W programie także szkolenia i warsztaty poruszające tematy istotne dla sektora HoReCa, pokazy, konkursy i degustacje, a także spotkania z ekspertami, szefami kuchni, sommelierami i baristami.
Na targach w Krakowie prezentowane będzie kompleksowe wyposażenie dla hoteli, obiektów wypoczynkowych, restauracji, kawiarni i innych lokali gastronomicznych, a także żywność i napoje oraz wina z całego świata. Zobaczymy tam wiele produktów i rozwiązań, które zoptymalizują prowadzenie biznesu gastronomicznego oraz hotelarskiego pogrupowanych w ramach specjalnych stref tematycznych: wyposażenia zaplecza kuchennego, rozwiązań IT, produktów lokalnych i regionalnych, polskich win i alkoholi rzemieślniczych.
Dodatkowo podczas warsztatów szkoleniowych dowiemy się m.in. jak reagować na aktualne zmiany rynkowe, które nowoczesne technologie warto wprowadzić w swoim biznesie oraz jak wyróżnić się w mediach społecznościowych i wykorzystać ich potencjał, żeby podnieść sprzedaż.
Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie
Tematem przewodnim strefy pokazowej na Targach HORECA®/GASTROFOOD będzie kuchnia myśliwska, a najważniejszą częścią programu - trzecia edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie. To jedyny w Polsce cykliczny konkurs kulinarny, którego głównym tematem jest mięso zwierząt łownych pozyskiwane w ramach zrównoważonej gospodarki łowieckiej. Jego najważniejszym celem jest popularyzacja dziczyzny w branży HoReCa.
Uczestnicy tegorocznej odsłony konkursu zmierzą się w przyrządzaniu przystawki z mięsa i wątróbki króliczej oraz dania głównego z udźca sarny. Na skomponowanie obu potraw (po dziesięć porcji każdej z nich) dwuosobowe zespoły złożone z szefa oraz kucharza pomocniczego będą miały 120 minut. Ich wysiłki oceni sześcioosobowe jury składające się z doświadczonych kucharzy.
Wina naturalne na ENOEXPO®
Tradycyjnie równocześnie z Targami HORECA®/GASTROFOOD odbędą się największe w Polsce Targi Wina ENOEXPO®. W programie: prezentacje win oraz innych alkoholi z wielu krajów, spotkania i warsztaty prowadzone przez znanych ekspertów, degustacje typu Master Class i prestiżowe konkursy winiarskie.
Ważnym tematem będą wina naturalne, które są wyznacznikiem zmieniającego się podejścia winiarzy do uprawy winorośli. Podczas degustacji i prezentacji będzie można dowiedzieć się więcej o ich certyfikacji, sposobach uprawy oraz spróbować tego typu win z różnych krajów m.in. Gruzji, Rumunii czy Niemiec.
Wstęp na targi jest bezpłatny dla gości branżowych pod warunkiem rejestracji online do 15 listopada na stronach: www.horeca.krakow.pl lub www.enoexpo.krakow.pl.Program targów dostępny jest na stronie: https://horeca.krakow.pl/pl/program-akademii-horeca.html