x

Pokazywane w serwisie treści mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz. U. 2012 poz. 1356).
Oświadczam, że mam ukończone 18 lat i chcę zobaczyć pełną wersję artykułu.
Tak, pokaż artykuł Nie wyrażam zgody

Znamy laureatów Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów 2022

Kategoria: Wino    18.10.2022

Łukasz Górski z warszawskiej restauracji Butchery & Wine zdobył tytuł Mistrza Polski Młodych Sommelierów 2022. W finale zawodów pokonał Aleksandrę Harabasz z krakowskiej Bottiglierii (II miejsce) i Iwonę Heredę z hotelu Four Seasons w Limassol (III miejsce).

Łukasz Górski z warszawskiej restauracji Butchery & Wine zdobył tytuł Mistrza Polski Młodych Sommelierów 2022. Zdjęcie: materiały prasowe
Łukasz Górski z warszawskiej restauracji Butchery & Wine zdobył tytuł Mistrza Polski Młodych Sommelierów 2022. Zdjęcie: materiały prasowe
Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zorganizowało konkurs w poznańskim hotelu Andersia w weekend 15-16 października. W zawodach startowało 25 zawodników i zawodniczek. Wyjątkowo liczna okazała się tym razem reprezentacja kobiet – w rywalizacji wzięło udział siedem sommelierek, a przewaga pań w finale zaistniała po raz pierwszy w historii konkursów Stowarzyszenia.

Mistrzostwa miały trzy etapy: eliminacje, półfinał, do którego trafiło sześcioro zawodników oraz finał, który był starciem trojga najlepszych przed publicznością. W eliminacjach oprócz 40 testowych pytań uczestnicy konkursu mieli za zadanie m.in. dobrać wino do bardzo ostrej potrawy, wymagającej wina o dużej kwasowości, co okazało się dużym wyzwaniem dla młodych sommelierów.

W półfinale wśród zadań była degustacja w ciemno pięciu win i czterech różnych alkoholi. Zadania finałowe miały jak zwykle formę degustacji w ciemno i pełnego opisu wina oraz serwisu i doboru wina do potraw. Finaliści musieli podać w odpowiedni sposób szampan, pomarańczowe wino, które wymagało dekantacji, a także  zaproponować wino do konkretnych dań lub zasugerować potrawy do określonego wina.

Najtrudniejszym fizycznie zadaniem okazało się rozlanie dla publiczności finału podwójnego, trzylitrowego magnum na 30 równych porcji, bez możliwości dolewania do napełnionych już raz kieliszków. Tylko dwóm finalistom udało się  w ten sposób całkowicie opróżnić gigantyczną butelkę.

Finaliści Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów 2022: Łukasz Górski (I miejsce), Aleksandra Harabasz (II miejsce) i Iwona Hereda (III miejsce). Zdjęcie: materiały prasowe
Finaliści Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów 2022: Łukasz Górski (I miejsce), Aleksandra Harabasz (II miejsce) i Iwona Hereda (III miejsce). Zdjęcie: materiały prasowe
– Poziom zawodników był bardzo wysoki. Cieszyło mnie ocenianie tak zdolnych młodych sommelierów – mówi Kamil Wojtasiak, szef jury zawodów. – Wraz z moimi kolegami z jury chcieliśmy stworzyć jak najbardziej kompletne zawody, aby każdy z kandydatów mógł pokazać swoje najlepsze umiejętności. W wielu przypadkach widać było stres i to on był głównym powodem pomyłek oraz błędnych decyzji, ale każdy musi popełnić błędy, by z nich wyciągnąć lekcję. Z uśmiechem patrzę w naszą sommelierską przyszłość, widząc tylu zdolnych i ambitnych młodych zawodników.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Włoskie wino na Borsa Vini Italiani już po raz 9.

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Nie tylko korkociąg. Winiarski niezbędnik w lokalu

Wyposażając lokal, musimy wziąć pod uwagę, czy i w jakiej ilości będziemy w nim serwować wino. Od odpowiedzi na te pytania zależy wybór typu kieliszków i miejsca przechowywania zamkniętych butelek, a także sposób postępowania z nimi po otwarciu.

Adam Pawłowski: Ponowne odkrycie Grecji

Być może pierwsze wino nie powstało w Grecji, ale to dzięki Grekom jego picie zyskało funkcje społeczną i kulturową. Bogata historia, wsparta mitologiczną postacią boga wina Dionizosa, była przyczynkiem do wpisania tego niewielkiego kraju winiarskiego na mapę winnego świata.

Jacek Siedlecki: Zwróćmy się ku naturze!

Wiosna niesie ze sobą cieplejsze dni i inspiruje do wyruszenia za miasto. Warto pomyśleć o weekendowym wypadzie do jednej z winnic, których w Polsce pojawia się coraz więcej.

Kamil Wojtasiak - Obsługa musi znać ofertę na pamięć!

Jak opracować profesjonalną ofertę winiarską i przygotować się do jej sprzedaży? Rozmawiamy o tym z Kamilem Wojtasiakiem, Mistrzem Polski Sommelierów z 2018 r.

Maciej Nowicki: Wino? Teraz Polska!

Dynamiczny rozwój rodzimego winiarstwa skutecznie obalił kilka powtarzanych przez lata mitów na temat krajowej winnej oferty. Dlaczego warto i jak wprowadzić ją do swojego lokalu?

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej