- Łukasz Górski z warszawskiej restauracji Butchery & Wine zdobył tytuł Mistrza Polski Młodych Sommelierów 2022. Zdjęcie: materiały prasowe
Mistrzostwa miały trzy etapy: eliminacje, półfinał, do którego trafiło sześcioro zawodników oraz finał, który był starciem trojga najlepszych przed publicznością. W eliminacjach oprócz 40 testowych pytań uczestnicy konkursu mieli za zadanie m.in. dobrać wino do bardzo ostrej potrawy, wymagającej wina o dużej kwasowości, co okazało się dużym wyzwaniem dla młodych sommelierów.
W półfinale wśród zadań była degustacja w ciemno pięciu win i czterech różnych alkoholi. Zadania finałowe miały jak zwykle formę degustacji w ciemno i pełnego opisu wina oraz serwisu i doboru wina do potraw. Finaliści musieli podać w odpowiedni sposób szampan, pomarańczowe wino, które wymagało dekantacji, a także zaproponować wino do konkretnych dań lub zasugerować potrawy do określonego wina.
Najtrudniejszym fizycznie zadaniem okazało się rozlanie dla publiczności finału podwójnego, trzylitrowego magnum na 30 równych porcji, bez możliwości dolewania do napełnionych już raz kieliszków. Tylko dwóm finalistom udało się w ten sposób całkowicie opróżnić gigantyczną butelkę.
- Finaliści Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów 2022: Łukasz Górski (I miejsce), Aleksandra Harabasz (II miejsce) i Iwona Hereda (III miejsce). Zdjęcie: materiały prasowe