x

Forum Lodowe 2022: Hochland zaprezentował gamę nietypowych lodów

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    24.11.2022

W Częstochowie zakończyło się Forum Lodowe 2022 - impreza dla producentów i dostawców z branży. Wśród wystawców pojawił się także Hochland, który zaprezentował m.in. nietypowe smaki lodów serkowych.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Forum Lodowe 2022 odbyło się 17 - 18 listopada w Arche Hotel Częstochowa. Zaproszeni goście mieli okazję wysłuchać ciekawych prelekcji na temat obecnej sytuacji rynkowej i wyzwań dla branży lodowej, a także trendów w produkcji tego rodzaju słodyczy.

Wytrawne dodatki
Ten ostatni temat poruszył w czasie swojego wystąpienia Jacek Wyrzykiewicz, PR&Marketing Services Manager w Hochland Polska. Podkreślił on w swoim wykładzie temat ogólnoświatowej mody na włączanie do zastosowań cukierniczych smaków, które do tej pory zarezerwowane były dla kuchni wytrawnej, w tym serów twarogowych Cremette jako bazy do lodów.

Na stoisku Hochland Professional, które cieszyło się ogromnym zainteresowaniem, można było oczywiście spróbować najbardziej innowacyjnych smaków lodów serkowych, które były hitami tegorocznej Polagry oraz Kongresu Szefów Kuchni i Restauratorów. Ich receptury oparto na twarogowym serku kremowym Cremette, dzięki czemu powstały lody niezwykle naturalne w smaku, o dobrze zbilansowanej tłustości, gładkie, nie za twarde i wspaniale roztapiające się na podniebieniu.

Lody nie tylko deserowe
Goście forum mieli okazję poznania nowatorskich wariantów mrożonych deserów. Dużym zaskoczeniem okazał się fakt, że niektóre z nich doskonale sprawdzają się również jako dodatek do dań głównych, np. zup-kremów, ryb lub potraw mięsnych. Uczestnicy poznali więc smak lodów śmietankowych przekładanych wariegaturą z konfitury ze świeżej figi oraz sernikowych z konfiturą z owoców czarnego bzu.

Niespodzianką były lody serkowe ze świeżą bazylią i orzeszkami pinii, które można podawać w formie deseru albo jako oryginalne uzupełnienie dania wytrawnego oraz lody śmietankowe z zielonym ogórkiem i aromatem dżinu dla najbardziej ekstrawaganckich i spragnionych nowych wrażeń smakoszy.

Nie zabrakło także orzeźwiających lodów kremowych ze świeżym imbirem oraz lodów z ekskluzywną, wyjątkowo aromatyczną czekoladą origin 75% z Ameryki Środkowej o lekko owocowej nucie.

 

Autor tekstu: *** Promocja ***

Zobacz także

Obywatelski projekt ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii". Rusza zbiórka podpisów

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej podjął obywatelską inicjatywę zbierania 100 tysięcy podpisów pod projektem ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii".

Selgros z nagrodą Prezydenta Miasta Poznania

Zaangażowanie marki Selgros w lokalne i ogólnopolskie akcje społeczne zostało docenione. Przedsiębiorstwo wyróżniono tytułem "Firma o złotym sercu". Nagrodę wręczył prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak podczas gali z okazji ogłoszenia wyników rankingu Złota Setka Wielkopolski.

Laureaci plebiscytu Najlepsza Restauracja 2023 i Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej

Ponad 600 lokali z 15 regionów Polski wzięło udział w organizowanym przez Makro Polska plebiscycie Najlepsza Restauracja 2023. Spośród nich wyłoniono 37 zwycięzców. Znamy także laureatów konkursu "Złota Korona Ambasadora Kuchni Polskiej".

Nagroda Chefs Choice Polska dla wołowiny długo dojrzewającej Sokołów

Wołowina długo dojrzewająca sezonowana na sucho firmy Sokołów otrzymała prestiżową nagrodę Chefs Choice Polska. Została ona przyznana w ramach II edycji konkursu organizowanego przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Fundację Warto Im Pomóc.

Mięso przyszłości. Co będą jeść Polacy w kolejnych dekadach? IV spotkanie Food Working

Przed nami kolejne spotkanie branżowe z cyklu Food Working, organizowane przez twórców projektu Food and Design. W studiu Od kuchni na warszawskiej Pradze eksperci zmierzą się z tematem mięsa przyszłości.

Światowy Dzień Higieny Rąk - tak świętuje marka Tork

Z okazji Światowego Dnia Higieny Rąk, co roku obchodzonego 5 maja, Tork, marka firmy Essity, lider na rynku profesjonalnej higieny, udostępniła personelowi toruńskiej placówki szkolenie VR.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej