KOPYTKA Z PALONYM MASŁEM I SEREM BURSZYN
CIASTO NA KOPYTKA:
- 5 kg ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej
- ok. 1 kg mąki ziemniaczanej
- 250 g mąki pszennej
- 5 jaj
- sól do smaku
Ziemniaki zmielić w maszynce. Pozostałe składniki wymieszać z ziemniakami, dobrze zagnieść masę i uformować kopytka. Gotować w dobrze osolonej wodzie.
WYWAR:
- 10 g liści laurowych
- 10 g ziela angielskiego
- 50 g świeżego tymianku
- 1 l wody
Wszystkie składniki gotować przez 10 min. Zostawić do ostygnięcia, przecedzić przez sitko.
SOS Z PALONYM MASŁEM:
- 2 kostki masła + 3,5 kostki masła dodatkowo
- 300 ml wywaru z powyższego przepisu
- 10 g mąki ziemniaczanej wymieszane z 20 g wody
2 kostki masła roztopić na patelni i delikatnie przypalić, następnie przecedzić przez pieluchę tetrową. Dodać wywar i przełożyć do Thermomiksa. Jeżeli będzie za mało wywaru, dopełnić wodą. Ustawić Thermomix na temperaturę 100 st. Celsjusza i zagotować palone masło z wywarem. Do tego dolać rozmieszaną mąkęi gotować przez ok. 8 min, tak żeby masa w Thermomiksie była jednolita, nierozwarstwiona. Jeżeli taka nie jest, dolewać powoli wodę, aż się wszystko ładnie połączy, cały czas mając ustawione grzanie. Po uzyskaniu jednolitej masy wrzucać powoli 3,5 kostki masła pokrojonego w małe kosteczki, tak żeby wszystko razem zemulgowało. Doprawić solą do smaku.