- \"Jeden garnek, jedna planeta. Jak gotować dla siebie, rodziny i Ziemi", Anna Jones, wyd. filo, 2021. Fot. materiały prasowe
Autorka pokazuje, że nasze codzienne wybory żywieniowe i to, w jaki sposób gotujemy, mają realny wpływ na otoczenie. W książce znajdziemy część teoretyczną nt. bioróżnorodności i zero waste, wskazówki i przepisy. To w znacznej mierze pomysły na domowe posiłki oszczędzające czas, energię i planetę. Nie ma tu dań wyrafinowanych, zaskakujących. Przepisy (wegetariańskie) podzielono na działy: „Jeden garnek”, „Jedna patelnia”, „Jedna blacha”, „Szybko”, „Jedno warzywo” i „Nie wyrzucaj”.
Wśród nich znajdziecie m.in. orzo z burakiem, tymiankiem i pomarańczą, ciecierzycę z jarmużem i harissą czy bulion z makaronem, miso i batatem. Ta publikacja może was przekonać do zmiany stylu życia!