- Adam Pawłowski, Fot. archiwum własne
Potencjał tego nadmorskiego regionu dostrzegł markiz Mario Incisa della Rocchetta, który w latach 30. poślubił hrabinę Clarice della Gherardesca i przeprowadził się do regionu. Był on wielkim fanem win z Bordeaux i na tę właśnie modłę chciał robić wino w Bolgheri. Nasadził więc pierwsze w regionie cabernet sauvignon i leżakował je kilka lat we francuskim dębie. Tak w ilości zaledwie kilku tysięcy butelek powstała słynna Sassicaia, która przez pierwsze dwie dekady była winem przeznaczonym jedynie do własnej konsumpcji. Po namowach syna Niccolò i siostrzeńca Piero Antinori markiz Mario Incisa zdecydował się na sprzedaż wina. Pierwszym komercyjnym rocznikiem Sassicaia Tenuta San Guido był 1968, który na rynek wyszedł po czterech latach. Kamieniem milowym sytuującym wino na szczycie listy cabernet sauvignon z całego świata była przeprowadzona w 1978 r. ślepa degustacja magazynu „Decanter”, w której Sassicaia pokonała największe tuzy bordoskie i nie tylko. Status ikony zapewniło jej 100 punktów od krytyka Roberta Parkera za rocznik 1985. Butelki Sassicaia z najlepszych roczników osiągają ceny nawet kilku tysięcy euro i nieprzerwanie od wielu lat są obiektem zainteresowania kolekcjonerów i najlepszych restauracji na świecie.
Sukces Tenuty San Guido był trampoliną dla innych producentów regionu. Ostatnie trzy dekady to prawdziwy wysyp nowych projektów idących w ślady Sassicaia takich jak Ornellaia, Grattamacco, Le Macchiole czy Guado al Tasso. W związku z tym, że cabernet sauvignon i merlot nie są tradycyjnymi lokalnymi szczepami Toskanii, przez pierwsze lata najlepsze wina Bolgheri, w tym Sassicaia, były etykietowane jako Vino da Tavola, czyli wina osadzone najniżej w hierarchii włoskiego prawa winiarskiego. Nie przeszkadzało to im stać się pożądanymi przez konsumentów i wysoko ocenianymi przez krytyków, którzy okrzyknęli je mianem tzw. supertoskanów.
Po wielu latach lobbowania, w 1983 r., producenci Bolgheri doczekali się statusu apelacji DOC, a w 1994 r. Tenuta San Guido jako jedyny producent we Włoszech został uhonorowany apelacją DOC w ramach jednej posiadłości pod nazwą Bolgheri Sassicaia DOC. Dzisiaj Bolgheri to 66 producentów działających na obszarze 1300 ha. W większości są to projekty butikowe zorientowane na wina premium i super premium. Niedawno Sassicaia obchodziła 50-lecie komercyjnej działalności i aż trudno uwierzyć, że na tej „pustyni” winiarskiej w ciągu tak krótkiego okresu powstał region rozdający karty w kategorii fine wine.