x

Zimowe menu Michała Brysia w Setkach Powodów

Kategoria: Miejsca    08.12.2022

Setki Powodów w warszawskim Koneserze to niedawno otwarty lokal, którego energetyczne wnętrze, pełne kolorowych neonów, rozjaśnia pochmurną aurę. Kolejnym atutem jest zimowa karta autorstwa Michała Brysia, w której szef kuchni dostarcza dziesięć kulinarnych powodów, by odwiedzić to miejsce.

Każdą z pozycji zimowej karty Setek Powodów można zamówić w opcji do dzielenia się, co stwarza możliwość ułożenia własnego menu degustacyjnego. Zdjęcie: materiały prasowe
Każdą z pozycji zimowej karty Setek Powodów można zamówić w opcji do dzielenia się, co stwarza możliwość ułożenia własnego menu degustacyjnego. Zdjęcie: materiały prasowe
Nowa karta szefa kuchni Michała Brysia (wcześniej dowodzącego nieistniejącą już restauracją L'enfant Terrible na Mokotowie) miała premierę w Mikołajki.

Zimowe atrakcje kulinarne
W zimowym menu Setek Powodów znalazły się m.in. kojarzące się ze świętami Bożego Narodzenia dania, zbudowane jednak na niebanalnych połączeniach: barszcz czerwony na zakwasie z pulpetami z sandacza i kleksem kwaśnej śmietany, śledź w oleju lnianym z prażonymi orzeszkami pinii, pudrem jałowcowym i herbatnikiem korzennym oraz grzybowe gnocchi z ciecierzycą.

W dniu premiery karty, nowe dania ocenili dziennikarze kulinarni i influencerzy. Zdecydowanym numerem jeden okazał się deser „Orzechy i grzechy” - uzyskał 10/10 punktów. To ciasto karmelowo-orzechowe z sosem z kawy i białej czekolady oraz z żurawiną i likierem kawowym. Drugą ulubioną potrawą była zupa „Pora na kalafiora”, czyli krem z kalafiora podawany z confitowanym porem na grzance żytniej (9,6/10 punktów), a podium zamknęło danie główne „Za miskę ryżu”, czyli kremowe risotto na białym winie z duszonym w maśle fenkułem i marakują ze średnią ocen 9,3/10.

Każdą z pozycji zimowej karty Setek Powodów można zamówić w opcji do dzielenia się, co stwarza możliwość ułożenia własnego menu degustacyjnego. To świetna oferta dla grup znajomych, zwłaszcza, że lokal wyposażony jest w duże stoły i wygodne kanapy.

Setki Powodów w warszawskim Koneserze to niedawno otwarty lokal, którego energetyczne wnętrze, pełne kolorowych neonów, rozjaśnia pochmurną aurę. Zdjęcie: materiały prasowe
Setki Powodów w warszawskim Koneserze to niedawno otwarty lokal, którego energetyczne wnętrze, pełne kolorowych neonów, rozjaśnia pochmurną aurę. Zdjęcie: materiały prasowe
Koktajle z... kranu
Poza sezonowym menu, w Setkach Powodów znajdziemy także koktajle serwowane w wyjątkowy sposób, bo z…. kranu. Do wyboru pięć rodzajów drinków: Furora, Kafka, Ten Czerwony, Sianko oraz Szprycny.

Ponadto w karcie sezonowo pojawią się takżę grzańce w trzech smakach: gruszkowym, śliwkowym i porzeczkowym. Można się nimi uraczyć przed lub po wizycie w pobliskim Muzeum Wódki, a także po szaleństwie na lodowisku, które znajduje się naprzeciwko wejścia do lokalu.

Miejsce spotkań i imprez
Setki Powodów to przede wszystkim miejsce spotkań oferujące nie tylko koktajle i smaczne jedzenie, ale również organizujące wydarzenia kulturalne i weekendowe imprezy z muzyką na żywo. Mimo krótkiego stażu, lista gości sceny Setek jest już długa: Reni Jusis, Marika, Nick Sinckler, Rafał Szatan, Beata Orbik czy DJ Easy.

W każdy piątek oraz sobotę odbywają się tu weekendowe imprezy z muzyką na żywo: It’s Friday! Live Music Party ze stałym składem zespołu Gniewomira Tomczyka i wokalem Beaty Orbik oraz soboty w towarzystwie najlepszych DJ-ów.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Concordia Taste jedną z najlepszych restauracji w Europie według "The Guardian"

Concordia Taste z Poznania trafiła na listę najlepszych europejskich restauracji pisma "The Guardian". To jedyny lokal w Polsce, które znalazł się zestawieniu opiniotwórczego brytyjskiego dziennika. W rankingu uwzględniono tylko 35 restauracji.

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Pięć nowych konceptów w Elektrowni Powiśle. To m.in. stekownia Prime Cut i naleśnikarnia Petit Breton Crêperie

Oferta gastronomiczna Elektrowni Powiśle wzbogaciła się o koncepty kuchni amerykańskiej, francuskiej i gruzińskiej. Fanów steków ucieszy otwarcie restauracji Prime Cut, a słodyczy - Forestero & Co. W strefie Food Hall pojawiły się także: Smashny Burger, Petit Breton Crêperie oraz Chmeli Suneli.

Nowojorska restauracja Tatiana z nagrodą Resy One To Watch 2023

Tatiana, nowojorska restauracja, której szefem kuchni jest Kwame Onwuachi została nagrodzona tytułem Resy One To Watch 2023 przez The World’s 50 Best Restaurants. Choć działa w Lincoln Center dopiero od listopada zeszłego roku, już uznano ją za wschodzącą gwiazdę globalnej sceny gastronomicznej.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej