Tarta z kaszą gryczaną, pieczarkami i wędzonym twarogiem
Składniki na kruche ciasto (2 porcje):
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
Składniki farszu (na 1 formę):
200 g kaszy gryczanej niepalonej
250 g białych pieczarek
200 g wędzonego twarogu
1/2 czerwonej cebuli
3 łyżki śmietany 12%
2 jajka
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz, posiekana natka pietruszki lub bazylia
Przygotowanie:
Składniki na ciasto kruche szybko zagnieść w robocie z ostrzem „S”. Podzielić na dwie porcje: jedną odłożyć do lodówki (na 30 min.), drugą można zamrozić (na następny raz). Po 30 min. schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia tarty. Upiec spód w 190 st., ok. 15 min.
Kaszę ugotować, pieczarki pokroić w półplasterki, cebulkę w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem, przesmażyć pieczarki, po czym dodać cebulę i doprawić. Odstawić do ostygnięcia. Jajka roztrzepać jak na omlet. Pieczarki z cebulą przełożyć do większej miski, dodać ugotowaną kaszę, pokruszony w dłoniach twaróg, śmietankę, rozmącone jajka i natkę. Całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Na upieczony spód tarty wyłożyć farsz, wyrównać i docisnąć. Ponownie wstawić do piekarnika na 190 st., na 30 min. Po upieczeniu odczekać chwilkę, aż nadzienie lekko przestygnie i zwiąże się. Tartę podawać z łyżką gęstego greckiego jogurtu.