x

Next Day Studio - ruszamy od 2 listopada

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    23.09.2022

Magazyny "Food Service", "Media Marketing Polska" oraz "Handel" łączą siły w kolejnej edycji projektu Next Day Studio. W każdą środę listopada poruszać będziemy tematy ważne z punktu widzenia pracowników i właścicieli gastronomii.

Nasi dziennikarze i zaproszeni eksperci mówić będą o trendach, zmianach i zupełnie nowych zjawiskach konsumenckich oraz ich wpływie na biznesową rzeczywistość. Ostatnie kilka lat znacząco zmieniło świat, w którym żyjemy. Pandemia, wojna w Ukrainie czy narastający kryzys klimatyczny to tylko niektóre ze zjawisk kształtujących naszą codzienność także w odniesieniu do rynku HoReCa.

W projekcie Next Day Studio przyglądamy się tym zmianom, skupiając się przede wszystkim na konsumentach, bo to od ich postaw, wyborów czy preferencji będzie zależał model działania firm, restauracji czy usługodawców. Sprawdzimy, jak niepewność ekonomiczna i potrzeba oszczędzania wpływają na cały rynek. Porozmawiamy o pieniądzach, ekonomii w zarządzaniu lokalem oraz oszczędzaniu.

Pochylimy się nad proekologicznymi postawami klientów restauracji i nad tym, w jaki sposób gastronomia powinna rozmawiać o wartościach. A to wszystko przedstawimy w atrakcyjnej i wielorakiej formie: artykułów, podcastów i rozmów wideo publikowanych w naszych mediach społecznościowych i naszej stronie WWW.

Co tydzień, w każdą listopadową środę, omawiać będziemy jedną z kluczowych zmian zachodzących na rynku HoReCa – od przemian ekonomicznych po społeczne i kulturowe. Przyjrzymy się optymalizacji kosztów prowadzenia restauracji. Zastanowimy się, czy kryzys można wykorzystać w twórczy sposób i czy w czasach wojny oraz zarazy wypada jeszcze reklamować ofertę lunchową w social mediach. Zbadamy się także, czy neutralność klimatyczna w gastronomii jest możliwa oraz co oznacza ona w praktyce. Spróbujemy odpowiedzieć też na pytanie, czy w czasach ciągłego wzrostu cen fine dining ma jeszcze rację bytu oraz komu w dobie internetu i social mediów potrzebni są jeszcze profesjonalni recenzenci kulinarni.

Startujemy już 2 listopada. Śledźcie nas na OuiChef.pl oraz w naszych mediach społecznościowych.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wielkopolski Kucharz Roku 2023 - Konkurs im. Rafała Jelewskiego

Tegoroczna edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku odbędzie się 6 czerwca w hotelu Poznański w Luboniu. To cykliczne wydarzenie skierowane do przedstawicieli środowiska gastronomicznego z całej Polski.

The World's 50 Best przyznało nagrody Champions of Change za przełomowe inicjatywy w gastronomii

The World's 50 Best Restaurants, organizacja typująca listę najlepszych restauracji na świecie, przyznała nagrody Champions of Change za działania na rzecz pozytywnych społecznych zmian w gastronomii. Otrzymali je Nora Fitzgerald Belahcen z Marrakeszu oraz Othón Nolasco i Damián Diaz z Los Angeles.

Ogólnopolskie warsztaty "Śniadanie na trawie" ze wsparciem Mlekpolu

Warsztaty z serowarstwa, wędliniarstwa, wędzarnictwa, baristyki oraz przygotowywania sushi - adepci gastronomii z całej Polski spotkali się 19 maja w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, aby zdobywać nowe umiejętności. Placówkę wspiera Mlekpol, przekazując produkty mleczarskie.

Wielka Loteria Selgros "26 lat na +". Atrakcyjne nagrody czekają na klientów

Po raz kolejny Selgros zaprasza swoich klientów do udziału w jubileuszowej loterii. Do wygrania jest 26 tysięcy bonów towarowych oraz nagrody główne - 10 x 10 tysięcy złotych w bonach do zrealizowania w halach marketu.

Czy mięso komórkowe trafi do Polski? Debata Food and Design

Czy Polacy są gotowi na mięso komórkowe i kiedy możemy się go spodziewać na półkach sklepowych? Między innymi te pytania twórcy projektu Food and Design zadali ekspertom podczas minionej debaty.

Deseo z czterema nagrodami na International Chocolate Awards

Już drugi rok z rzędu marka Deseo Patisserie & Chocolaterie została nagrodzona za swoje rzemieślnicze czekolady w konkursie International Chocolate Awards. Warszawska cukiernia wywalczyła w tym roku aż cztery medale: jeden złoty, jeden srebrny i dwa brązowe.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej