W tym roku konkurs dla start-upów będzie akceleratorem dla innowacji z obszaru roślinnych zamienników białka. Jest to świetna okazja dla przedsiębiorców rozwijających swój projekt lub potrzebujących dodatkowej gotówki - pula nagród wynosi aż 100 tysięcy zł.
Dwa etapy konkursu
Pierwszy etap trwa do 13 października i polega na wypełnieniu krótkiego formularza zgłoszeń, natomiast do drugiego zaproszonych zostanie pięć start-upów, które zaprezentują swoje pitchdecki podczas konferencji.
Do wygrania są więc nie tylko nagrody pieniężne, ale także darmowe wejście na konferencję, sesje z mentorami, a także "dzika" karta wstępu do 7. edycji akceleratora foodtech.ac - współorganizatora konkursu.
Zgłoszenia można wysyłać tutaj: https://forms.gle/4JnnuPjtyFmDs5pJA
Dyskusje wokół białka
Alternatywy białka będą też w centrum dyskusji podczas aż dwóch paneli konferencyjnych. Na "Protein - the sourcing talk" spotkają się przedstawiciele firm Protein Rise, Roeper GmbH i Hortimex, żeby porozmawiać o dostępności surowców roślinnych. Nad pytaniem, czy roślinne alternatywy mają możliwość konkurować z tradycyjnymi produktami zastanowią się ich polscy i zagraniczni producenci, m. in. One Day More i Umiami, podczas panelu "What's new in New Meat".
- Spożycie mięsa rośnie, a jego produkcja jest jedną z najbardziej szkodliwych dla środowiska. Optymalizowanie produkcji zrównoważonych, roślinnych alternatyw białka, które smakiem i wartościami odżywczymi będą odpowiadać lub przewyższać odzwierzęce odpowiedniki, jest kluczowe dla wspierania transformacji systemu żywnościowego, dlatego program konferencji w dużym stopniu zajmują w tym roku roślinne proteiny - komentuje Katarzyna Sałata, współorganizatorka konferencji.
Kreowanie możliwości dla roślinnych substytutów białka zwierzęcego jest częścią dążenia do bardziej sprawiedliwego, zrównoważonego systemu żywnościowego. Panel poświęcony zmianom instytucjonalnym w tym kontekście otrzymał honorowy patronat Parlamentu Europejskiego. W ramach niego dyskusję odbędą goście z Holandii, Izraela i Francji.
- Do panelu o zmianach instytucjonalno-politycznych zaprosiliśmy Trade Attache Izraela i Holandii - krajów przodujących we wprowadzaniu zmian legislacyjnych ułatwiających wprowadzanie roślinnej żywności na rynek. Z Francji gościmy przedstawiciela Agriculture Cellulaire, organizacji zajmującej się fermentacją precyzyjną, bardzo obiecującą, być może najważniejszą obecnie technologią żywności - mówi Alicja Bućko, ekspertka ds. zmian instytucjonalnych w RoślinnieJemy.
Program konferencji i bilety
Agendę wydarzenia zaprojektowano w sposób, by uczestnicy konferencji zapoznali się z podsumowaniem aktualnej sytuacji branży roślinnej, a następnie zgłębili jego coraz bardziej szczegółowe aspekty.
Z całym programem można zapoznać się na stronie internetowej wydarzenia: https://konferencje.roslinniejemy.org/ppp-2022.
Bilety na konferencję można nabyć na stronie Eventory wydarzenia:
https://eventory.cc/event/konferencja-plant-powered-perspectives-2022. Kod zniżkowy (15 proc.) dla naszych czytelników to: FoodService_PPP22