x

Tarta z kaszą gryczaną, pieczarkami i wędzonym twarogiem

Kategoria: Karta - dania    30.09.2022

Z kaszy można przyrządzić smaczne, zdrowe i poprawiające humor dania - zapewnia Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka i ekspert VII edycji kampanii "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień". Podajemy jej przepis na tartę z kaszą gryczaną, pieczarkami i wędzonym twarogiem.

Tarta z kaszą gryczaną, pieczarkami i wędzonym twarogiem. Zdjęcie: materiały prasowe
Tarta z kaszą gryczaną, pieczarkami i wędzonym twarogiem. Zdjęcie: materiały prasowe
Do codziennej diety warto włączyć produkty zawierające tryptofan, z którego powstaje serotonina, czyli tzw. „hormon szczęścia”. Do najbogatszych w ten aminokwas produktów należą m.in.: pełnoziarniste produkty zbożowe, w tym kasze – szczególnie gryczana i jaglana. Podsuwamy smaczny przepis z kasza gryczaną w roli głównej!

Tarta z kaszą gryczaną, pieczarkami i wędzonym twarogiem
Składniki na kruche ciasto (2 porcje):
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 jajko

Składniki farszu (na 1 formę):
200 g kaszy gryczanej niepalonej
250 g białych pieczarek
200 g wędzonego twarogu
1/2 czerwonej cebuli
3 łyżki śmietany 12%
2 jajka
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz, posiekana natka pietruszki lub bazylia

Przygotowanie:
Składniki na ciasto kruche szybko zagnieść w robocie z ostrzem „S”. Podzielić na dwie porcje: jedną odłożyć do lodówki (na 30 min.), drugą można zamrozić (na następny raz). Po 30 min. schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia tarty. Upiec spód w 190 st., ok. 15 min.

Kaszę ugotować, pieczarki pokroić w półplasterki, cebulkę w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem, przesmażyć pieczarki, po czym dodać cebulę i doprawić. Odstawić do ostygnięcia. Jajka roztrzepać jak na omlet. Pieczarki z cebulą przełożyć do większej miski, dodać ugotowaną kaszę, pokruszony w dłoniach twaróg, śmietankę, rozmącone jajka i natkę. Całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

Na upieczony spód tarty wyłożyć farsz, wyrównać i docisnąć. Ponownie wstawić do piekarnika na 190 st., na 30 min. Po upieczeniu odczekać chwilkę, aż nadzienie lekko przestygnie i zwiąże się. Tartę podawać z łyżką gęstego greckiego jogurtu.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.

Szarpane żeberka - danie z karty restauracji Dym na Wodzie

Szarpane żeberka to danie pochodzące z restauracji Dym na Wodzie prowadzonej przez Rafała Niewiarowskiego.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej