x

Znamy uczestników "Czas na rybę!"

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    26.09.2022

Po burzliwych obradach jurorzy zdecydowali, kto przyjedzie do Niemodlina na Opolszczyźnie, aby zaprezentować swój kunszt podczas V edycji Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę!". Rywalizacja, która odbędzie się 1 i 2 października, jest nominowana do Kulinarnego Pucharu Polski 2023.

V edycja Konkursu Kulinarnego „Czas na rybę!\\\". Grafika: materiały prasowe
V edycja Konkursu Kulinarnego „Czas na rybę!\\\". Grafika: materiały prasowe
O zwycięstwo rywalizować będą uczniowie szkół gastronomicznych (sobota) i profesjonalni szefowie kuchni (niedziela). W sumie na konkurs nadeszło 39 zgłoszeń – 22 ekipy ze szkół i 17 drużyn szefów. Głównym produktem konkursowym jest karp, a obowiązkowym dodatkiem do dań są suszone owoce.

Zakwalifikowani szefowie kuchni
Bartłomiej Biały & Karolina Dąbrowska
Arkadiusz Chwałek & Marek Tomaszewski
Emil Klimas & Dominik Świątecki
Paweł Kucharski & Paweł Polakowski
Przemysław Szwak & Michał Just

V edycja Konkursu Kulinarnego „Czas na rybę!\". Grafika: materiały prasowe
V edycja Konkursu Kulinarnego „Czas na rybę!\". Grafika: materiały prasowe
Zakwalifikowani uczniowie
Łukasz Dominiak & Rafał Dzedzej  z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim
Piotr Duda- Klimaszewski & Mikołaj Matusik z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
Paulina Kociuba & Martyna Moś z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Ornontowicach
Julia Masierak & Kamila Jarosz z Technikum Gastronomicznego Lider w Lublinie
Norbert Nowak & Kacper Michniewski z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Dawid Sekuła & Igor Zborowski z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Nawojowej

Jury
Uczniów ocenią kucharze ze stowarzyszenia Euro - Toqes Polska: Lucyna Haluch, Maria Magdalena Politowicz, Krzysztof Malinowski (przewodniczący), Marek Namysłowski, Artur Piotrowski i Michał Proć.
Jurorami dla profesjonalistów są: Iwona Niemczewska, Jean Bos, Wojciech Harapkiewicz, Krzysztof Gawlik, Tomasz Smoczyk, Marcin Soból, Kurt Scheller, Krzysztof Szulborski i Jarek Uściński.

Organizatorzy
Głównymi organizatorami konkursu „Czas na rybę!" są: Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna", szef kuchni Kamil Klekowski, Zamek Niemodlin, Euro - Toqes Polska, Gospodarstwo Rybackie Lasów Państwowych w Niemodlinie oraz Polski Karp sp. z o.o. Nagrody dodatkowe (wycieczkę do Padwy dla kucharzy i warsztaty dla uczniów) ufundowała firma UNOX Polska.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wielka Loteria Selgros "26 lat na +". Atrakcyjne nagrody czekają na klientów

Po raz kolejny Selgros zaprasza swoich klientów do udziału w jubileuszowej loterii. Do wygrania jest 26 tysięcy bonów towarowych oraz nagrody główne - 10 x 10 tysięcy złotych w bonach do zrealizowania w halach marketu.

Czy mięso komórkowe trafi do Polski? Debata Food and Design

Czy Polacy są gotowi na mięso komórkowe i kiedy możemy się go spodziewać na półkach sklepowych? Między innymi te pytania twórcy projektu Food and Design zadali ekspertom podczas minionej debaty.

Deseo z czterema nagrodami na International Chocolate Awards

Już drugi rok z rzędu marka Deseo Patisserie & Chocolaterie została nagrodzona za swoje rzemieślnicze czekolady w konkursie International Chocolate Awards. Warszawska cukiernia wywalczyła w tym roku aż cztery medale: jeden złoty, jeden srebrny i dwa brązowe.

Obywatelski projekt ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii". Rusza zbiórka podpisów

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej podjął obywatelską inicjatywę zbierania 100 tysięcy podpisów pod projektem ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii".

Selgros z nagrodą Prezydenta Miasta Poznania

Zaangażowanie marki Selgros w lokalne i ogólnopolskie akcje społeczne zostało docenione. Przedsiębiorstwo wyróżniono tytułem "Firma o złotym sercu". Nagrodę wręczył prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak podczas gali z okazji ogłoszenia wyników rankingu Złota Setka Wielkopolski.

Laureaci plebiscytu Najlepsza Restauracja 2023 i Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej

Ponad 600 lokali z 15 regionów Polski wzięło udział w organizowanym przez Makro Polska plebiscycie Najlepsza Restauracja 2023. Spośród nich wyłoniono 37 zwycięzców. Znamy także laureatów konkursu "Złota Korona Ambasadora Kuchni Polskiej".

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej