Impreza zbiega się w czasie z początkiem winobrania w Hiszpanii i tradycyjnie organizowana jest w przedostatni wtorek września. Na terenie Hiszpanii mieści się aż 70 apelacji winiarskich i rośnie 235 odmian winorośli. Część tamtejszych winiarzy szuka importerów na polskim rynku – to właśnie oni byli obecni na Varsovino & Taste Spain.
Branżowi goście degustacji mieli okazję spróbować m. in. klasycznych win z regionów Rioja czy Ribera del Duero. Uwagę zwracała szeroka oferta podążającej za trendami winiarni Bodegas Matarromera, w której nie zabrakło win bezalkoholowych i ekologicznych. Te ostatnie można było też skosztować na stoisku Bodegas Alcardet, która w swoim portfolio ma linię win organicznych i wegańskich Gea.
Po raz pierwszy na degustacji Varsovino obok winiarzy pojawili się również producenci hiszpańskich delikatesów. Tradycyjne hiszpańskie produkty takie jak sery, wędliny, jamón, oliwki i inne przetwory warzywne, dania gotowe (tortilla) oraz oczywiście oliwa idealnie komponują się z winem. W Hiszpanii są niezawodnym dodatkiem do win i również podczas tegorocznego Varsovino & Taste Spain były motywem przewodnim degustacji. Ten sposób prezentacji hiszpańskich smakołyków i win spotkał się z dużym zainteresowaniem gości wydarzenia. Kilkoro obecnych na Varsovino dystrybutorów wina w Polsce już rozważa poszerzenie swojej oferty produktów spożywczych typu tapas.
Uczestników imprezy przyciągały stoiska z długo dojrzewającą szynką jamón iberico i tradycyjnymi hiszpańskimi wyrobami wędliniarskimi (m. in. wystawcy: Jamones Hermanos Hoyos, Arturo Sanchez e Hijos, Manuel Guillen czy Revisan) oraz oliwą i oliwkami (np. Faroliva i Moli d Oligasull).
Ale Hiszpania to nie tylko wino, oliwa i szynka. Mało kto wie, że na Półwyspie Iberyjskim produkuje się ponad 150 rodzajów sera – ta różnorodność wynika z dużych różnic geograficznych i klimatycznych Hiszpanii. Swoje wyroby na Varsovino & Taste Spain prezentowała serowarnia z Toledo (Quesos de Hualdo) oferująca typowe hiszpańskie owcze sery.
Ciekawostką było także stanowisko Palacios Alimentacion – producenta tortilli de patatas (w formie dania gotowego), czyli placka z jajek i ziemniaków, którym Hiszpanie raczą się chętnie o każdej porze dnia.
Organizatorem Varsovino & Taste Spain była Ambasada Hiszpanii.