Światło
To element, który doda barw, wyrazistości i soczystości twojemu zdjęciu. Jeśli masz możliwość, wykorzystaj naturalne światło. Powód? Jest prosty! Światło naturalne powoduje, że dania prezentują się apetyczniej i wielowymiarowo, a nie płasko. Poszukaj więc w restauracji miejsca, w którym kadr będzie najlepszy, a pięknie podane danie będzie dobrze doświetlone. Ważne – unikaj pełnego słońca, ponieważ zdjęcia jedzenia zyskują niepotrzebne, ostre cienie.
Kadr
Perspektywa to klucz do sukcesu. Czy pyszne jedzenie z bliskimi w kadrze nie stanie się jeszcze bardziej smacznie? A może wykorzystaj widok zatłoczonej restauracji? Pamiętaj też, że podstawową zasadą dobrej kompozycji jest tzw. trójpodział. To nic innego jak podzielenie obrazu na trzy równe części w poziomie i w pionie za pomocą linii. Na skrzyżowaniu tych linii warto zaprezentować główny obiekt zdjęcia. Dzięki temu będzie ono bardziej wyraziste i nabierze charakteru. Po zrobieniu zdjęcia spójrz jeszcze na całość kadru i upewnij się, czy wszystkie materiały na zdjęciu prezentują się dobrze.
Ekspozycja
Bez presji, masz czas! Zanim zrobisz zdjęcie, poznaj dobrze możliwości swojego telefonu! Sprawdź w ustawieniach, czy zmiana jasności, kontrastu, ekspozycji bądź ustawień kolorystycznych aparatu podniesie jakość twojego zdjęcia. Radzimy – zrezygnuj z trybu automatycznego, w którym nie będziesz mógł skontrolować ustawień, a zdjęcia jedzenia będą dziełem przypadku.
Aranżacja
Zasada numer jeden – aparat je pierwszy! Zdjęcie jedzenia zrób przed pierwszym kęsem. Nadgryziona pizza czy napoczęty makaron nie będą wyglądać apetycznie. Uchwyć piękno dania, a dodatki obecne na stole wykorzystaj do zbudowania aranżacji jedzenia. Im mniej tym lepiej! Pamiętaj o tym, aby usunąć niepotrzebne elementy z kadru. Pusta butelka po napoju, chusteczki czy portfel odciągają uwagę od fotografowanego jedzenia i sprawiają, że zdjęcie wydaje się „zaśmiecone”.
Zwróć też uwagę na tło. Najbezpieczniejsze i najbardziej uniwersalne są gładkie powierzchnie bez mocnego wzoru. Będąc w restauracji, nie zawsze mamy pole manewru, ale wybierając miejsce siedzenia, myślmy nie tylko o świetle, ale też o tle do naszych zdjęć.
Pomysłowość
Podejdź do uwieczniania wspomnień w kreatywny sposób! Kosztowny, profesjonalny sprzęt nie jest potrzebny do zrobienia zdjęć, do których będziesz wracać, wspominając wyjątkowe festiwalowe smaki.
Nie cykaj się cykać!
Wykorzystaj powyższe triki w praktyce, twórz lepsze zdjęcia i zdobądź smaczną nagrodę! W konkursie Restaurant Week x Coca Cola Zero Cukru do wygrania podróż na Festiwal Tapas w Barcelonie. Co trzeba zrobić? Zarezerwuj stolik i wybierz się na Restaurant Week. Zamów Coca Cola lub Coca Cola Zero Cukru, a następnie zrób zdjęcie kulinarnego doświadczenia i umieść w kadrze zamówioną butelkę. Wstaw zdjęcie na swój Facebook lub Instagram. W poście oznacz lokalizację i koniecznie dodaj hashtagi #RestaurantWeekPolska i #FoodLooksGood. Konkurs trwa do 13 listopada.
Szczegóły znajdziesz w regulaminie: https://restaurantclub.pl/regulation/149.
Autorskie menu w okazyjnej cenie!
69 zł (dodatkowy rabat 20 zł czeka na gości podczas robienia rezerwacji) – tyle zapłacimy za trzydaniowe, autorskie menu spoza karty składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Dodatkowo w ramach zamówienia każdy pełnoletni konsument festiwalu otrzyma w prezencie festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub Mocktail Kinley Yuzu. Premierowo w Warszawie dostępny będzie również bezalkoholowy mocktail Martini Vibrante.
Restaurant Week odbędzie się w ponad 30 miastach i regionach: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, na Warmii i Mazurach, a także w Radomiu i Częstochowie. Swój udział zadeklarowało ponad 400 restauracji – wśród nich białostocka Kwestia Czasu, lubelska Vinna, radomska PaThaThai, rzeszowska Radość, śląska Magentan wrocławska Casablanca czy warszawska Mozaika.
Miejsca można już rezerwować na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/.