x

Targi HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO® - inspiracje, kontakty i wiedza

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    02.11.2022

Ponad 250 wystawców zaprezentuje produkty, sprzęt i rozwiązania niezbędne w restauracji czy hotelu podczas targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®, które odbędą się 16-18 listopada w EXPO Kraków.

Ponad 250 wystawców zaprezentuje produkty, sprzęt i rozwiązania niezbędne w restauracji czy hotelu podczas targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®, które odbędą się 16-18 listopada w EXPO Kraków. Zdjęcie: materiały prasowe
Ponad 250 wystawców zaprezentuje produkty, sprzęt i rozwiązania niezbędne w restauracji czy hotelu podczas targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®, które odbędą się 16-18 listopada w EXPO Kraków. Zdjęcie: materiały prasowe
W programie także szkolenia i warsztaty poruszające tematy istotne dla sektora HoReCa, pokazy, konkursy i degustacje, a także spotkania z ekspertami, szefami kuchni, sommelierami i baristami.

Na targach w Krakowie prezentowane będzie kompleksowe wyposażenie dla hoteli, obiektów wypoczynkowych, restauracji, kawiarni i innych lokali gastronomicznych, a także żywność i napoje oraz wina z całego świata. Zobaczymy tam wiele produktów i rozwiązań, które zoptymalizują prowadzenie biznesu gastronomicznego oraz hotelarskiego pogrupowanych w ramach specjalnych stref tematycznych: wyposażenia zaplecza kuchennego, rozwiązań IT, produktów lokalnych i regionalnych, polskich win i alkoholi rzemieślniczych.

Dodatkowo podczas warsztatów szkoleniowych dowiemy się m.in. jak reagować na aktualne zmiany rynkowe, które nowoczesne technologie warto wprowadzić w swoim biznesie oraz jak wyróżnić się w mediach społecznościowych i wykorzystać ich potencjał, żeby podnieść sprzedaż.

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie
Tematem przewodnim strefy pokazowej na Targach HORECA®/GASTROFOOD będzie kuchnia myśliwska, a najważniejszą częścią programu - trzecia edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie. To jedyny w Polsce cykliczny konkurs kulinarny, którego głównym tematem jest mięso zwierząt łownych pozyskiwane w ramach zrównoważonej gospodarki łowieckiej. Jego najważniejszym celem jest popularyzacja dziczyzny w branży HoReCa.

Uczestnicy tegorocznej odsłony konkursu zmierzą się w przyrządzaniu przystawki z mięsa i wątróbki króliczej oraz dania głównego z udźca sarny. Na skomponowanie obu potraw (po dziesięć porcji każdej z nich) dwuosobowe zespoły złożone z szefa oraz kucharza pomocniczego będą miały 120 minut. Ich wysiłki oceni sześcioosobowe jury składające się z doświadczonych kucharzy.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Wina naturalne na ENOEXPO®
Tradycyjnie równocześnie z Targami HORECA®/GASTROFOOD odbędą się największe w Polsce Targi Wina ENOEXPO®. W programie: prezentacje win oraz innych alkoholi z wielu krajów, spotkania i warsztaty prowadzone przez znanych ekspertów, degustacje typu Master Class i prestiżowe konkursy winiarskie.

Ważnym tematem będą wina naturalne, które są wyznacznikiem zmieniającego się podejścia winiarzy do uprawy winorośli. Podczas degustacji i prezentacji będzie można dowiedzieć się więcej o ich certyfikacji, sposobach uprawy oraz spróbować tego typu win z różnych krajów m.in. Gruzji, Rumunii czy Niemiec.

Wstęp na targi jest bezpłatny dla gości branżowych pod warunkiem rejestracji online do 15 listopada na stronach: www.horeca.krakow.pl lub www.enoexpo.krakow.pl.
Program targów dostępny jest na stronie: https://horeca.krakow.pl/pl/program-akademii-horeca.html

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Obywatelski projekt ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii". Rusza zbiórka podpisów

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej podjął obywatelską inicjatywę zbierania 100 tysięcy podpisów pod projektem ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii".

Selgros z nagrodą Prezydenta Miasta Poznania

Zaangażowanie marki Selgros w lokalne i ogólnopolskie akcje społeczne zostało docenione. Przedsiębiorstwo wyróżniono tytułem "Firma o złotym sercu". Nagrodę wręczył prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak podczas gali z okazji ogłoszenia wyników rankingu Złota Setka Wielkopolski.

Laureaci plebiscytu Najlepsza Restauracja 2023 i Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej

Ponad 600 lokali z 15 regionów Polski wzięło udział w organizowanym przez Makro Polska plebiscycie Najlepsza Restauracja 2023. Spośród nich wyłoniono 37 zwycięzców. Znamy także laureatów konkursu "Złota Korona Ambasadora Kuchni Polskiej".

Nagroda Chefs Choice Polska dla wołowiny długo dojrzewającej Sokołów

Wołowina długo dojrzewająca sezonowana na sucho firmy Sokołów otrzymała prestiżową nagrodę Chefs Choice Polska. Została ona przyznana w ramach II edycji konkursu organizowanego przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Fundację Warto Im Pomóc.

Mięso przyszłości. Co będą jeść Polacy w kolejnych dekadach? IV spotkanie Food Working

Przed nami kolejne spotkanie branżowe z cyklu Food Working, organizowane przez twórców projektu Food and Design. W studiu Od kuchni na warszawskiej Pradze eksperci zmierzą się z tematem mięsa przyszłości.

Światowy Dzień Higieny Rąk - tak świętuje marka Tork

Z okazji Światowego Dnia Higieny Rąk, co roku obchodzonego 5 maja, Tork, marka firmy Essity, lider na rynku profesjonalnej higieny, udostępniła personelowi toruńskiej placówki szkolenie VR.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej