x

Fotografowanie jedzenia - jak zrobić dobre zdjęcia w restauracji?

Kategoria: Twój biznes - wiedza    20.10.2022

Do fotografowania jedzenia nie trzeba profesjonalnych lamp, drogiej lustrzanki, specjalnych rekwizytów czy asysty kilku osób. Jak zrobić jakościowe zdjęcia potraw, mając do dyspozycji tylko smartfon i trochę chęci?

Oferta lubelskiej restauracji Vinna. Zdjęcie: materiały prasowe
Oferta lubelskiej restauracji Vinna. Zdjęcie: materiały prasowe
Przedstawiamy kilka trików, które warto wykorzystać np. podczas trwającej edycji festiwalu Restaurant Week, odbywającej się pod hasłem #FoodLooksGood. Rezerwacje popisowo podanych najpiękniejszych menu w całej Polsce trwają na https://RestaurantWeek.pl/.

Światło
To element, który doda barw, wyrazistości i soczystości twojemu zdjęciu. Jeśli masz możliwość, wykorzystaj naturalne światło. Powód? Jest prosty! Światło naturalne powoduje, że dania prezentują się apetyczniej i wielowymiarowo, a nie płasko. Poszukaj więc w restauracji miejsca, w którym kadr będzie najlepszy, a pięknie podane danie będzie dobrze doświetlone. Ważne – unikaj pełnego słońca, ponieważ zdjęcia jedzenia zyskują niepotrzebne, ostre cienie.

Kadr
Perspektywa to klucz do sukcesu. Czy pyszne jedzenie z bliskimi w kadrze nie stanie się jeszcze bardziej smacznie? A może wykorzystaj widok zatłoczonej restauracji? Pamiętaj też, że podstawową zasadą dobrej kompozycji jest tzw. trójpodział. To nic innego jak podzielenie obrazu na trzy równe części w poziomie i w pionie za pomocą linii. Na skrzyżowaniu tych linii warto zaprezentować główny obiekt zdjęcia. Dzięki temu będzie ono bardziej wyraziste i nabierze charakteru. Po zrobieniu zdjęcia spójrz jeszcze na całość kadru i upewnij się, czy wszystkie materiały na zdjęciu prezentują się dobrze.

Ekspozycja
Bez presji, masz czas! Zanim zrobisz zdjęcie, poznaj dobrze możliwości swojego telefonu! Sprawdź w ustawieniach, czy zmiana jasności, kontrastu, ekspozycji bądź ustawień kolorystycznych aparatu podniesie jakość twojego zdjęcia. Radzimy – zrezygnuj z trybu automatycznego, w którym nie będziesz mógł skontrolować ustawień, a zdjęcia jedzenia będą dziełem przypadku.

Aranżacja
Zasada numer jeden – aparat je pierwszy! Zdjęcie jedzenia zrób przed pierwszym kęsem. Nadgryziona pizza czy napoczęty makaron nie będą wyglądać apetycznie. Uchwyć piękno dania, a dodatki obecne na stole wykorzystaj do zbudowania aranżacji jedzenia. Im mniej tym lepiej! Pamiętaj o tym, aby usunąć niepotrzebne elementy z kadru. Pusta butelka po napoju, chusteczki czy portfel odciągają uwagę od fotografowanego jedzenia i sprawiają, że zdjęcie wydaje się „zaśmiecone”.

Zwróć też uwagę na tło. Najbezpieczniejsze i najbardziej uniwersalne są gładkie powierzchnie bez mocnego wzoru. Będąc w restauracji, nie zawsze mamy pole manewru, ale wybierając miejsce siedzenia, myślmy nie tylko o świetle, ale też o tle do naszych zdjęć.

Pomysłowość
Podejdź do uwieczniania wspomnień w kreatywny sposób! Kosztowny, profesjonalny sprzęt nie jest potrzebny do zrobienia zdjęć, do których będziesz wracać, wspominając wyjątkowe festiwalowe smaki.

Nie cykaj się cykać!
Wykorzystaj powyższe triki w praktyce, twórz lepsze zdjęcia i zdobądź smaczną nagrodę! W konkursie Restaurant Week x Coca Cola Zero Cukru do wygrania podróż na Festiwal Tapas w Barcelonie. Co trzeba zrobić? Zarezerwuj stolik i wybierz się na Restaurant Week. Zamów Coca Cola lub Coca Cola Zero Cukru, a następnie zrób zdjęcie kulinarnego doświadczenia i umieść w kadrze zamówioną butelkę. Wstaw zdjęcie na swój Facebook lub Instagram. W poście oznacz lokalizację i koniecznie dodaj hashtagi #RestaurantWeekPolska i #FoodLooksGood. Konkurs trwa do 13 listopada.
Szczegóły znajdziesz w regulaminie: https://restaurantclub.pl/regulation/149.

Autorskie menu w okazyjnej cenie!
69 zł (dodatkowy rabat 20 zł czeka na gości podczas robienia rezerwacji) – tyle zapłacimy za trzydaniowe, autorskie menu spoza karty składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Dodatkowo w ramach zamówienia każdy pełnoletni konsument festiwalu otrzyma w prezencie festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub Mocktail Kinley Yuzu. Premierowo w Warszawie dostępny będzie również bezalkoholowy mocktail Martini Vibrante.

Restaurant Week odbędzie się w ponad 30 miastach i regionach: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, na Warmii i Mazurach, a także w Radomiu i Częstochowie. Swój udział zadeklarowało ponad 400 restauracji – wśród nich białostocka Kwestia Czasu, lubelska Vinna, radomska PaThaThai, rzeszowska Radość, śląska Magentan wrocławska Casablanca czy warszawska Mozaika.
Miejsca można już rezerwować na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ukraińska sieć Lviv Croissants otworzyła szósty lokal i ujawnia dalsze plany

Znamy miasta, w których Lviv Croissants podpisał już umowy na uruchomienie kolejnych lokali pod swoim szyldem. Sieć obrała ostry kurs na Polskę - 1 czerwca otworzyła szósty bar w naszym kraju.

Popeyes - nowa sieć szykuje się do debiutu w Polsce. Wiemy, gdzie będzie pierwszy lokal

Pierwszy lokal amerykańskiej sieci gastronomicznej Popeyes znanej z dań w stylu luizjańskim już w lipcu przywita pierwszych gości. Zostanie otwarty we Wrocławiu w Pasażu Grunwaldzkim.

Marcin Szachowicz: Pięć rozwiązań dobrych dla restauracyjnej kasy

Gdy drożeją warzywa, owoce, nabiał i inne artykuły spożywcze oraz zmniejsza się zawartość portfeli Polaków gastronomia jest w kropce. Podnosić ceny dań? Zmniejszać porcje? Szukać tańszych produktów? Żadne rozwiązanie nie jest dobre. Jak więc sprawić, by goście wciąż chętnie odwiedzali restauracje?

MAX Premium Burgers: wyróżnia nas zielone menu

Od siedmiu lat działa w Polsce sieć restauracji MAX Premium Burgers ze Szwecji, która istnieje od 1968 roku. Dlaczego rozwija się w kraju tak odmiennym od Skandynawii? Czemu stawia na roślinne menu? Opowiada Jerzy Jakubiak, head of development w MAX Premium Burgers.

Zabytki? To przeżytek! 81 proc. podróżuje, by próbować nowej kuchni

Według "Global Travel Trends Report" aż 81 proc. badanych jako najważniejszy cel swojej podróży wskazało kulinaria. Czy to przypadek, że w tym roku Polska została wskazana jako kierunek podróży numer 1, a jednymi z najbardziej viralowych TikToków stają się te z testami polskiego jedzenia?

800 mln zł - tyle zaległości ma branża gastronomiczna!

BIG InfoMonitor podaje, że na drodze do poprawy sytuacji branży gastronomicznej stanęła inflacja: biznes zmaga się z utrzymującymi się wysokimi cenami produktów żywnościowych, energii, paliwa i konkurencją.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej