szef kuchni i ambasador kulinarny marki HoReCa Las-Kalisz. – Dobierając fond ze skorupiaków, przełamujemy ponadto stereotyp, że nie łączy się mięsa z owocami morza. Ser zaś stanowi źródło naturalnego umami.

Dania konkursowe będą podawane na talerzach udostępnionych przez Polską Grupę Porcelanową.
Zgłoszenia do udziału w mistrzostwach – przepisy na potrawy ze składnikami obowiązkowymi wraz ze zdjęciami gotowych dań – można nadsyłać do 9 października na adres: zgloszenia@mistrzostwadziczyzna.pl.

Komisja konkursowa wyłoni spośród nich sześć dwuosobowych zespołów, które zmierzą się w finale podczas targów Horeca w Krakowie. Podobnie jak w ubiegłym roku mistrzostwa będą transmitowane na żywo w mediach społecznościowych organizatora. Ponadto przez całe trzy dni targów potrwa promocja dziczyzny.

16 listopada przewidziano pokazy, w czasie których zespoły szefów kuchni w barwach reprezentowanych przez siebie restauracji przedstawią swoje spojrzenie na ten rodzaj mięsa. Z kolei 18 listopada na udostępnionych na potrzeby mistrzostw stanowiskach firmy Plastmet młodzież stanie w szranki w ramach Małopolskiego Pucharu Szkół Gastronomicznych, którego tematem będą dzikie smaki.

Więcej informacji na temat tegorocznej edycji wydarzenia można znaleźć w witrynie www.mistrzostwadziczyzna.pl oraz na profilu @mistrzostwadziczyzna na Facebooku.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Finał World Class Poland

Do półfinału organizowanego po raz ósmy konkursu World Class Poland zakwalifikowało się 12 zawodników z Warszawy, Gdańska, Krakowa, Katowic i Poznania. Wśród nich są zarówno doświadczeni barmani i uczestnicy rywalizacji z ubiegłych lat, jak i "młode wilki".

Wielkopolski Kucharz Roku 2023 - Konkurs im. Rafała Jelewskiego

Tegoroczna edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku odbędzie się 6 czerwca w hotelu Poznański w Luboniu. To cykliczne wydarzenie skierowane do przedstawicieli środowiska gastronomicznego z całej Polski.

XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

Pokazy kulinarne najlepszych szefów kuchni, rekonstrukcje historyczne, jarmark produktów regionalnych i liczne konkursy - to główne atrakcje XVI Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej, który odbędzie się 8 czerwca w Podzamczu Chęcińskim.

Borsa Vini Italiani 2023

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Mięso przyszłości. Co będą jeść Polacy w kolejnych dekadach? IV spotkanie Food Working

Przed nami kolejne spotkanie branżowe z cyklu Food Working, organizowane przez twórców projektu Food and Design. W studiu Od kuchni na warszawskiej Pradze eksperci zmierzą się z tematem mięsa przyszłości.

The World's 50 Best 2023 w Walencji

Już 20 czerwca poznamy listę najlepszych restauracji na świecie! Ceremonia ogłoszenia i wręczenia nagród tegorocznej edycji The World’s 50 Best Restaurants odbędzie się w Walencji. Jak zwykle w ramach tego wydarzenia odbędą jak liczne wydarzenia towarzyszące.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej