x

Pierś kaczki z sosem buraczano-selerowym i purée pietruszkowym

Kategoria: Karta - dania    22.11.2022

Przepis pochodzi z materiału, który powstał w ramach współpracy z hotelem Lemon Resort SPA

Przepis pochodzi z materiału, który powstał w ramach współpracy z hotelem Lemon Resort SPA, Fot. Michał Radwański
Przepis pochodzi z materiału, który powstał w ramach współpracy z hotelem Lemon Resort SPA, Fot. Michał Radwański
PIERŚ KACZKI Z SOSEM BURACZANO-SELEROWYM I PURÉE PIETRUSZKOWYM

SKŁADNIKI (NA JEDNĄ PORCJĘ 450 G):

  • 180 g piersi kaczki,
  • 120 g purée pietruszkowo-gruszkowego (przepis poniżej),
  • 20 g sosu z buraka i selera naciowego (przepis poniżej),
  • 15 g jarmużu,
  • 30 g pieczarek,
  • 50 g pomidorków cherry,
  • 30 g ziemniaka truflowego,
  • chips z ziemniaka truflowego,
  • pół łyżeczki oliwy truflowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KACZKI:
Pierś kaczki kładziemy na zimnej patelni skórą do dołu i pomalutku podgrzewamy, aby tłuszcz ze skóry się wytopił (nie pozbywamy się tłuszczu z patelni). Gdy skóra stanie się złocista, zamykamy pierś w worku próżniowym i gotujemy metodą sous-vide przez dwie godziny w temp. 57 st. C. Wyjmujemy pierś z worka i znów smażymy, zaczynając od strony skóry, aby zrobiła się chrupiąca. Podczas smażenia polewamy kaczkę tłuszczem z patelni, czyli ją bastujemy przez 3-4 min.
Warzywa: jarmuż, pomidorki, ziemniak truflowy, pieczarki podsmażamy na patelni na oliwie truflowej. Doprawiamy szczyptą soli.

SOS Z BURAKA I SELERA NACIOWEGO (NA 10 PORCJI):

  • 250 g buraka,
  • 100 g selera naciowego,
  • 50 g cebuli szalotki,
  • 50 g tłuszczu spod kaczki,
  • 500 ml wywaru z kurczaka,
  • gałązka rozmarynu

Szalotkę, posiekany seler i pokrojone w kostkę buraki smażymy na tłuszczu z kaczki przez 10 min. Następnie zalewamy wywarem, dodajemy rozmaryn, gotujemy do miękkości 20 min. Miksujemy w Thermomiksie na gładką masę i przecieramy przez sitko. Doprawiamy solą i pieprzem.

PURÉE Z PIETRUSZKI (NA 10 PORCJI):

  • 900 g pietruszki korzeniowej (obranej),
  • 300 g gruszki (obranej),
  • 1 l mleka,
  • 100 g masła,
  • 50 ml śmietanki 30%,
  • 50 ml białego wina

Pietruszkę gotujemy w mleku do miękkości. Gruszkę podsmażamy na 50 g masła, a gdy się skarmelizuje, podlewamy winem. Odcedzamy pietruszkę i miksujemy z gruszką oraz śmietanką na purée. Na koniec dodajemy resztę (50 g) masła i doprawiamy solą.

CHIPS Z ZIEMNIAKA TRUFLOWEGO:
Ok. 150 g obranych ziemniaków truflowych gotujemy do miękkości, przecieramy przez praskę na purée. Używając packi cukierniczej, rozciągamy purée na cieniutką warstwę na macie silikonowej i pozostawiamy do zupełnego wyschnięcia w temp. pokojowej na 10 godzin. Wysuszone chipsy smażymy w głębokim oleju i pozostawiamy do odsączenia na papierowym ręczniku.

SERWOWANIE POTRAWY:
Na talerz wykładamy purée z pietruszki i przekrojoną na dwie części kaczkę, warzywa oraz sos. Dekorujemy świeżymi ziołami i chipsem z ziemniaka truflowego.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Czy wygląd wiosennego talerza ma znaczenie?

W czasie gdy nowalijki grają pierwsze skrzypce, chętnie zamawiamy lżejsze i zdrowsze posiłki, a to często oznacza także apetyczne i cieszące oko talerze restauracyjne. Czy ich wygląd rzeczywiście ma znaczenie? Przyjrzyjmy się, co na ten temat mówią eksperci oraz badania.

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej